MIME

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το πρότυπο δικτύου. Για τον τύπο αρχείων, δείτε: τύπος mime.

Το Multipurpose Internet Mail Extensions (MIME) είναι ένα πρότυπο δικτύου για την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Σχεδόν όλο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του διαδικτύου διαβιβάζεται μέσω SMTP σε μορφή (format) ΜΙΜΕ. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διαδικτύου συνδέεται τόσο πολύ με τα πρότυπα SMTP και MIME ώστε μερικές φορές καλείται SMTP/MIME e-mail.

Εισαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό πρωτόκολλο μετάδοσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Διαδικτύου, SMTP, υποστηρίζει χαρακτήρες ASCII 7-bit, οπότε μπορούν να σταλούν μόνο μηνύματα που περιέχουν κείμενο στην αγγλική γλώσσα. Το MIME καθορίζει τους μηχανισμούς για να στέλνονται και άλλα είδη πληροφοριών σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου και κείμενο σέ άλλες γλώσσες (πέρα από τα αγγλικά), χρησιμοποιώντας και άλλη κωδικοποίηση χαρακτήρων, εκτός από τον ASCII, καθώς επίσης και 8-bit δυαδικό περιεχόμενο όπως τα αρχεία που περιέχουν εικόνες, ήχους, ταινίες και προγράμματα υπολογιστών. Το MIME είναι επίσης ένα θεμελιώδες συστατικό των πρωτοκόλλων επικοινωνίας όπως το HTTP, το οποίο απαιτεί τα δεδομένα να μεταφέρονται στα πλαίσια των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων σαν μηνύματα, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά ηλεκτρονικό μήνυμα.

Κατά κανόνα η κωδικοποίηση του μηνύματος γίνεται αυτόματα στον υπολογιστή του αποστολέα και η αποκωδικοποίηση γίνεται είτε από έναν πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail client) όπως το Outlook ή ο Thunderbird, ή από έναν διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail server), μόλις παραληφθεί το μήνυμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]