Μόνα Μάρσαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Mona Marshall)
Μόνα Μάρσαλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mona Marshall (Αγγλικά)
Γέννηση31  Αυγούστου 1947[1]
Λος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
ηθοποιός φωνής
ηθοποιός
ηθοποιός τηλεόρασης[2]
Περίοδος ακμής1972
Ιστότοπος
www.monamarshall.net/MonaMarshallHOME.html
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Η Μόνα Μάρσαλ (αγγ.: Mona Marshall) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός φωνής, γνωστή για τη δουλειά της σε μια σειρά από κινούμενα σχέδια, εκπομπές anime, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.

Τα κύρια έργα της περιλαμβάνουν το South Park, όπου ερμηνεύει πολλούς από τους γυναικείους χαρακτήρες της σειράς. Fraggle Rock: The Animated Series, CBS Storybreak κλπ. Έχει επίσης εμφανιστεί στη σκηνή για τηλεοπτικές εκπομπές όπως Cheers και Who's the Boss?

Η Μάρσαλ έχει θεατρικό υπόβαθρο και έχει εκπαιδευτεί για τη σκηνή. Όταν δίδασκε την πέμπτη δημοτικού, η μητέρα ενός από τους μαθητές της πρότεινε να εγγραφεί σε ένα μάθημα φωνής που δίδασκε ο αείμνηστος Daws Butler, φωνή των Yogi Bear και Quick Draw McGraw.

Συχνά δίνει την φωνή της σε ρόλους νεαρών ανδρικών χαρακτήρων. Οι ρόλοι της έχουν συμπεριλάβει μέρη όχι μόνο σε αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων και σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, αλλά και σε ιαπωνικά anime

Οι πιο αξιοσημείωτοι ρόλοι της σε αμερικανικά κινούμενα σχέδια είναι η Sheila Broflovski (1999–σήμερα) και η Linda Stotch στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου South Park καθώς και ο χαρακτήρας του τίτλου στο Doraemon and Kite, ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς βιντεοπαιχνιδιών .hack του 2002 για το PlayStation 2. Η Μάρσαλ εξέφρασε την φωνή της ομιλούσας αρκούδας Koby the Study Buddy και παρείχε επίσης την αγγλική φωνή για τον χαρακτήρα του τίτλου στο El Chavo: The Animated Series

Εκτός από τη μεταγλώττιση, η Μάρσαλ έχει καθοδηγήσει άλλους στη τέχνη και έχει εργαστεί σε μια καριέρα τραγουδιού με σόλο τραγούδια που θα ερμήνευε στη σκηνή.

Μερικές σειρές anime που έχει δώσει τη φωνή της είναι Apocalypse Zero, Cardcaptor Sakura, Naruto, Blue Exorcist, Love Hina, Bleach, Lupin III κλπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0551065. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  2. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.