Στα Μαχαίρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Knives Out)
Στα Μαχαίρια
ΣκηνοθεσίαΡάιαν Τζόνσον
ΠαραγωγήΡάιαν Τζόνσον και Ραμ Μπέργκμαν
ΣενάριοΡάιαν Τζόνσον
ΠρωταγωνιστέςΝτάνιελ Κρεγκ, Μάικλ Σάνον, Κρις Έβανς, Κιθ Στανφιλντ, Ντον Τζόνσον, Κρίστοφερ Πλάμερ, Άνα ντε Άρμας[1], Τζέιμι Λι Κέρτις[1], Τόνι Κολέτ[1], Κάθριν Λάνγκφορντ και Φρανκ Οζ
ΜουσικήΝέιθαν Τζόνσον
ΦωτογραφίαΣτιβ Γιέντλιν
ΜοντάζΜπομπ Ντάκσεϊ
Εταιρεία παραγωγήςFilmNation Entertainment
ΔιανομήLionsgate Films[2], Netflix, Amazon Prime Video και Xfinity Streampix
Πρώτη προβολή27  Νοεμβρίου 2019 (Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία, Βέλγιο, Αίγυπτος, Ελβετία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Καναδάς)[3]
Διάρκεια130 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$40 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$311.9 εκατομμύρια
ΈπεταιGlass Onion: Στα Μαχαίρια

Το Στα Μαχαίρια (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Knives Out) είναι αμερικανική ταινία μυστηρίου σε σενάριο και σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον και σε παραγωγή Τζόνσον και Ραμ Μπέργκμαν. Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται γύρω από τον θάνατο του διάσημου συγγραφέα βιβλίων μυστηρίου, Χάρλαν Θρόμπεϊ, ο οποίος βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του, ενώ την προηγούμενη νύχτα γιόρτασε με την πολυμελή οικογένειά του τα 85α γενέθλιά του. Παρά τη φαινομενική αυτοκτονία, ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ Μπενουά Μπλάνκ προσλαμβάνεται ώστε να ξεσκεπάσει την πλεκτάνη πίσω από τον θάνατο του μεγάλου πατριάρχη. Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Ντάνιελ Κραιγκ, Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μάικλ Σάνον, Ντον Τζόνσον, Τόνι Κολέτ, Λάκιθ Στάνφιλντ, Κάθριν Λάνγκφορντ, Τζέιντεν Μαρτέλ και Κρίστοφερ Πλάμερ.

Το Στα Μαχαίρια πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τις 7 Σεπτεμβρίου 2019[5] και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 27 Νοεμβρίου 2019, από τη Lionsgate.[6] Η ταινία έλαβε καλές κριτικές, ιδίως για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη ηθοποιία και είχε έσοδα ύψους 312 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως,[7][8] έναντι προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων.[9] Στις 77ες Χρυσές Σφαίρες η ταινία είχε τρεις υποψηφιότητες στην κατηγορία Μιούζικαλ ή Κωμωδία: καλύτερη ταινία, καλύτερος ηθοποιός για τον Κραιγκ και καλύτερη ηθοποιός για την ντε Άρμας.[10] Ήταν υποψήφια για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο στα βραβεία BAFTA[11] και στα βραβεία Όσκαρ. Επίσης, επιλέχθηκε τόσο από τον Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου[12] όσο και το Εθνικό Γραφείο Κριτικών[13] ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2019.

Μία συνέχεια με τίτλο Glass Onion: Στα Μαχαίρια κυκλοφόρησε το 2022.[14]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια του Χάρλαν Θρόμπι, ενός πλούσιου μυθιστοριογράφου μυστηρίου, παρευρίσκεται στο πάρτι των 85ων γενεθλίων του στην έπαυλή του στη Μασαχουσέτη. Το επόμενο πρωί, η οικονόμος του Χάρλαν, Φραν, τον βρίσκει νεκρό με κομμένο το λαιμό του. Ο υπολοχαγός Έλιοτ και ο στρατιώτης Βάγκνερ πιστεύουν ότι ο θάνατος του Χάρλαν είναι αυτοκτονία, αλλά ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ προσλαμβάνεται ανώνυμα για να ερευνήσει. Ο Μπλανκ μαθαίνει ότι ο Χάρλαν είχε τεταμένες σχέσεις με την οικογένειά του. Την ημέρα του θανάτου του, ο Χάρλαν απείλησε να εκθέσει τον γαμπρό του Ρίτσαρντ επειδή απάτησε την κόρη του Λίντα, έκοψε το επίδομα της νύφης του Τζόνι για κλοπή από αυτόν, απέλυσε τον γιο του Γουόλτ από την εκδοτική του εταιρεία και είχε καβγά με τον εγγονό του Ράνσομ.

Άγνωστη στον Μπλανκ, η νοσοκόμα του Χάρλαν, Μάρτα Καρμπέρα, μπέρδεψε τα φάρμακά του, κάνοντάς τη να πιστεύει ότι του πήρε υπερβολική δόση μορφίνης και δεν μπόρεσε να βρει το αντίδοτο, αφήνοντας προφανώς στον Χάρλαν μόνο λίγα λεπτά ζωής. Θέλοντας να σώσει την οικογένεια της Μάρτα από τον έλεγχο (η μητέρα της ήταν μετανάστης χωρίς έγγραφα), ο Χάρλαν της έδωσε οδηγίες να δημιουργήσει ένα ψεύτικο άλλοθι και στη συνέχεια έκοψε τον λαιμό του. Η μητέρα του Χάρλαν είδε τη Μάρτα να εκτελεί τις οδηγίες του, αλλά την μπέρδεψε με το Ράνσομ. Η Μάρτα δεν μπορεί να πει ψέματα χωρίς να κάνει εμετό, οπότε δίνει ακριβείς αλλά ελλιπείς απαντήσεις όταν την ρωτούν. Συμφωνεί να βοηθήσει την έρευνα του Μπλανκ και κρύβει στοιχεία για τις πράξεις της. Όταν διαβάζεται η διαθήκη του Χάρλαν, η Μάρτα είναι η μόνη δικαιούχος, σοκάροντας και εξοργίζοντας την οικογένειά του. Ο Ράνσομ βοηθά τη Μάρτα να τους ξεφύγει, αλλά εκείνος τη χειραγωγεί ώστε να του εξομολογηθεί. Προσφέρει βοήθεια με αντάλλαγμα μέρος της κληρονομιάς. Οι άλλοι Θρόμπι προσπαθούν να πείσουν τη Μάρτα να απαρνηθεί την κληρονομιά. Ο Γουόλτ απειλεί να αποκαλύψει το μεταναστευτικό καθεστώς της μητέρας της.

Η Μάρτα λαμβάνει ένα εκβιαστικό σημείωμα με μερική φωτοτυπία της τοξικολογικής έκθεσης του Χάρλαν. Αυτή και ο Ράνσομ οδηγούν στο γραφείο του ιατροδικαστή, αλλά έχει καεί. Η Μάρτα λαμβάνει ένα email που προτείνει ένα ραντεβού με τον εκβιαστή. Ο Μπλανκ και η αστυνομία τους εντοπίζουν και μετά από μια σύντομη καταδίωξη με αυτοκίνητο, ο Ράνσομ συλλαμβάνεται. Ο Μπλανκ εξηγεί ότι η μητέρα του Χάρλαν είδε τον Ράνσομ να κατεβαίνει από το δωμάτιο του Χάρλαν τη νύχτα που πέθανε. Στο ραντεβού, η Μάρτα βρίσκει τη Φραν ναρκωμένη. Κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και καλεί ασθενοφόρο. Ομολογεί στον Μπλανκ, αν και ο Ράνσομ την έχει ήδη ενημερώσει, και αποφασίζει να πει στην οικογένεια ότι προκάλεσε το θάνατο του Χάρλαν, κάτι που θα ακύρωνε τη διαθήκη υπό τον κανόνα του φονιά.

Πίσω στην έπαυλη, η Μάρτα βρίσκει ένα αντίγραφο της πλήρους έκθεσης τοξικολογίας στο απόθεμα κάνναβης της Φραν. Το δίνει στον Μπλανκ χωρίς να το διαβάσει η ίδια, και ο Μπλανκ βλέπει ότι δείχνει λίγη μορφίνη στο σύστημα του Χάρλαν και διακόπτει τη Μάρτα πριν προλάβει να ομολογήσει. Ο Μπλανκ αποκαλύπτει τις αφαιρέσεις του στους ντετέκτιβ, στην Μάρτα και στον Ράνσομ: Αφού ο Ράνσομ έμαθε ότι ο Χάράν άφηνε τα πάντα στη Μάρτα, άλλαξε το περιεχόμενο των φιαλιδίων του φαρμάκου του Χάρλαν και έκλεψε το αντίδοτο, οπότε η Μάρτα θα σκότωνε τον Χάρλαν και έτσι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την κληρονομιά. Αλλά η Μάρτα έδωσε στον Χάρλαν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, αναγνωρίζοντάς το υποσυνείδητα, και νόμιζε ότι τον είχε δηλητηριάσει μόνο αφού διάβασε την ετικέτα. Όταν ο θάνατος αναφέρθηκε ως αυτοκτονία, ο Ράνσομ προσέλαβε ανώνυμα τον Μπλανκ για να εκθέσει τη Μάρτα. Η Φραν είδε τον Ράνσομ να παραποιεί τον τόπο του εγκλήματος και του έστειλε το εκβιαστικό σημείωμα. Αφού ο Ράνσομ συνειδητοποίησε ότι η Μάρτα δεν ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο του Χάρλαν, αλλά η Μάρτα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ήταν, έστειλε την επιστολή στη Μάρτα και έκαψε το γραφείο του ιατροδικαστή για να καταστρέψει τα στοιχεία της αθωότητάς της. Έκανε υπερβολική δόση μορφίνης στην Φραν, σκοπεύοντας να πιαστεί η Μάρτα με το πτώμα της Φραν.

Το νοσοκομείο καλεί και η Μάρτα λέει ότι η Φραν επέζησε και θα εμπλέξει τον Ράνσομ. Αυτός χλευάζει ότι αφού η προσπάθειά του να σκοτώσει τη Φραν απέτυχε, οι δικηγόροι του θα τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τις κατηγορίες απόπειρας φόνου. Η Μάρτα κάνει εμετό πάνω του, αποκαλύπτοντας ότι είπε ψέματα: Η Φραν πέθανε. Συνειδητοποιώντας ότι ομολόγησε τη δολοφονία, με τον Βάγκνερ να ηχογραφεί τη συνομιλία, ο Ράνσομ επιτίθεται στη Μάρτα με ένα μαχαίρι από τη συλλογή του Χάρλαν, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι ένα ανασυρόμενο μαχαίρι σκηνής. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει αμέσως.

Η Λίντα βρίσκει ένα σημείωμα από τον Χάρλαν για τη μοιχεία του συζύγου της. Ο Μπλανκ λέει στη Μάρτα ότι υποψιάστηκε από νωρίς ότι έπαιξε ρόλο στον θάνατο του Χάρλαν, σημειώνοντας μια σταγόνα αίματος στο παπούτσι της. Καθώς ο Ράνσομ τίθεται υπό κράτηση, η Μάρτα παρακολουθεί από το μπαλκόνι της σημερινής έπαυλής της, με την οικογένεια Θρόμπι συγκεντρωμένη έξω.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντάνιελ Κρεγκ ως Μπενουά Μπλανκ, ένας ιδιωκτικός ντετέκτιβ
  • Κρις Έβανς ως Χιού Ρανσομ Ντρίσντεϊλ, ο γιος της Λίντα και του Ρίτσαρντ
  • Άνα ντε Άρμας ως Μάρτα Καρμπέρα, η νοσοκόμα του Χάρλαν
  • Τζέιμι Λι Κέρτις ως Λίντα Ντρίσντεϊλ, η μεγαλύτερη κόρη του Χάρλαν
  • Μάικλ Σάνον ως Γουόλτ Θρόμπι, ο μικρότερος γιος του Χάρλαν
  • Ντον Τζόνσον ως Ρίτσαρντ Ντρίσντεϊλ, ο σύζυγος της Λίντα
  • Τόνι Κολέτ ως Τζόνι Θρόμπι, η χήρα του πεθαμένου γιου του Χάρλαν, Νιλ
  • Λάκιθ Στάνφιλντ ως Ντετέκτιβ Λιεουτέταντ Έλιοτ
  • Κάθριν Λάνγκφορντ ως Μεγκ Θρόμπι, η κόρη της Τζόνι
  • Τζέιντεν Μάρτελ ως Τζέικομπ Θρόμπι, ο γιος του Γουόλτ
  • Κρίστοφερ Πλάμερ ως Χάρλαν Θρόμπι, ένας 85χρονος μυθιστοριογράφος μυστηρίου
  • Ρίκι Λίντχοουμ ως Ντόνα Θρόμπι, η γυναίκα του Γουόλτ
  • Έντι Πάτερσον ως Φραν, η καμαριέρα του Χάρλαν
  • Φρανκ Οζ ως Άλαν Στίβενς, ο συνηγόρος του Χάρλαν
  • Κ Κάλαν ως Γουορνέτα Θρόμπι, η μητέρα του Χάρλαν
  • Νόα Σίγκαν ως Τρούπερ Γουάγκνερ, ένας αστυνομικός
  • Μάικλ Έμετ Γουόλς ως κ. Προύφροκ, ένας σεκιουριτάς
  • Μαρλίν Φόρτε ως κ. Καρμπέρα, η μητέρα της Μάρτα
  • Σίρλι Ροντρίγκεζ ως Άλις Καρμπέρα, η αδελφή της Μάρτα
  • Κέρρυ Φράνσις ως Σάλι, η βοηθός του Άλαν
  • Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ ως Ντετέκτιβ Χάρντροκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. www.boxofficemojo.com/title/tt8946378/?ref_=bo_rl_ti. Ανακτήθηκε στις 28  Δεκεμβρίου 2019.
  3. (Αγγλικά) Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com/releasegroup/gr51532293/. Ανακτήθηκε στις 28  Δεκεμβρίου 2019.
  4. www.boxofficemojo.com/title/tt8946378/?ref_=bo_gr_ti. Ανακτήθηκε στις 28  Δεκεμβρίου 2019.
  5. Lang, Brent (23 Ιουλίου 2019). «Toronto Film Festival: 'Joker,' 'Ford v Ferrari,' 'Hustlers' Among Big Premieres». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2019. 
  6. Fleming Jr., Mike (13 Δεκεμβρίου 2018). «Thanksgiving 2019: Lionsgate To Release MRC's Rian Johnson Murder Mystery 'Knives Out' With Daniel Craig & Killer Cast». Deadline Hollywood (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  7. «Knives Out (2019)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. 
  8. «Knives Out (2019) - Financial Information». The Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. 
  9. Roxborough, Scott (7 Σεπτεμβρίου 2019). «'Knives Out' Director Rian Johnson on Shifting From 'Star Wars' to Agatha Christie-Style Whodunnit». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. 
  10. «Best Motion Picture - Musical or Comedy - Golden Globes: Full List of Nominations». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). 9 Δεκεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019. 
  11. Ritman, Alex (6 Ιανουαρίου 2020). «'Joker' Leads BAFTA 2020 Nominations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020. 
  12. «AFI AWARDS 2019 Honorees Announced». American Film Institute (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
  13. «National Board of Review 2019: 'The Irishman' Wins Best Film, Adam Sandler Named Best Actor». Indiewire. 3 Δεκεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 
  14. Hipes, Patrick· Hipes, Patrick (6 Φεβρουαρίου 2020). «'Knives Out' Sequel Officially A Go As Lionsgate Hints At Franchise». Deadline Hollywood. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Knives Out (film) στο Wikimedia Commons