MAN TG

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
MAN TG
Σύνοψη
Κατασκευαστής MAN
Παραγωγή1999 — σήμερα
Σεζόν1999 — σήμερα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοMAN F2000, L2000
MAN M2000

Η σειρά MAN TG είναι μια σειρά βαρέων φορτηγών που παράγονται από το 1999 από τη γερμανική κατασκευάστρια οχημάτων MAN Truck & Bus. Είναι ο διάδοχος των σειρών F2000, L2000 και M2000. Αποτελείται από το TGA (τώρα αυτήν η έκδοση έχει σταματήσει να παράγεται), το TGL, το TGM, το TGS και το TGX.

Η γκάμα της TG αποτελείται αυτήν τη στιγμή από πέντε μοντέλα με την εισαγωγή του ελαφρού επαγγελματικού οχήματος TGE, ενός ανανεωμένου Volkswagen Crafter, το οποίο δεν έχει όμως καμία σχέση με τα βαρέα φορτηγά, εκτός του ονόματος.

Έκδοση "χωρίς μούρη"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη γενιά (1999–2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βυτιοφόρο MAN TGA που χρησιμοποιείται από την PKN Orlen

Η έκδοση "χωρίς μούρη" κυκλοφόρησε το 1999, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες σειρές F2000, L2000 και M2000. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Γερμανία. Η πρώτη καμπίνα βαρέως τύπου ήταν η TGA. Τα διαθέσιμα μοντέλα περιλαμβάνουν L, LX, XL, XLX και XXL. Μετά τη διακοπή του το 2007, το TGA αντικαταστάθηκε από τα νέα μοντέλα TGX και TGS. Εκτός από χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτά τα μοντέλα διατίθενται και με το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο TipMatic της εταιρείας.

Το 2005, τα TGL και TGM παρουσιάστηκαν ως τα πρώτα ελαφρά και μεσαία φορτηγά από τη MAN.

Το 2007, ο 16.2  στροβιλοκινητήρας V8 σειράς L D28 έγινε διαθέσιμος προαιρετικά στο TGX.

Το 2012, όλα τα νέα μοντέλα αποκαλύφθηκαν με χρωμιωμένη σχάρα Lion και ανανεωμένο στυλ. Αυτά τα μοντέλα διέθεταν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο σύστημα μετάδοσης κίνησης, ωστόσο τώρα είναι συμβατά με τους κανονισμούς Euro 6. Η μηχανή D2868 V8 σταμάτησε επίσης λόγω έλλειψης ζήτησης, τώρα αντικαταστάθηκε με την 15.2 L D3876 I6.

Το 2016, αποκαλύφθηκε ένα λίφτινγκ, με ανανεωμένο κάτω προφυλακτήρα μαζί με ένα νέο μαύρο λογότυπο Lion στη σχάρα. Τα TGS και TGX έλαβαν επίσης αύξηση ισχύος 20 ίππων και 100 nm σε όλες τις επιλογές κινητήρων, οι οποίοι είναι πλέον συμβατοί με τους νέους κανόνες Euro 6c. Ορισμένα μοντέλα μοιράζονται επίσης κιβώτια ταχυτήτων με την αδελφή μάρκα Scania.

Το 2019, κυκλοφόρησε ένα μικρό λίφτινγκ που περιείχε ανανεωμένο εσωτερικό και σύμπλεγμα μετρητών, καθώς και στα TGS και TGX. περαιτέρω αύξηση 10 ίππων και 100 nm σε όλες τις επιλογές κινητήρων. Όλοι οι κινητήρες είναι επίσης πλέον συμβατοί με τους κανόνες Euro 6d.[1]

Δεύτερη γενιά (2020–)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

MAN TGX 18.640 έκδοση 2020

Στις 10 Φεβρουαρίου 2020, η γκάμα δεύτερης γενιάς παρουσιάστηκε στο κοινό στην εκδήλωση στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Η γκάμα περιλαμβάνει τα ίδια τέσσερα μοντέλα που μεταφέρθηκαν από την πρώτη γενιά, ωστόσο με όλο το νέο στυλ. Παρουσιάζει επίσης έναν νέο πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων για πρώτη φορά σε όχημα MAN. Ενώ αυτή η γενιά διατηρεί τη βασική δομή της καμπίνας και του πλαισίου πανομοιότυπα, το στυλ έχει ενημερωθεί πλήρως με νέα εμφάνιση. Η καμπίνα του νέου TGX βρίσκεται επίσης 10 εκατοστά ψηλότερα στο πλαίσιο για πρόσθετη άνεση και η μεγαλύτερη καμπίνα δεν έχει πλέον ειδικό μεγάλο παρμπρίζ. Η γκάμα εισήγαγε επίσης βελτιωμένη αεροδυναμική, πιο αποδοτικούς κινητήρες και μια πιο εργονομική εμπειρία για τους οδηγούς.[2]

Οι κινητήρες μεταφέρονται χωρίς καμία διαφορά από το λίφτινγκ του 2019 της τελευταίας γενιάς.

MAN TGE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

MAN TGE 3.140

Το MAN TGE είναι μια έκδοση της δεύτερης γενιάς Volkswagen Crafter που πουλήθηκε με την μάρκα MAN. Συναρμολογείται από την Volkswagen Commercial Vehicles στην Września της Πολωνίας, παράλληλα με το γνήσιο Crafter. Η MAN σκοπεύει να διαφοροποιηθεί από τη Volkswagen προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών που απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες.[3]

Volkswagen Meteor[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Volkswagen Meteor είναι μια τροποποιημένη έκδοση της πρώτης γενιάς MAN TGX, η οποία κατασκευάζεται από τη Volkswagen Truck & Bus στο Resende της Βραζιλίας. Το Meteor παρουσιάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και λειτουργεί ως το εμβληματικό μοντέλο φορτηγού της Volkswagen. Οι εξωτερικές αλλαγές είναι ελάχιστες, με τη μάσκα λιονταριού MAN να αντικαθίσταται με νέα μάσκα πλήρους πλάτους και λογότυπο Volkswagen. Το εσωτερικό είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το TGX, εκτός από το τιμόνι της Volkswagen.

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. SE, MAN Truck & Bus. «MAN Truck & Bus Introduces New Truck Generation to New Zealand Market | MAN NZ» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2023. 
  2. «Introducing The New MAN TGX». Aquila Truck Centres (στα Αγγλικά). 12 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «MAN TGE: Crafter-Zwilling mit LKW-Service». 

εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]