Lovell health house

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Lovell health house
Lovell House, Los Angeles, California.JPG
Είδος μονοκατοικία[1]
Αρχιτεκτονική Διεθνές Στιλ
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 34°7′5″N 118°17′13″W
Διοικητική υπαγωγή Λος Άντζελες[2]
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
Προστασία διατηρητέο (ΗΠΑ) (από 1971)[3] και Los Angeles Historic-Cultural Monument (από 1974)

Το Lovell Health House πρόκειται για την κατοικία του Dr. Phillip Lovell που βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, συγκεκριμένα στην οδό Dundee Drive 4616. To σχέδιο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Richard Neutra το 1927-1929.

Θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο σπίτι στην Αμερική κατασκευασμένο με μεταλλικό σκελετό, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται στην κατασκευή ουρανοξύστων.

Γενική άποψη σε σχέδιο

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδια τομών

Όταν το 1925 ο Neutra μετακομίζει στο Λος Άντζελες με την οικογένειά του, συνεργάζεται με τον Rudolf Schindler, γνωστό αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, με τον οποίο γνωρίζονται από τη σχολή. Μέσω αυτού και της οικογένειάς του ο Neutra γνωρίζει τον Δρ. Philip Lovell, επιφανή ιατρό της νατουροπαθητικής και τη γυναίκα του, Leah.

Οι Lovell ήταν ένα ζευγάρι με αρκετά παράξενες και προοδευτικές απόψεις για τη σωματική και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, ο Philip υποστήριζε φυσικές μεθόδους θεραπείας και προληπτική ιατρική η οποία συμπεριλάμβανε άσκηση, θεραπευτικό μασάζ, θεραπεία με ζεστό και κρύο νερό, γυμνισμό, ύπνο στο ύπαιθρο και αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το μονοπάτι προς την καλή υγεία σε έναν, κατά τα άλλα, ανθυγιεινό κόσμο.[4]

Οι Lovell θα έχτιζαν ένα καινούριο σπίτι στο Λος Άντζελες Χίλς για τους ίδιους και τα δύο παιδιά τους. Ο Δρ. Lovell ήθελε “ένα σπίτι το οποίο με το σχεδιασμό του θα βελτιώνει την υγεία των κατοίκων του“ – αυτή η ιδιότητα έδωσε έκανε την κατοικία γνωστή και ως health house. To κτήριο θα λειτουργούσε σαν αναπόσπαστο μέρος της ευεξίας των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτό.

Αν και ο Schindler είχε ήδη σχεδιάσει τρία σπίτια της οικογένειας, μεταξύ των οποίων το γνωστό Lovell Beach House. Τελικά το έργο ανατίθεται στον Neutra με τον οποίο ο Lovell έχει συνεργαστεί κατά την ανακαίνιση των ιατρείων του.

Από την αρχή του σχεδιασμού ο Lovell ενθουσιάζεται με την προσήλωση που δείχνει ο αρχιτέκτονας. Ο Neutra πίστευε πως η κατοικία θα πρέπει να είναι πιο ενσωματωμένη στις ζωές των κατοίκων. Επομένως, ο Neutra περνούσε πολλές ώρες με κάθε μέλος της οικογένειας και το υπηρετικό προσωπικό, μαθαίνοντας για αυτούς και τις συνηθειές τους, ώστε το σπίτι να είναι σχεδιασμένο ειδικά για αυτούς και να πληροί κάθε τους ανάγκη.

Η προσοχή του στη λεπτομέρεια και η ακρίβεια του σχεδιασμού του, του επέτρεψαν να χτίσει την κατοικία στην πλευρά ενός απότομου λόφου. Το “Lovell Health House“ έγινε ένα από τα σπίτια με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική.

Η κατοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενική Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατοικία είναι χτισμένη στην πλευρά ενός απότομου λόφου και διαρθρώνεται από μια σειρά επικαλυπτόμενων επιπέδων. Ο κτηριακός όγκος τοποθετείται κάθετα αναρτημένος από την πλαγιά και βρίσκεται σε απόσταση από το δρόμο με τον οποίο συνδέεται μέσω ενός διαδρόμου που οδηγεί στο τελευταίο επίπεδο από όπου γίνεται η είσοδος. Η κατακόρυφη κίνηση εντός της οικίας γίνεται μέσω μιας σκάλας και καταλήγει στο τελευταίο επίπεδο σε μια υπαίθρια πισίνα. Η εκτενής χρήση υαλοστασίων καθώς και οι βεράντες του σπιτιού προσφέρουν μαγευτικές θέες της πόλης του Λος Άντζελες και του πρασίνου που περιβάλει το σπίτι.[5]

Περιγραφή Κάτοψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατοικία οργανώνεται σε τρία επίπεδα: η κύρια είσοδος γίνεται από το επάνω επίπεδο με έναν εξωτερικό διάδρομο που συνδέει το δρόμο με το σπίτι. Σε αυτό τον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας τα οποία αναγράφονται ως “living rooms“ στα σχέδια της κάτοψης. Υπάρχει όμως και δυνατότητα πρόσβασης από ένα βατό δώμα που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο και οδηγεί στα δύο υπνοδωμάτια στα δυτικά. Δίπλα στον χώρο της εισόδου υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στο μεσαίο επίπεδο και περιβάλλεται από μεγάλα υαλοστάσια που καλύπτουν όλο το ύψος του ορόφου και προσφέρουν θέαση στο λόφο. Ο μεσαίος και κύριος όροφος του σπιτιού αποτελείται από ένα μικρό καθιστικό με τζάκι, δίπλα στη σκάλα το οποίο ανοίγει προς ένα μεγαλύτερο σαλόνι και τραπεζαρία, δυο μεγάλοι ενιαίοι χώροι, ανοιχτοί προς το νότο, πάλι με τη χρήση υαλοστασίων. Στην άλλη μεριά της σκάλας, στραμμένη προς το λόφο βρίσκεται η βιβλιοθήκη η οποία εκτονώνεται σε μια μικρή εσωτερική αυλή. Ο όροφος ολοκληρώνεται με δύο ακόμη υπνοδωμάτια για επισκέπτες που έχουν μια δική τους μικρή αυλή και τέλος μια μεγάλη κουζίνα στα βορειοδυτικά μαζί με μια βεράντα όπου έτρωγε η οικογένεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο κατώτερο και τελευταίο επίπεδο βρίσκεται το δωμάτιο υπηρεσίας και πλυσταριό, ένα δωμάτιο ψυχαγωγίας το οποίο ανοίγει στην υπαίθρια πισίνα, και μια ακόμη βεράντα.

Ο Neutra χρησιμοποίησε καινοτόμες κατασκευαστικές μεθόδους και υλικά μαζικής παραγωγής, που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν μόνο σε δημόσια κτήρια, για να δημιουργήσει έναν ενιαίο, ανοιχτό χώρο, χωρίς εμπόδια, με το δυνατόν ελάχιστους εσωτερικούς τοίχους, επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση σε πολλούς διαφορετικούς λειτουργικούς χώρους του σπιτιού, με άπλετο φυσικό φως, ανοιχτή θέαση στο φυσικό περιβάλλον και καθαρό αέρα, δημιουργώντας μια άμεση σχέση μεταξύ του κτηρίου και της φύσης.[4]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Thomas S. Hines(1982). Richard Neutra and the Search for Modern Architecture: A Biography and History[6]. New York

Victor Vivaudou(Dec 27, 2010). Richard Neutra's Health House: Was it Really Healthy?[4]

Andrew Kroll - AD Classics: Lovell House / Richard Neutra. https://www.archdaily.com/104713/ad-classics-lovell-house-richard-neutra Αναρτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, 2011