Γλώσσα Μπαγκέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ISO 639:pwr)
Γλώσσα Μπαγκέλι
Φυσικοί ομιλητές2.694.964
Σύστημα γραφήςδεβαναγαρικό αλφάβητο
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3bfy
Linguasphere59-AAF-rc
Glottologbagh1251  (Μπαγκέλι)[1]
powa1246  (Ποουάρι)[2]

Η Μπαγκέλι (Ντεβανάγκαρι: बघेली ή बाघेली), ή Μπαγκελχάντι, είναι μια Ινδοάρια γλώσσα που ομιλείται στην περιοχή του Μπαγκελχάντ της κεντρικής Ινδίας.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ανεξάρτητη γλώσσα που ανήκει στην υποομάδα των Ανατολικών Γλωσσών Χίντι, η Μπαγκέλι είναι μία από τις γλώσσες που χαρακτηρίζονται ως «διάλεκτος των Χίντι» από την απογραφή του 2001 στην Ινδία. Η Μπαγκέλι είναι μια περιφερειακή γλώσσα που χρησιμοποιείται για την διαομαδική και την ενδοομαδική επικοινωνία.

Η Αουάντι είναι γονική γλώσσα της Μπαγκέλι.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο Τζορτζ Αβραάμ Γκρίρσον στο έργο του Γλωσσική Έρευνα της Ινδίας[3] ταξινομούσε τα Μπαγκέλι στα Ανατολικά Χίντι. Η εκτεταμένη έρευνα του τοπικού ειδικού Δρ. Μπαγκαουάτι Πρασάντ Σούκλα είναι ανάλογη με την ταξινόμηση του Γκρίρσον. Ο Εθνολόγος[4] αναφέρει τα Γκοντουάνι, Κουμχάρι και Ρέουα ως διαλέκτους της Μπαγκέλι. Σύμφωνα με τον Σούκλα, η γλώσσα Μπαγκέλι έχει τρεις ποικιλίες:

  1. Αγνά Μπαγκέλι
  2. Δυτικά-Μικτά Μπαγκέλι
  3. Νότια-Σπασμένα Μπαγκέλι

Όπως και πολλές άλλες Ινδοάριες γλώσσες, συχνά υποβλήθηκε σε εσφαλμένη, αυθαίρετη ή πολιτικά αιτιολογημένη ονομασία ως διάλεκτος, αντί για γλώσσα. Επιπλέον, όπως συμβαίνει με άλλες γλώσσες Χίντι, οι ομιλητές της Μπαγκέλι έχουν συγχωνευθεί με αυτές των Πρότυπων Χίντι στις απογραφές.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα Μπαγκέλι ομιλείται κυρίως στις επαρχίες Ρέουα, Σάτνα, Σίντι, Σινγκραούλι, Σαχντόλ, Ουμάρια, Ανουπούρ και Τζαμπαλπούρ και Μάντια Πραντές.

Στον σημερινό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάο, μια προγραμματισμένη φυλή γνωστή και ως Πάμπρα, ομιλεί τα Μπαγκέλι ως πρώτη γλώσσα. Η γλώσσα τους αναφέρθηκε λανθασμένα ως θιβετοβιρμανική από τον Εθνολόγο, ίσως λόγω σύγχυσης με τη γλώσσα Πάο της Βιρμανίας.[5]

Υπάρχουν πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στα Μπαγκέλι. Το Πανινδικό Ραδιόφωνο μεταδίδει τραγούδια στα Μπαγκέλι και αγροτικά προγράμματα από το Σαχντόλ, τη Ρέουα και το Μπομπάλ. Επιπλέον, μαθήματα που σχετίζονται με τη βιβλιογραφία της γλώσσας Μπαγκέλι είναι διαθέσιμα για μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αουαντές Πρατάπ Σινγκ.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pathak, R. S. The Phonetics of Bagheli: A Phonetic and Phonological Study of a Dialect of Hindi. New Delhi: National Pub. House, 1980.
  • Shukla, Hira Lal. Contrastive Distribution of Bagheli Phonemes. Raipur: M.P., Alok Prakashan, 1969.
  • Shukla, Bhagvati Prasad. 1972. Bagheli Bhasha aur sahithya (Hindi). Allahabad: Sahitya bhavan Pvt. Ltd
  • Koshy, Binoy; Tutum Padung and GB Amar. 2004. A Sociolinguistic study of Bagheli speakers in Madhya Pradesh. Unpublished research by NLCI

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Μπαγκέλι». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Ποουάρι». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. «The Record News». dsal.uchicago.edu. 
  4. ref=e18
  5. «ISO change request» (PDF).