Kim Possible

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kim Possible
ΧώραΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά, Ελληνικά
Παραγωγή
Εταιρεία παραγωγήςΕικόνα
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςDisney Channel, ΕΡΤ
Προβολή2002

Kim Possible, είναι ο τίτλος μιας Αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων δράσης από τους Μπομπ Σκούλεϊ και Μαρκ ΜακΚορκλ, που προβαλλόταν από το Disney Channel. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Κιμ Δυνατή, ένα έφηβο κορίτσι που έχει αναλάβει να υπερνικήσει το έγκλημα παγκοσμίως. Προβαλλόταν από το 2002 μέχρι και το 2007 και διήρκεσε 4 κύκλους. Στην Ελλάδα, προβλήθηκε από την ΕΡΤ, μιας και η τελευταία είχε συμβόλαιο με την Disney.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά λαμβάνει χώρα στο Μίντλτον, μια φανταστική κωμόπολη των ΗΠΑ, και επικεντρώνεται στην Κιμ Δυνατή, (ένα έφηβο κορίτσι που προσπαθεί να νικήσει το έγκλημα σε τακτική βάση), τον Ρον Σταματημένο (Συνεργάτη της Κιμ, με τον οποίο αργότερα θα τα φτιάξει.) και τον Ρούφους. (Έναν γυμνό τυφλοπόντικα που αποτελεί κατοικίδιο του Ρον.).[1] Τα δύο παιδιά υποβοηθούνται από τον Γουέιντ, ένα 10χρονο άσσο στους υπολογιστές, ο οποίος επικοινωνεί με την Κιμ μέσω του του Kimmunicator, μιας φορητής ηλεκτρικής συσκευής (Αργότερα, και ως ρολόι χειρός.).[2] Συνήθως η ομάδα αντιμετωπίζει διάφορους κακούς (Κυρίως τους Δρ. Ντράκεν και Σίγκο.)

Στο σχολείο, αναλαμβάνει χρέη μαζορέττας, μαζί με την κολλητή της, Μονίκ και την αντίζηλό της, Μπόνι Ροκγουώλερ. Ζει μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της, τους Τζέιμς (Πατέρας, ο οποίος δουλεύει σε μία διαστημική υπηρεσία σχεδιάζοντας πυραύλους), Αν (Μητέρα, που δουλεύει σε νοσοκομείο ως εγκεφαλοχειρουργός.), και τα δίδυμα Τζιμ και Τιμ (Τα οποία φημίζονται για την ζωηράδα τους.)[3]

Στην τηλεταινία "A Sitch in Time", αποδείχτηκε ότι πριν την εφηβεία της, η Κιμ έφτιαξε μια ιστοσελίδα, για να προωθήσει την εργασία της ως babysitter. Όταν ένας δισεκατομμυριούχος μπλέκεται σε σύστημα λέιζερ, προσπαθώντας να βρει την ομάδα Impossible, επικοινωνεί με την Κιμ, η οποία καταφέρνει να τον βοηθήσει. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο ζητούσαν την βοήθειά της, έτσι η Κιμ αποφασίζει να γίνει υπερηρωίδα.[4][5][6][7][8][9]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κίμπερλυ Αν "Κιμ" Δυνατή (Στα τελευταία επεισόδια, αναφέρεται παράτυπα ως Κιμ η Απίθανη.) (Κρίστυ Κάρλσον Ρομάνο)- Ένα δημοφιλές λυκειοκόριτσο που αναλαμβάνει χρέη προστασίας του κόσμου από το κακό. Το αγγλικό της όνομα (Kim Possible) είναι λογοπαίγνιο στην φράση "Impossible" (Αδύνατος-η-ο)
  • Ρόναλντ "Ρον" Σταματημένος (Γουίλ Φρεντλ) - Ο συνεργάτης της Κιμ. Είναι λίγο αδέξιος και φοβάται τις μαϊμούδες. Το Αγγλικό του όνομα "Ron Stoppable" είναι λογοπαίγνιο στην φράση "Unstoppable" (Ασταμάτητος-η-ο)
  • Ρούφους (Νάνσυ Κάρτραϊτ) - Γυμνός τυφλοπόντικας που ανήκει στον Ρον
  • Γουέιντ Λόουντ (Ταχτζ Μόουρι) - Ένας δεκάχρονος άσσος στους υπολογιστές που επικοινωνεί με την Κιμ μέσω του υπολογιστή του, συχνά παρέχοντάς της χρήσιμα εργαλεία
  • Δρ. Ντράκκεν (Τζον ΝτιΜάγκιο) - Μία σατανική ιδιοφυΐα που προσπαθεί μάταια να κατακτήσει τον κόσμο. Είναι ο αντίπαλος της Κιμ στα περισσότερα επεισόδια. Το χρώμα του δέρματός του είναι μπλε, λόγω εργαστηριακού ατυχήματος, ενώ το πραγματικό του όνομα είναι Ντρου Τίοντορ Π. Λίπσκυ.
  • Σίγκο (Νικόλ Σάλλιβαν) - Η βοηθός του Ντράκκεν, με υψηλότερο όμως δείκτη νοημοσύνης από αυτόν. Παλιά, ήταν μέλος μιας ομάδας υπερηρώων ονόματι "Team Go", μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια της, αλλά πλέον την ελκύει περισσότερο το κακό.
  • Δρ. Τζέιμς και Αν Δυνατή (Γκάρυ Κόουλ και Τζιν Σμαρτ) - Γονείς της Κιμ
  • Τζιμ και Τιμ Δυνατός - Αδέρφια της Κιμ. Πρόκειται για ομοζυγωτικά δίδυμα των οποίων η ευφυΐα είναι ασυναγώνιστη, σε σημείο όπου να φτιάξουν ακόμη και την δικιά τους γλώσσα. Η Κιμ ενίοτε τους αναφέρει και ως "Tweebs" (Twin+Dweeds)
  • Μπόνι Ροκγουώλερ (Κρίστεν Στορμς) - Συμμαθήτρια της Κιμ. Ζηλιάρα, εγωίστρια και μισεί την Κιμ.
  • Μονίκ - Κολλητή της Κιμ. Βοηθάει ενίοτε την Κιμ σε ορισμένα επεισόδια, όταν απουσιάζει ο Ρον.
  • Μάνκεϊ Φεστ (Monkey Fist) - Το όνομά του σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "Μαϊμουδογροθιά" - Αρχαιολόγος που ανακάλυψε έναν ναό αφιερωμένο στις μαϊμούδες στην Καμπότζη, αλλά στην πραγματικότητα έχει ως σκοπό να αποκτήσει την δύναμή τους. Λόγω της ομοιότητάς του με μαϊμού, ο Ρον τον φοβάται.
  • Νταφ Κίλιγκαν - Σκοτσέζος γκόλφερ που εμφανίζεται ως κακός σε κάποια επεισόδια.
  • Σενιόρ Σένιορ ο Πρεσβύτερος - Δισεκατομμυριούχος που εμφανίζεται σε ορισμένα επεισόδια ως κακός. Ζει σε μια έπαυλη σε ένα ξερονήσι.
  • Σενιόρ Σένιορ ο Νεότερος - Γιος του Σενιόρ Σένιορ, που προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει σταρ.

Φωνές της Ελληνικής Μεταγλώττισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατερίνα Γκίργκις - Κιμ
  • Σπύρος Μπιμπίλας - Ρον και Γουέιντ
  • Θέμης Ψυχογιός - Ντράκεν
  • Ρένα Καζάκου - Σίγκο και Ρούφους
  • Χίλντα Ηλιοπούλου - Μητέρα
  • Αυγερινός Σουλόπουλος - Πατέρας
  • Δημήτρης Μυλωνάς - Διάφοροι ρόλοι
  • Πάνος Ρεντούμης - Ρομπι
  • Χρήστος Συριώτης - Ρούφους 3000

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μπομπ Σκούλεϊ και Μαρκ ΜακΚορκλ δούλευαν για χρόνια στο Disney Channel και συμμετείχαν στις παραγωγές σειρών όπως ο Αλαντίν, ο Ηρακλής, και ο Μπαζ Λαϊτγίαρ της Αστρικής Διοίκησης. Αυτές ήταν spin-off σειρές των ταινιών Αλαντίν, Ηρακλής και Toy Story αντίστοιχα.[10][11] Αν και τους άρεσαν και οι τρεις σειρές, ήθελαν να ασχοληθούν με κάτι "πιο πρωτότυπο". [12] Η αφορμή τους δόθηκε όταν το Disney Channel αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά όπου έναν τυπικό παιδί θα μπλέκεται σε περίεργες περιπτώσεις. [13] Η νέα σειρά θα προσανατολιζόταν σε άτομα ηλικίας 9 έως 14 ετών, αλλά θα ήταν ικανή να διασκεδάζει και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.[14] Τα ονόματα των πρωταγωνιστών αποφασίστηκαν όταν οι δημιουργοί ήταν σε έναν ανελκυστήρα: Ο ΜακΚορκλ είπε του Σκούλεϊ "Κιμ Δυνατή, μπορεί να κάνει τα πάντα", με τον Σκούλεϊ να του απαντάει "Ρον Σταματημένος, δεν μπορεί."[15]

Μια άλλη αφορμή για για την δημιουργία της σειράς ήταν όταν οι δημιουργεί ανακάλυψαν ότι λίγοι θηλυκοί χαρακτήρες εμφανίζονταν ως ήρωες, έτσι, έχοντας ως έμπνευση τον Τζέιμς Μποντ και τον Κάπτεν Κερκ από το Star Trek, κι ενώ ήλπιζαν ότι και οι κόρες τους θα μπορούσαν να την έχουν ως πρότυπο, δημιούργησαν την Κιμ.[16] Εν αντιθέσει με τους παραδοσιακούς υπερήρωες, η Κιμ ήταν εξ' ολοκλήρου απαλλαγμένη από υπερδυνάμεις και μυστική ταυτότητα.[17]

Συνολικά, κυκλοφόρησαν 4 κύκλοι, καθώς και ένα crossover της σειράς Λίλο και Στιτς. [18] Επίσης, κυκλοφόρησαν και τρεις τηλεταινίες (Δύο animated και μία live action)[19] Οι animated τηλεταινίες λέγονταν "A Sitch in Time", όπου η Κιμ ταξιδεύει στον χρόνο για να αλλάξει τα γεγονότα, και η δεύτερη "So the Drama", η οποία προβλεπόταν να είναι και το τέλος της σειράς, αλλά τελικά οι παραγωγοί αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν άλλον έναν κύκλο. [20][21] Η live action τηλεταινία κυκλοφόρησε το 2019.[22]

Έχουν κυκλοφορήσει επίσης και τα εξής βιντεοπαιχνίδια:

  • Disney's Kim Possible: Revenge of Monkey Fist (GBA) – 13/11/2002
  • Disney's Kim Possible 2: Drakken's Demise (GBA) – 15/9/2004
  • Disney's Kim Possible 3: Team Possible (GBA) – 21/8/2005
  • Disney's Kim Possible: Kimmunicator (DS) – 9/11/2005
  • Disney's Kim Possible: Legend of the Monkeys Eye (PC) – 16/5/2006
  • Disney's Kim Possible: What's the Switch? (PS2) – 19/11/2006
  • Disney's Kim Possible: Global Gemini (DS) –9/2/2007

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kim Possible Review». Cartoon Critique. 30 Αυγούστου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2016. 
  2. Shattuck, Kathryn (June 2, 2002). «For Young Viewers; Kim Possible: Saving the Day in Her Spare Time». https://www.nytimes.com/2002/06/02/tv/for-young-viewers-kim-possible-saving-the-day-in-her-spare-time.html. Ανακτήθηκε στις November 30, 2016. 
  3. «Kim Possible». Starpulse.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Μαρτίου 8, 2016. Ανακτήθηκε στις Νοεμβρίου 30, 2016. 
  4. «Girl-next-door turned superhero foils global archenemies in "Disney's Kim Possible," premiering in August on Family Channel». Canada NewsWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Σεπτεμβρίου 9, 2003. Ανακτήθηκε στις Δεκεμβρίου 1, 2016. 
  5. «Kim Possible – what's the sitch Wade?». Family Friendly Movies. 19 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. «Kim Possible – what's the sitch Wade?». Family Friendly Movies. 19 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. «Girl-next-door turned superhero foils global archenemies in "Disney's Kim Possible," premiering in August on Family Channel». Canada NewsWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Σεπτεμβρίου 9, 2003. Ανακτήθηκε στις Δεκεμβρίου 1, 2016. 
  8. Godfrey, Leigh (June 5, 2002). «Kim Possible Premieres». Animation World Network. http://www.awn.com/news/kim-possible-premieres. Ανακτήθηκε στις December 14, 2016. 
  9. Shattuck, Kathryn (June 2, 2002). «For Young Viewers; Kim Possible: Saving the Day in Her Spare Time». https://www.nytimes.com/2002/06/02/tv/for-young-viewers-kim-possible-saving-the-day-in-her-spare-time.html. Ανακτήθηκε στις November 30, 2016. 
  10. Schlote, Elke (2008). «Kim Possible. She can do anything» (PDF). Bayerischer Rundfunk. σελίδες 16–17. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016. 
  11. Allen, Jay (Ιανουαρίου 13, 2006). «Kim Possible's creators speak: An interview with Mark McCorkle and Bob Schooley». Parentdish. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Δεκεμβρίου 2, 2013. Ανακτήθηκε στις Νοεμβρίου 24, 2016. 
  12. Allen, Jay (Ιανουαρίου 13, 2006). «Kim Possible's creators speak: An interview with Mark McCorkle and Bob Schooley». Parentdish. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Δεκεμβρίου 2, 2013. Ανακτήθηκε στις Νοεμβρίου 24, 2016. 
  13. Schlote, Elke (2008). «Kim Possible. She can do anything» (PDF). Bayerischer Rundfunk. σελίδες 16–17. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016. 
  14. Perlmutter, David (2014). America Toons In: A History of Television Animation. United States: McFarland. σελ. 354. ISBN 9780786476503 – μέσω Google Books. 
  15. Schlote, Elke (2008). «Kim Possible. She can do anything» (PDF). Bayerischer Rundfunk. σελίδες 16–17. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016. 
  16. Schlote, Elke (2008). «Kim Possible. She can do anything» (PDF). Bayerischer Rundfunk. σελίδες 16–17. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016. 
  17. Schlote, Elke (2008). «Kim Possible. She can do anything» (PDF). Bayerischer Rundfunk. σελίδες 16–17. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016. 
  18. «Lilo & Stitch: The Series Season 2 Episode 20 – Rufus». TV.com. CBS Interactive In. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. 
  19. «Kim possible treat». Sunday Mail (Sunday Mail). June 6, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 30, 2017. https://web.archive.org/web/20170930035736/https://www.highbeam.com/doc/1P2-10455002.html. Ανακτήθηκε στις December 20, 2016. 
  20. Mason, Dave (November 28, 2003). «`Kim Possible' moves in as movie». The Herald-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-30. https://web.archive.org/web/20170930083940/https://www.highbeam.com/doc/1N1-0FF76AAC91320A97.html. Ανακτήθηκε στις December 16, 2016. 
  21. «KP Crew Chat with Steve Loter - 02/11/06 - Transcript». Save Disney Shows. 11 Φεβρουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. 
  22. Prudom, Laura (7 Δεκεμβρίου 2018). «Disney Channel's Kim Possible Live-Action Movie Gets New Trailer and Premiere Date». IGN. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2018.