JD Edwards

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η εταιρεία J.D. Edwards World Solution Company ή JD Edwards ή συντομευμένα JDE, ήταν μια εταιρεία κατασκευής λογισμικού ERP.

Τα διαθέσιμα προϊόντα της ήταν το πακέτο World για IBM AS/400 minicomputers, το πακέτο OneWorld για CNC αρχιτεκτονική (με δομή client-server) και το JD Edwards EnterpriseOne (web-based).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1977 στο Ντένβερ της πολιτείας Κολοράντο από τους Τζακ Τόμσον, Νταν Γκρέγκορυ και Εντ ΜακΒάνυ. Το 2003 η εταιρεία εξαγοράστηκε απο την PeopleSoft, Inc. Το 2005, η PeopleSoft εξαγοράστηκε από την Oracle Corporation, η οποία εξακολουθεί να πωλεί και να υποστηρίζει τα ERP πακέτα EnterpriseOne και World.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχηματισμός της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μηχανικός Εντ ΜακΒάνυ γνώρισε τους Τζακ Τόμσον και Νταν Γκρέγκορυ όταν τους προσέλαβε στην εταιρεία Alexander Grant όπου εργαζόταν ως συνεργάτης. Χάρη στην εμπειρία που είχε συσσωρεύσει με την πάροδο των ετών, ο Εντ ΜακΒάνυ συνειδητοποίησε εκείνο το διάστημα ότι:

"Η κουλτούρα μιας δημόσιας οικονομικής εταιρείας είναι σε αντίθεση με την ανάπτυξη λογισμικού. Η ιδέα ότι δαπανούσαμε χρόνο σε κάτι για το οποίο δε πληρωνόμασταν (δηλαδή για ανάπτυξη λογισμικού) ήταν κάτι που δεν μπορούσα να δεχτώ."

Ο ΜακΒάνυ αντιλήφθηκε ότι οι πελάτες δεν κατανοούσαν ποιες ήταν οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη λογισμικού και αποφάσισε για αυτό το λόγο να ιδρύσει τη δική του εταιρεία.
Έτσι, το 1977 ιδρύθηκε η εταιρεία JD Edwards από τους Τόμσον, Γκρέγκορυ και ΜακΒάνυ. Η ονομασία της προέκυψε από τα αρχικά των τριών ιδρυτών της: J από τον Τζακ (Jack), ο οποίος ασχολήθηκε με το τεχνικό σκέλος, D απο τον Νταν (Dan) που ανέλαβε το marketing, και Edwards από τον Εντ (Ed) που ανέλαβε χρέη διευθύνοντα σύμβουλου και ηγήθηκε της JDE για αρκετά χρόνια.

Ανάμεσα στους πρώτους πελάτες της εταιρείας ήταν η McCoy Sales, μια εταιρεία χονδρικής διανομής στο Ντένβερ, η Cincinnati Milacron, κατασκευαστής εξαρτημάτων μηχανών και η Colorado Highway Department, η οποία ώθησε την JDE στην ανάπτυξη των υποσυστημάτων Κυβερνητικής Κοστολόγησης (Governmental Cost Accounting) και Κατασκευαστικής Κοστολόγησης (Construction Cost Accounting). Ο πρώτος διεθνής πελάτης της JDE ήταν η Shell Oil Company στο Καμερούν.
Ο Γκρέγκορυ μετέβη αυτοπροσώπως στην Shell Oil Company για να εγκαταστήσει το πρώτο για την εταιρεία διεθνές, πολυεθνικό και πολύ-νομισματικό σύστημα σε πελάτη.

Η ανάπτυξη της έννοιας ERP (Enterprise Resource Planning)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι πελάτες της JD Edwards ήταν εταιρείες μεσαίου μεγέθους, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται συχνά ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις λογισμικού. Υπήρχε παρ'όλα αυτά μία βασική επιχειρησιακή ανάγκη για στοιβαρή και αξιόπιστη ενοποίηση της οικονομικής πληροφορίας, απ’ όπου κι αν αυτή προερχόταν. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο ΜακΒάνυ το 2002, τα ολοκληρωμένα επιχειρησιακά πληροφορικά συστήματα δημιουργήθηκαν ακριβώς επειδή

"Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις απλά ένα σύστημα μισθοδοσίας σε μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση. Θα πρέπει να εγκαταστήσεις μισθοδοσία, κοστολόγηση έργου, γενική λογιστική, αποθήκες και αποθέματα, πάγια και γενικά όλο το πακέτο. Η SAP είχε το ίδιο ακριβώς πλεονέκτημα με την JD Edwards, καθώς έχοντας δουλέψει σε μικρότερες εταιρείες κατά βάση, αναγκαστήκαμε να δούμε την συνολική εικόνα."

Αυτή η απαίτηση προερχόταν τόσο στους πελάτες της JDE στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όσο και από εκείνους της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριας εταιρείας SAP, οι οποίοι ήσαν κατά βάση σημαντικά μικρότερου μεγέθους από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα ‘the American Fortune 500 firms’. Για να καλύψουν την προαναφερόμενη ανάγκη, ο ΜακΒάνυ και η εταιρεία του ανέπτυξαν το λεγόμενο Λογισμικό Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Πόρων (Enterprise Resource Planning –ERP).

Παρουσίαση του ERP συστήματος World[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογισμικό ονομαζόταν JD Edwards WorldSoftware, εναλλακτικά World. Η ανάπτυξη του τεχνικά βασίστηκε στους System/34 και /36 μικροϋπολογιστές, συνεχίστηκε με τους System/38 κατά τα μέσα της δεκαετίας 1980 και τελικά ολοκληρώθηκε στην πλατφόρμα AS/400, όταν αυτή έγινε διαθέσιμη.
Η εταιρεία στόχευσε αρχικά στην ανάπτυξη του οικονομικού- λογιστικού λογισμικού που ήταν απαραίτητο για τους πελάτες της. Η λειτουργία του World στηριζόταν σε δομές με servers και οι χρήστες του έπρεπε να λειτουργούν σε τερματικά IBM ή ‘πράσινες οθόνες’ όπως επεκράτησαν να λέγονται. Ως ένα ERP σύστημα, το JD Edwards World ενσωμάτωνε τρεις βασικούς άξονες εξειδίκευσης:

  • Ανάλυση επιχειρησιακών αναγκών και παροχή λειτουργικότητας
  • Προγραμματισμός και ανάπτυξη λογισμικού
  • Διαχείριση συστήματος / CNC

Με την πάροδο των ετών, ο συνδυασμός αυτών των τριών χαρακτηριστικών συνετέλεσε στη δημιουργία ενός πλήρους συστήματος ERP. Στα τέλη του 1996, η JD Edwards παρέδωσε στους πελάτες της το αποτέλεσμα μιας μεγάλης εταιρικής πρωτοβουλίας: το λογισμικό είχε πλέον τροποποιηθεί ώστε να υποστηρίζεται η λειτουργία client–server ανεξαρτήτως της τεχνολογικής πλατφόρμας που διέθετε ο πελάτης.

Παρουσίαση του ERP συστήματος OneWorld[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η JDE δημιούργησε μετέπειτα ένα νέο προϊόν που ενσωμάτωνε γραφικό περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη, εφαρμόζοντας παράλληλα ένα μοντέλο distributed computing, το οποίο αντικατέστησε το παλαιό μοντέλο που βασιζόταν στις δομές με servers. Το προϊόν ονομάστηκε JD Edwards OneWorld.
Η αρχιτεκτονική που ανέπτυξε η JD Edwards για να υποστηρίξει τη νέα αυτή τεχνολογία , τη λεγόμενη Configurable Network Computing ή εν συντομία CNC, θωράκιζε με διαφάνεια τις επιχειρηματικές εφαρμογές από τους servers στους οποίους ‘έτρεχαν’οι ίδιες οι εφαρμογές, απο τις τις βάσεις δεδομένων όπου αποθηκεύονταν οι πληροφορίες και τέλος απο το βαθύτερο επίπεδο του λειτουργικού συστήματος και των μηχανημάτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 1998, η JD Edwards διέθετε 26 πελάτες με εγκατεστημένο το OneWorld, ενώ αναβάθμιζε σταδιακά τους μεσαίου μεγέθους πελάτες της στη νέα τεχνολογία client–server που είχε εφαρμοστεί στο ERP. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1998, η JDE διέθετε 48 πελάτες με εγκατεστημένο το OneWorld ενώ ως το 2001 η εταιρεία διέθετε περισσότερους απο 600 πελάτες για το OneWorld.

Η JDE εισήλθε στο Χρηματιστήριο στις 24 Σεπτεμβρίου 1997, με κωδικό JDEC στο δείκτη NASDAQ και τιμή εισόδου στα $23 ανά μετοχή. Το 1998 τα έσοδα της JD Edwards υπερέβησαν τα 934 εκατομμύρια δολλάρια και ο ΜακΒάνυ αποφάσισε να παραιτηθεί.

Εμφάνιση ζητημάτων ελέγχου ποιότητας αναφορικά με το OneWorld[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο μετά την κυκλοφορία του OneWorld, πελάτες αλλά και αναλυτές της αγοράς άρχισαν να προβληματίζονται για την αξιοπιστία και την σωστή λειτουργία του OneWorld. Τα παραπάνω ζητήματα ποιότητας συζητήθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ πελατών του OneWorld και της διοίκησης της JDE, και μάλιστα ήταν τόσο σοβαρά ώστε οι πελάτες εξέφρασαν την διάθεση να κινηθούν νομικά κατά της JDE. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν η επιστροφή του ΜακΒάνυ στη θέση του διευθύντα σύμβουλου.

Σε μια ενδοεταιρική συνάντηση το 2000, ο ΜακΒάνυ ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να «περιμένουμε όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει το OneWorld 100% αξιόπιστο», με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η κυκλοφορία νέας έκδοσης για το OneWorld. Παράλληλα, ο ΜακΒάνυ ενθάρρυνε την συλλογή απόψεων από τους πελάτες, υποστηρίζοντας το Quest International, ένα ανεξάρτητο γκρουπ για χρήστες προϊόντων της JDE.
Το φθινόπωρο του 2000, μετά από αναβολή ενός έτους και αφού είχε αρνηθεί όλα τα αιτήματα από το τμήμα μάρκετινγκ για κυκλοφορία μιας μη-ώριμης έκδοσης, η JD Edwards εξέδωσε την έκδοση B7333, τη γνωστή πλέον ως OneWorld Xe.
Παρά τον σκεπτικισμό με τον οποίο την αντιμετώπισε ο Τύπος, η Xe αποδείχτηκε η πιό σταθερή έκδοση έως και σήμερα και κατάφερε να ανακτήσει με επιτυχία τη χαμένη εμπιστοσύνη των πελατών.

Web-based client, η συνεχής εξέλιξη του προϊόντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία της έκδοσης Xe, το προϊόν άρχισε να δέχεται ευρύτερες αλλαγές. Το 2001 παρουσιάστηκε ένας νεός web-based client, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό της JD Edwards μέσω ενός web browser. Το 2005, ο web-based client που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2001 ήταν πιά αρκετά δυνατός και σταθερός για επιχειρησιακή χρήση και έτσι έλαβε την ονομασία έκδοσης 8.10.
Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε η έκδοση 8.11 και ακολούθησε άμεσα η κυκλοφορία της έκδοσης 8.11 SP1 ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα και να διασωθεί η καλή φήμη του προϊόντος. Ένα χρόνο μετά ανακοινώνεται και η έκδοση 8.12.

Κατά τη διάρκεια δημιουργίας νέων εκδόσεων για τα κυκλώματα εφαρμογών, κυκλοφορούν παράλληλα νέες εκδόσεις αναφορικά με τον 'πρωτογενή' κώδικα όλου του συστήματος, οι λεγόμενες Tools Releases.
Η αναθεωρημένη έκδοση Tools Releases 8.96 σε συνδυασμό με την έκδοση 8.12 επέτρεψε την υλοποίηση ενός XML-based συστήματος, το οποίο αποδείχθηκε πολύ πιο σταθερό και αξιόπιστο. Στην πορεία, με την προσθήκη ενός νέου υποβάθρου για υποστήριξη web services στην έκδοση Tools Release 8.97, επετράπη η εύκολη επικοινωνία του JD Edwards EnterpriseOne με άλλα, third-party συστήματα.

Αλλαγές ιδιοκτησίας και EnterpriseOne[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2003, το διοικητικό συμβούλιο της JD Edwards αποδέχτηκε μια προσφορά εξαγοράς από την PeopleSoft, ανταγωνιστή της έως τότε. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και έτσι το OneWorld προστέθηκε στο πορτφόλιο της PeopleSoft, η οποία το μετονόμασε σε EnterpriseOne, συνδυάζοντας έτσι τις ονομασίες OneWorld της JDE και PeopleSoft Enterprise που ονομαζόταν η ως τότε 'ναυαρχίδα' της PeopleSoft.
Λίγες μέρες μετά, η Oracle προέβη σε μια επιθετική προσφορά εξαγοράς της PeopleSoft. Παρότι το διοικητικό συμβούλιο απέκρουσε τις πρώτες προσπάθειες εξαγοράς της PeopleSoft, τελικά το Δεκέμβριο του 2004 αποφάσισε να αποδεχτεί την προσφορά, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2005.

Τόσο η PeopleSoft όσο και η JD Edwards αποτελούσαν πλέον ιδιοκτησία της Oracle. Οι περισσότεροι πελάτες και εργαζόμενοι της JD Edwards, καθώς και αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι η Oracle θα τερμάτιζε τα προϊόντα της JD Edwards. Η Oracle ωστόσο διέκρινε μια θέση στην αγορά για το JDE, και συγκεκριμένα στην αγορά των μεσαίου-μεγέθους επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονταν επαρκώς ούτε από το προϊόν e-Business Suite της Oracle, ούτε απο το νεοαποκτηθέν προϊόν Enterprise της PeopleSoft.

Το λογισμικό σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλέον, τα προϊόντα JD Edwards της Oracle είναι γνωστά ως JD Edwards EnterpriseOne και JD Edwards World.
Η Oracle έχει ανακοινώσει ότι η υποστήριξη του JD Edwards θα συνεχιστεί επ'αόριστον. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη των πολύ παλιών εκδόσεων (όπως η Xe) αναμένεται να λήξει το 2013, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η αναβάθμιση σε νεότερες εκδόσεις για όσες εγκαταστάσεις πελατών λειτουργούν ακόμα με τόσο παλιές εκδόσεις.
Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησαν οι πιο πρόσφατες και ενημερωμένες εκδόσεις για το EnterpriseOne (έκδοση 9.1), και για το World (Α9.3), το οποίο υποστηρίζει πιά web-based interface.

Λίγο μετά την εξαγορά των Peoplesoft και JD Edwards το 2005, η Oracle ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος με ονομασία Oracle Fusion Applications. Το Fusion σχεδιάστηκε ώστε να συνυπάρχει ή και να αντικαταστήσει τα JD Edwards EnterpriseOne, JD Edwards World, Oracle eBusiness Applications Suite και άλλα προϊόντα που έχουν αποκτηθεί απο την Oracle. Η επίσημη κυκλοφορία του πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oracle Corporation - Η εταιρεία που εξαγόρασε την JD Edwards και την PeopleSoft το 2004
  • Configurable Network Computing - Η CNC αρχιτεκτονική του JD Edwards επιτρέπει σε ετερογενή συστήματα να συνδυάζουν διαφορετικά μηχανήματα, λειτουργικά συστήματα και βάσεις δεδομένων αλλά να λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/C._Edward_McVaney - Ένας εκ των τριών ιδρυτών της JD Edwards

Εξωτερικές Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://en.wikipedia.org/wiki/JD_Edwards_EnterpriseOne
JD Edwards on the Oracle Website
http://www.jdelist.com - JD Edwards' longest running free discussion forum and mailing list
http://www.linkedin.com/groups?gid=63023 Free LinkedIn group hosting many discussions around JD Edwards ERP
http://www.jdedwardsblog.com - Blog for the JD Edwards community
http://www.jdesource.com - Blog, Whitepapers and active forum for the JD Edwards community