JoJo's Bizarre Adventure

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από JoJo's Bizzare Adventure)
JoJo's Bizarre Adventure
ジョジョの奇妙な冒険
JoJo no Kimyō na Bōken
Η Παράξενη Περιπέτεια των ΤζόΤζο
ΕίδοςShōnen, seinen
Manga JoJo's Bizarre Adventure
ΣχεδιαστήςΧιροχίκο Αράκι
ΕκδότηςShueisha
ΈκδοσηWeekly Shōnen Jump: 1987–2004
Ultra Jump: 2005 – παρόν
Αριθμός τόμων131
Anime JoJo's Bizarre Adventure
ΣτούντιοDavid Production
ΜετάδοσηPhantom Blood: 5 Οκτωβρίου 2012 - 30 Νοεμβρίου 2012

Battle Tendency: 7 Δεκεμβρίου 2012 - 5 Απριλίου 2013

Stardust Crusaders: 4 Απριλίου 2014 - 19 Ιουνίου 2015

Diamond Is Unbreakable: 1 Απριλίου 2016 -23 Δεκεμβρίου 2016 – Golden Wind (Vento Aureo): 5 Οκτωβρίου 2018 - 28 Ιουλίου 2019

Stone Ocean: 1 Δεκεμβρίου 2021 - 1 Δεκεμβρίου 2022
Αριθμός επεισοδίων190

Το JoJo's Bizarre Adventure (ιαπωνικά: ジョジョの奇妙な冒険, Χέπμπορν: JoJo no Kimyō na Bōken, Ελληνικά: Η παράξενη περιπέτεια του ΤζόΤζο) είναι σειρά manga και anime γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Χιροχίκο Αράκι. Κυκλοφόρησε στο Weekly Shōnen Jump από το 1987 μέχρι το 2004 και μεταφέρθηκε στο μηνιαίο seinen περιοδικό Ultra Jump το 2005. Το τρέχον μέρος της ιστορίας, το JoJolion, άρχισε το 2011. Το JoJo's Bizarre Adventure είναι η δεύτερη σειρά manga της Shueisha με τα περισσότερα τεύχη.

Η σειρά έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε έντυπη μορφή, καθιστώντας το ένα από τα best-seller manga στην ιστορία, και έχει δημιουργήσει ένα franchise που περιλαμβάνει νουβέλες, βιντεοπαιχνίδια, φιγούρες, σειρές κοσμημάτων και σνακ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Τζόσταρ, μια οικογένεια της οποίας τα διάφορα μέλη ανακαλύπτουν ότι προορίζονται να νικήσουν υπερφυσικούς εχθρούς, χρησιμοποιώντας μοναδικές δυνάμεις που κατέχουν. Το manga χωρίζεται σε 8 μοναδικά μέρη, το καθένα εκ των οποίων ακολουθεί την ιστορία του εκάστοτε μέλους της οικογένειας Τζόσταρ, που έχει το παρατσούκλι ΤζόΤζο. Τα πρώτα έξι μέρη της σειράς λαμβάνουν χώρα σε ένα ενιαίο σύμπαν, ενώ τα μέρη 7 και 8 σε ένα εναλλακτικό.

Manga[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος Πρώτο: Αόρατο Αίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 1-5, 44 κεφάλαια. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο νέος Τζόναθαν Τζόσταρ συναντά τον νέο αδερφό του, Ντίο Μπράντο, ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τον Τζόναθαν ως κληρονόμο στην οικογένεια Τζόσταρ. Ωστόσο, οι προσπάθειές του αποτρέπονται και καταφεύγει στη χρήση μιας αρχαίας Πέτρινης Μάσκας που τον μετατρέπει σε βρυκόλακα. Ο Τζόναθαν, με τον Ιταλό εκπαιδευτή «Κύματος », Γουίλ A. Ζέπελι και τον Ρόμπερτ E.O. Σπίντγουαγκον στο πλευρό του, χρησιμοποιεί τη νέα του τεχνική του Κύματος για να σταματήσει τον Ντίο, του οποίου οι στόχοι δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο παρά την παγκόσμια κυριαρχία. Με το Κύμα, ο Τζόναθαν ανακαλύπτει τη μοναδική δύναμη που μπορεί να σκοτώσει έναν βρυκόλακα και έτσι είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στη μάχη του ενάντια στο Ντίο, ο οποίος τον βασανίζει ολόκληρη τη ζωή του.

Μέρος Δεύτερο: Τάση Μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 5-12, 69 κεφάλαια. Στη Νέα Υόρκη του 1938, ο Τζόσεφ Τζόσταρ, εγγονός του Τζόναθαν, έχει φυσικό ταλέντο στο Κύμα. Αφού μαθαίνει για τον υποτιθέμενο θάνατο του Σπίντγουαγκον κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Μεξικό, ο Τζόσεφ αποφασίζει να εμπλακεί στην αναβίωση των Αντρών της Στήλης, είδος αρχαίων ανθρωποειδών οι οποίοι δημιούργησαν την Πέτρινη Μάσκα. Ο Τζόσεφ τελικά συνεργάζεται με τον Καίσαρ Ζέπελι, τον εγγονό του Γουίλ, και με την εκπαιδεύτρια του Καίσαρ, Λίσα Λίσα. Υπό την πίεση δηλητηρίων που εμφυτεύονται στο σώμα του, ο Τζόσεφ πρέπει να τελειοποιήσει την τεχνική του Κύματος καθώς προσπαθεί να εμποδίσει τους Άντρες της Στήλης να αποκτήσουν την Υπερλίθο του Έιζα, ένα μυστήριο τεχνούργημα στην κατοχή της Λίσα Λίσα που θα τους δώσει αθανασία και θα φέρει το τέλος του κόσμου στα χέρια τους.

Μέρος Τρίτο: Σταυροφόροι Αστερόσκονης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 13-28, 152 κεφάλαια. Το 1988, ο Τζόταρο Κούτζο, Ιάπωνας μαθητής λυκείου, αρνείται να βγει από τη φυλακή, επειδή πιστεύει πως είναι δαιμονισμένος. Η μητέρα του Χόλλυ καλεί τον πατέρα της Τζόσεφ Τζόσταρ να τον φέρει στα λογικά του. Με τη βοήθεια του συμμάχου του, τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Αμπντούλ, ο Τζόσεφ ανακαλύπτει πως ο Τζόταρο έχει αναπτύξει μια υπερφυσική ικανότητα, γνωστή ως Στάση (スタンド, Sutando), η οποία οφείλει το όνομά της στον τρόπο που εκδηλώνονται οι δυνάμεις του χρήστη, συγκεκριμένα με τη μορφή ενός άυλου προστάτη που στέκεται δίπλα τους. Ο Τζόταρο μαθαίνει πως η ικανότητα αυτή έχει περάσει στην οικογένειά του λόγω του Ντίο Μπράντο (γνωστός πλέον ως «ΝΤΙΟ»), ο οποίος επανεμφανίζεται έχοντας ενώσει το κεφάλι του με το ακέφαλο σώμα του Τζόναθαν Τζόσταρ. Μετά την αποτροπή μιας απόπειρας δολοφονίας από τον συμμαθητή του Νοριάκι Κακιόιν, που βρίσκεται υπό την επήρεια του ΝΤΙΟ, ο Τζόταρο και ο Τζόσεφ ανακαλύπτουν ότι η Χόλλυ αργοπεθαίνει από τη δική της Στάση. Ο Τζόταρο αποφασίζει να εντοπίσει τον ΝΤΙΟ, έτσι ο Τζόσεφ οδηγεί αυτόν, τον Αβντούλ και τον θεραπευμένο Κακιόιν στην Αίγυπτο, όπου θα χρησιμοποιήσουν τις Στάσεις τους για να πολεμήσουν περισσότερους δολοφόνους - χρήστες Στάσεων πριν περάσουν 50 μέρες και η Χόλλυ χάσει τη ζωή της. Καθώς η περιπέτειά τους εξελίσσεται γνωρίζουν πολλούς συμμάχους, όπως τον Γάλλο ξιφομάχο Ζαν Πιέρ Πολναρέφ, ο οποίος επιθυμεί να εκδικηθεί τον θάνατο της αδερφής του, και το Τεριέ Βοστόνης Ίγκι, που ακολουθεί απρόθυμα την ομάδα μέχρι το Κάιρο όπου βρίσκεται ο ΝΤΙΟ.

Μέρος Τέταρτο: Άθραυστο Διαμάντι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 29-47, 174 κεφάλαια. To 1999, ο Τζόταρο καταφθάνει στην πλαστή πόλη Μόριο της Ιαπωνίας για να ενημερώσει τον Τζόσουκε Χιγκασικάτα[1] πως είναι ο νόθος γιος του Τζόσεφ Τζόσταρ και να τον προειδοποιήσει πως το Μόριο είναι γεμάτο από χρήστες Στάσεων. Αυτό οφείλεται σε ένα μυστηριώδες Τόξο και Βέλος που προσδίδει Στάσεις σε όποιους τραυματίζονται από αυτό. Αφού ο Τζόσουκε εκδικείται έναν χρήστη Στάσης που σκότωσε τον παππού του, συμφωνεί να βοηθήσει τον Τζόταρο να κυνηγήσει τον κάτοχο του Τόξου και του Βέλους. Αποκτά συμμάχους, τον φίλο του Τζόσουκε, Κόιτσι Χιρόσε, ο οποίος πλήττεται από το βέλος, τον Οκουγιάσου Νιτζιμούρα, τον Ρόχαν Κισίμπε, έναν διάσημο καλλιτέχνη μάνγκα και ακόμη και τον χαμένο πατέρα του, Τζόσεφ Τζόσταρ. Στην πορεία, η ομάδα ασχολείται με τους διάφορους νέους χρήστες Στάσεων σε όλο το Μόριο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συμμαθητών του Τζόσουκε, του Κόιτσι και του Οκουγιάσου. Τελικά, ο θάνατος ενός από τους φίλους τους οδηγεί στην ανακάλυψη ότι ένας από τους νέους χρήστες Στάσης είναι ο κατά συρροή δολοφόνος Γιοσικάγκε Κίρα.

Μέρος Πέμπτο: Χρυσός Άνεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 47-63, 155 κεφάλαια. Το 2001, ο Τζόταρο στέλνει τον Κόιτσι Χιρόσε στη Νάπολη για να διερευνήσει τον Τζιόρνο Τζιοβάνα, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον Τζόταρο ως γιος του ΝΤΙΟ, για να ελέγξει αν το αγόρι είναι χρήστης Στάσης και αν έχει κληρονομήσει τον μοχθηρό χαρακτήρα του πατέρα του. Ο Κοίτσι ανακαλύπτει τελικά τη Στάση του Τζιόρνο και τους αγνούς στόχους του για τη ριζική αναμόρφωση μιας οργάνωσης μαφίας, και ο Τζόταρο τον αφήνει να ζήσει τη ζωή του ανενόχλητα. Ο Τζιόρνο γίνεται τελικά μέλος της ομάδας του Μπρούνο Μπουτσιαράτι που εντάσσεται στην οργάνωση Πασσιόνε, η οποία οδηγεί τον Τζιόρνο, τον Λεόνε Αμπάκκιο, τον Γκουίντο Μίστα, τον Ναράντζια Γκίργκα και τον Παννακόττα Φούγκο σε αποστολή στο Κάπρι για να ανακτήσει τα πλούτη του πρώην ανωτέρου του Μπρούνο. Εκεί, πέρα από επιθέσεις εχθρικών μαφιόζων, τους ανατέθηκε η συνοδεία της κόρης του αφεντικού της Πασσιόνε, Τρις Ούνα, σε όλη την Ιταλία και η προστασία της από άλλα μέρη της συμμορίας που επιθυμούν να την χρησιμοποιήσουν για να ανακαλύψουν την ταυτότητα του.

Μέρος Έκτο: Πέτρινος Ωκεανός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 64-80, 158 κεφάλαια. To 2011, κοντά στην Φλόριντα της Αμερικής, Η Τζολύν Κούτζο (19 ετών) , κόρη του Τζόταρο Κούτζο, εμπλέκεται σε ενα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς χτυπάει έναν πέζο με το αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τον. Η Τζολύν κατηγορείται για 15 χρόνια φυλάκιση στις φυλακές, "Πράσινο Δελφίνι", εχόντας προδοθεί από τον δικηγόρο και από το αγόρι της, που ήταν και αυτός μέσα στο αμάξι την ημέρα του ατυχήματος. Μέσα στις φυλακές, συναντά τον πατέρα της, που ήρθε να την επισκεφτεί μετά απο πολύ καιρό και της δίνει ένα χρυσό κόσμημα που, λόγω της αιχμηρής γωνίας του, ματώνει το χέρι της Τζολύν ενσαρκώνοντας μέσα της την δική της, γνωστή και απο τα προηγούμενα μέρη της σειράς, "Στάση". Ο Τζόταρο την ενήμερώνει πως κάποιος μαθητής του ΝΤΙΟ, βρισκόταν πίσω απο το αυτοκινητιστικό της ατύχημα και έστησε την δίκη με σκοπό να την δολοφονίσει μέσα στις φυλακές. Ο Τζόταρο βοηθά την κόρη του να βγούν απο τις φυλακές αλλά δέχονται επίθεση απο μια "Στάση" που κλέβει την δύναμη (star platinum) και τις αναμνήσεις του Τζόταρο. Η σειρά εξελίσεται καθώς η Τζολύν προσπάθει να εκδικηθεί για τον πατέρα της, γνωρίζει και έρχεται αντιμέτωπη με αλλά άτομα που διαθέτουν διαφορετικές υπερφυσικές δυνάμεις ("Στάσεις"), όπως: την Έρμες Κoστέλλο, την Γκουές, το/την Φου Φάιτερς (απο το γνωστό rock συγκρότημα Foo Fighters), τον Εμπόριο, τον Ανασούι και τον Γουέδερ Ριπόρτ (το όνομα αναφέρεται στη Αμερικανική jazz μπάντα "Weather Report").

Μέρος Έβδομο: Ο Αγώνας της Ατσάλινης Σφαίρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 81-104, 95 κεφάλαια. Το 1890 ενός εναλλακτικού σύμπαντος, ο Ιταλός Κύρος Ζέπελι ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να λάβει μέρος σε μια ιπποδρομία που εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ονόματι Steel Ball Run (Αγώνας Δρόμου της Ατσάλινης Μπάλας). Η επιδεξιότητά του σε μια μυστικιστική πολεμική τέχνη γνωστή ως Σπείρα, την οποία ελέγχει με ατσάλινες μπάλες, κινούν το ενδιαφέρον του Τζόνι Τζόσταρ, πρώην τζόκεϊ, νυν παραπληγικός, όταν μία από τις μπάλες αποκατέστησε για λίγο την ικανότητά του να περπατήσει. Ο Τζόνι ταξιδεύει μαζί με τον Κύρο στον αγώνα για να μυηθεί την τέχνη της Σπείρας, αλλά σύντομα ανακαλύπτει πως ο αγώνας χρησιμοποιήθηκε από τον Φάνη Βαλεντίνο, Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να βρει τα διασκορπισμένα μέρη του λειψάνου ενός Αγίου για τους δικούς του πατριωτικούς σκοπούς. Ο Τζάιρο και ο Τζόνι συνεργάζονται μαζί με άλλους δρομείς, όπως τον Μάουντεν Τιμ, την Χοτ Παντς, τον διοργανωτή του ιπποδρόμου Στίβεν Στιλ και τη γυναίκα του Λούσι για να εμποδίσουν τα σχέδια του Προέδρου, τα οποία απειλούν ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μάχονται εναντίον μισθοφόρων του Βαλεντίνου, μεταξύ άλλων και του χαρισματικού δρομέα Ντιέγκο Μπράντο.

Μέρος Όγδοο: Τζοτζόλιον (ή Το Ευαγγέλιο του Τζότζο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 105-131, 110 κεφάλαια.

Μέρος Ένατο: Τζότζολαντς (ή Τα νησιά του Τζότζο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόμοι 132-συνεχίζεται, 12-συνεχίζεται κεφάλαια. (μέχρι Φεβρουάριο 2024)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το κάντζι 助 (σουκε) στο όνομά του διαβάζεται και ως τζο κατά την όνγιομι ανάγνωση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]