Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Maona)
Ο Βιτσέντζο Τζουστινιάνι ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της γενοβέζικης "Maona di Chio".

Με την ονομασία μαόνα (αραβικά: معونة‎‎ ma‘ūnah = «βοήθεια», معاونة mu‘āwanah = «αμοιβαία βοήθεια») ή Societas comperarum ήταν γνωστές ιταλικές μεσαιωνικές εταιρείες επενδυτών που ιδρύονταν με στόχο τη διαχείριση των ποσοστών (loca ή partes) επί των κερδών που προέρχονταν από τον φόρο γεωργίας, ο οποίος επιβαλλόταν σε εξαρτημένη πόλη-κράτος. Τα ποσοστά αυτά πωλούνταν ιδιωτικά σε εύπορους εμπόρους, ωστόσο η συλλογή τους ήταν ορισμένες φορές δύσκολη, με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, οι έμποροι αυτοί να δημιουργούν μεταξύ τους συνασπισμούς.

Οι εταιρείες αυτές ήταν τις περισσότερες φορές προσωρινής διάρκειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούσαν να είναι εξαιρετικά επιθετικές ως προς τις μεθόδους αποπληρωμής των υπέρ τους χρεών που δημιουργούνταν, με τις ενέργειές τους να φτάνουν έως και παράνομες κατακτήσεις εδαφών. Οι καταβολές της ιδέας για από κοινού επένδυση σε συνδυασμό με από κοινού (ιδιωτική) ενίσχυση ανάγονται στη χρηματοδότηση του εμπορίου στην Μεσοποταμία. Οι γλωσσολογικές καταβολές της αραβικής λέξης Maounach μπορούν να της δώσουν την ελληνική απόδοση βοήθεια ή αμοιβαία βοήθεια. Οι μαόνες ήσαν de facto των πρώτα ιστορικά παραδείγματα πολυμετοχικών εταιρειών (τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο) και χρησιμοποιήθηκαν από τους Γενουάτες για την επέκταση της κυριαρχίας τους στην περιοχή του Λεβάντε κατά τον 14ο αιώνα. Οι μαόνες αποτελούσαν ιδιαίτερα συνήθη πρακτική στη Δημοκρατία της Γένοβας και στα εδάφη της.

Μαόνα της Χίου και της Φώκαιας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαντικότερη εταιρεία τέτοιου είδους ήταν αυτή η οποία διοικούσε το νησί της Χίου στο Αιγαίο Πέλαγος με αντικείμενο τη μαστίχα, καθώς και το κοντινό λιμάνι της Φώκαιας όπου υπήρχαν μεταλεία αλουμινίου. Ιδρύθηκε το 1346. Η Μαόνα αυτή σύντομα πωλήθηκε στην οικογένεια Τζουστινιάνι, η οποία είχε εγκατασταθεί στη Χίο και κυβέρνησε το νησί έως την οθωμανική του κατάληψη το 1566.

Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε επιτυχημένο και το 1373 οι Γενουάτες ίδρυσαν και τη "Maona Vecchia di Cipro" στην Κύπρο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]