Lernu!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο του lernu!

Το lernu! είναι ένα πολυγλωσσικό εγχείρημα, βασισμένο στον Παγκόσμιο Ιστό και χωρίς χρέωση για την προώθηση της διδασκαλίας της Εσπεράντο. Το όνομά του στα Εσπεράντο σημαίνει "μάθε". Την ιστοσελίδα διαχειρίζεται ο E@I, μια διεθνής οργάνωση νέων, που ξεκίνησε ως μια ομάδα εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεραντικής Νεολαίας.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας περιλαμβάνει διάφορα εργαλεία για την εκμάθηση της Εσπεράντο, όπως ασκήσεις, παιχνίδια, λεξικά, γραμματικές επαναλήψεις, ένα σύστημα εξετάσεων και μια δικτυακή βιβλιοθήκη με βιβλία, μουσική, ηχητική αφήγηση ιστοριών και βίντεο. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες επικοινωνίας όπως μια υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, φόρουμ συζήτησης για διάφορα θέματα, και νέα για εκδηλώσεις σχετικές με την Εσπεράντο. Οι Εσπεραντιστές και οι οργανώσεις της Εσπεράντο μπορούν να διαφημίζουν τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες τους στην ιστοσελίδα του lernu.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ιστοσελίδα δέχεται γύρω στις 75 χιλιάδες επισκέψεις τον μήνα.[1] Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από την Ευρώπη, τη Νότιοανατολική Ασία και τις δύο Αμερικές.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγχείρημα lernu! προτάθηκε για πρώτη φορά στο πρώτο Esperanto@Interreto (γνωστό τώρα ως E@I) σεμινάριο στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία τον Απρίλιο του 2000, και αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο του 2001 στο δεύτερο σεμινάριο του E@I επίσης στη Σουηδία (στην Ουψάλα). Τον Ιούλιο του 2002 το εγχείρημα έλαβε οικονομική υποστήριξη από το Αμερικανικό Ίδρυμα Εσπεραντικών Σπουδών (ESF), και η δουλειά στην ιστοσελίδα άρχισε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Εμφανίστηκε δημόσια στις 21 Δεκεμβρίου του 2002 και από τότε παρακολουθείται και αναπτύσσεται από την E@I με την υποστήριξη της ESF και στήριξη από πολλούς ανεξάρτητους υποστηρικτές και βοηθούς:

Ο Μαρκ Φέτες από το Ίδρυμα Εσπεραντικών Σπουδών και εγώ συζητήσαμε την ιδέα το 2000 σε ένα συνέδριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά μόνο στις αρχές του 2002 υποβλήθηκε μια πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για το εγχείρημα, και την παρουσιάσαμε στο ESF στο CALICO την ίδια χρονιά. Αρκετούς μήνες αργότερα κάναμε ένα δρώμενο και τον Δεκέμβριο του 2002 παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση του lernu!. (Χώκαν Λούντμπεργκ, ένας από τους εμπνευστές του εγχειρήματος)

Στα τέσσερα χρόνια της ανάπτυξης του εγχειρήματος ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεισέφερε σε αυτό. Η ‘κεντρική ομάδα’ (η οποία άλλαξε εν μέρει στη διάρκεια των χρόνων) ήταν υπεύθυνη για τη συνολική επίβλεψη και ανάπτυξη του lernu!. Υποστηρίχθηκε από μια σειρά σχεδιαστών και προγραμματιστών. Δεκάδες μεταφραστές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό σύστημα διαδικτυακής μετάφρασης για να κάνουν τον ιστότοπο διαθέσιμο σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών και βοηθών μαθημάτων παρέχουν μαθησιακή στήριξη στους χρήστες του, ελέγχοντας και σχολιάζοντας τις ασκήσεις τους, και αλληλογραφώντας με αυτούς στις μητρικές τους γλώσσες. Νέα μαθήματα και άλλες πηγές προστίθενται συνεχώς.

Εκδόσεις σε CD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του lernu! έχει εκδοθεί σε CD πολλές φορές, με συμπληρωματικό υλικό όπως μουσική, λογισμικό, και άλλα μαθήματα που δεν έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του.

Το εγχείρημα πέρασε από διάφορα στάδια εξέλιξης, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 6η του έκδοση. Την άνοιξη του 2006 η ιστοσελίδα αναβαθμίστηκε ριζικά, αποκτώντας καινούριο σχεδιασμό και μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η τελευταία διαδικτυακή έκδοση, όμως, δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει σε CD.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «lernu.net - Traffic Details from Alexa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 
  2. «lernu!: Communication / Users / Map». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]