Musical.ly

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Musical.ly ήταν κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τη Σαγκάη με αμερικανικό γραφείο στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, στην οποία οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούσαν να δημιουργούν και μοιραστούν σύντομα βίντεο με συγχρονισμό των χειλιών (lip-sync). Το musical.ly κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2014. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούσαν να δημιουργήσουν μουσικά βίντεο 15 δευτερολέπτου έως 1 λεπτού με συγχρονισμό χειλιών(lip-sync). Επίσης οι χρήστες μπορούσαν να επιλέξουν ηχητικά κομμάτια, να αλλάξουν την ταχύτητα (time-lapse, γρήγορη, κανονική, αργή κίνηση) και να προσθέσουν φίλτρα και οπτικά ή ηχητικά εφέ. Η εφαρμογή επέτρεπε επίσης στους χρήστες να περιηγούνται σε δημοφιλείς "musers", περιεχόμενο, μοντέρνα τραγούδια, ήχους και hashtags και να αλληλεπιδρούν μοναδικά με τους θαυμαστές τους.

Τον Ιούνιο του 2016, το Musical.ly είχε πάνω από 90 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από 10 εκατομμύρια έναν χρόνο νωρίτερα. Μέχρι το τέλος Μαΐου 2017, η εφαρμογή είχε φτάσει τα 200 εκατομμύρια χρήστες.

Η ByteDance Ltd. εξαγόρασε τη Musical.ly Inc. στις 10 Νοεμβρίου 2017 και τη συγχώνευσε στο TikTok στις 2 Αυγούστου 2018. Την ίδια στιγμή, η Musical.ly Inc. άλλαξε το όνομά της σε TikTok Inc.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eφεύρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Musical.ly Inc. ιδρύθηκε από τους μακροχρόνιους φίλους Alex Zhu και Luyu Yang στη Σαγκάη της Κίνας. Πριν ξεκινήσουν το Musical.ly, ο Zhu και ο Yang συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια εφαρμογή κοινωνικού δικτύου εκπαίδευσης, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούσαν να διδάξουν και να μάθουν διαφορετικά θέματα μέσω βίντεο σύντομης μορφής (διάρκειας 3–5 λεπτών). Αφού οι επενδυτές χρηματοδοτούν αυτό το εγχείρημα, τους πήρε περίπου 6 μήνες για να κατασκευάσουν το προϊόν. Ωστόσο, μόλις κυκλοφόρησε, αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα αυτομάθησης δεν είχε αρκετή έλξη και το περιεχόμενο που παρήχθη δεν ήταν αρκετά ελκυστικό. Δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν περαιτέρω επενδύσεις και αφού έχασαν την έλξη, έκλεισαν την υπηρεσία. Στη συνέχεια, οι Zhu & Yang άρχισαν να αναζητούν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στον καταναλωτικό, κοινωνικό και πολυμεσικό χώρο. Τους οδήγησε στο να επικεντρωθούν ξανά στο περιεχόμενο βίντεο, αυτή τη φορά πιο σύντομο (δεκαετία 15-60), το οποίο πίστευαν ότι θα βοηθούσε να διατηρήσουν το περιεχόμενο ελαφρύ και παιχνιδιάρικο. Επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν μουσικά αποσπάσματα για τα βίντεό τους, κάτι που βοήθησε στη δημιουργία μιας πολύ μικρής βάσης χρηστών. Τελικά το προϊόν περιστράφηκε σε αποσπάσματα συγχρονισμού χειλιών (lip-sync) αφού παρατήρησε μια απότομη αύξηση στις λήψεις τα βράδια της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του Lip Sync Battle. Η κρίση της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ότι τα μεγάλα μουσικά βίντεο δεν ήταν πολύ δημοφιλή στο παρελθόν, και ο βασικός λόγος ήταν ότι, αν και οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να παρακολουθήσουν σύντομα βίντεο, η προσφορά ήταν μικρή, καθώς υπήρχαν πολύ λίγοι άνθρωποι που ήταν πρόθυμοι να γυρίσουν και μερίδιο. Ως εκ τούτου, το σημείο εισόδου του Musical.ly ήταν να εισαγάγει μια μεγάλη ποσότητα μουσικής, έτσι ώστε όλοι να μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν τη μουσική στο βίντεο και ένα λιγότερο διασκεδαστικό βίντεο θα γίνει πιο διασκεδαστικό. Η πρώτη έκδοση του Musical.ly κυκλοφόρησε επίσημα τον Αύγουστο του 2014.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή, η ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή τόσο στην κινεζική όσο και στην αμερικανική αγορά. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη χλιαρή αντίδραση της εγχώριας αγοράς, η εφαρμογή τους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην αμερικανική αγορά εφήβων. Καθώς το μέγεθος της ομάδας τους ήταν μικρό, αποφάσισαν να επικεντρωθούν κυρίως στην αγορά των Η.Π.Α. Το προϊόν συγκέντρωσε γρήγορα μια ομάδα πιστών χρηστών και παρόλο που ο συνολικός αριθμός των χρηστών συνέχισε να μην είναι πολύ μεγάλος, το επίπεδο δραστηριότητας των χρηστών ήταν πολύ υψηλό. Τον Ιούλιο του 2015, η εφαρμογή άρχισε να προσελκύει εκατομμύρια χρήστες, επιτρέποντας στους «musers» (χρήστες του Music.ly) να συγχρονίζουν τα χείλη με εκατομμύρια τραγούδια. Το Musical.ly ανέβηκε στην νούμερο 1 θέση στο iOS App Store και έγινε η δωρεάν εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας. Τον Μάιο του 2016, το Musical.ly έφτασε τις 70 εκατομμύρια λήψεις, με πάνω από 10 εκατομμύρια νέα βίντεο να δημοσιεύονται κάθε μέρα.[3]

Τον Ιούνιο του 2016, η Coca-Cola ξεκίνησε την καμπάνια της #ShareACoke στο Musical.ly, η οποία παρουσίασε το μοντέλο "Διαφημίσεις που δημιουργούνται από τον χρήστη" του Musical.ly. Στις 24 Ιουλίου 2016, κατά τη διάρκεια του VidCon, το Musical.ly παρουσίασε επίσημα το Live.ly, τη νέα του πλατφόρμα ζωντανής ροής βίντεο. Στο Live.ly, οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν ζωντανή ροή στους θαυμαστές τους στο Musical.ly.

Συγχώνευση στο TikTok[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Νοεμβρίου 2017, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Musical.ly Inc είχε πουληθεί στην Bytedance Technology Co., η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα Toutiao, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Ωστόσο, η Recode υπολόγισε ότι η πώληση θα ήταν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στις 2 Αυγούστου 2018, η Bytedance ενοποίησε τους λογαριασμούς χρηστών του Musical.ly και του TikTok, συγχωνεύοντας τις δύο εφαρμογές σε μία και διατηρώντας τον τίτλο TikTok. Οι χρήστες μπορούσαν να παράγουν βίντεο μεταξύ 15 δευτερολέπτων και ενός λεπτού, αλλά πλέον μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό φίλτρων και εφέ, καθώς και πιο ομαλά συστήματα επεξεργασίας και δημοσίευσης και κώδικα υψηλότερης ποιότητας.