Hyppolit, the Butler

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hyppolit, the Butler
Hyppolit, a lakáj
Αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΊστβαν Σέκελι
ΠαραγωγήΆλμπερτ Σάμεκ
ΣενάριοΚάρολι Νότι
Βασισμένο σεθεατρικό έργο του Ίστβαν Ζάγκον, ονόματι Hyppolit, a lakáj
ΠρωταγωνιστέςΓκιούλα Σόρτος
Γκιούλα Κάμπος
Μίσι Χαράστι
Παλ Γιάβορ
ΜουσικήΜιχάλι Έισεμαν
ΦωτογραφίαΊστβαν Έιμπεν
Έντουαρντ Χος
ΜοντάζΛάσλο Μπένεντεκ
Εταιρεία παραγωγήςSonor Film
ΔιανομήMOKÉP
Πρώτη προβολή27  Νοεμβρίου 1931[1]
Κυκλοφορία1931
Διάρκεια77 λεπτά
ΠροέλευσηΟυγγαρία
ΓλώσσαΟυγγρικά

Το Hyppolit, the Butler (πρωτότυπος τίτλος: Hyppolit, a lakáj) είναι ουγγρική ασπρόμαυρη κωμική - σατιρική ταινία του 1931, σε σκηνοθεσία Ιστβάν Σέκελι. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες του ουγγρικού κινηματογράφου. Το σενάριο της ταινίας το έγραψε ο Κάρολι Νότι, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό του Ιστβάν Ζάγκον. Πρωταγωνιστούν οι Γκιούλα Σόρτος, Γκιούλα Κάμπος και Παλ Γιάβορ.

Το 1999, η ταινία μετονομάστηκε από το Hippolyt, a lakáj στο Hyppolit, a lakáj.[2] Το 2000, Ούγγροι κριτικοί του κινηματογράφου τη συμπεριέλαβαν ανάμεσα στις 12 καλύτερες ταινίες του ουγγρικού κινηματογράφου.[3] Το φιλμ από τη στιγμή της παραγωγής του έχει προβληθεί αρκετές φορές στους κινηματογράφους της χώρας. Το 2008, το Ουγγρικό Μητρώο Κινηματογράφου, την επεξεργάστηκε και αποκατέστησε ψηφιακά.[4][5][6] Έχει κυκλοφορήσει και σε DVD και Blu-ray.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ματίας Σνάιντερ είναι ένας τυπικός αγράμματος νεόπλουτος, ο οποίος είχε την τύχη να γίνει γρήγορα πλούσιος. Παρά την ταπεινή του καταγωγή, η γυναίκα του, ζει μία "αριστοκρατική" και "σοφιστικέ" ζωή. Όταν αργότερα προσλαμβάνει έναν μπάτλερ, τον Ιππόλυτο, ο οποίος είναι μορφωμένος, και ο οποίος υπηρετεί σε σπίτια τα τελευταία 27 χρόνια και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, όλη τους η ζωή αλλάζει. Ο Σνάιντερ ξυρίζει το μουστάκι του, φορά κατάλληλα ρούχα για το δείπνο και τρώει γαλλικά φαγητά αντί αυτά που του αρέσουν, ενώ η γυναίκα του αρχίζει τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή.

Στο ενδιάμεσα, η κόρη τους, η Τέρκα, ερωτεύεται τον πρώην οδηγό του Ίστβαν Μπένεντεκ, ο οποίος κρατά μυστικό το ότι έχει δίπλωμα στη μηχανική. Η μητέρας της, ωστόσο, προτιμά για γαμπρό της έναν καθωσπρέπει νέο, αλλά λίγο νοητικά καθυστερημένο, τον Μάκατς. Ο θειός επίσης αυτουνού έχει και αξίωμα στην πόλη.

Τα πράγματα αλλάζουν ξανά στη ζωή τους, όταν ο Ιππόλυτος πείθει τον Σνάιντερ να βγει ραντεβού με την Μίμι, μία τραγουδίστρια και χορεύτρια ενός κακόφημου νυχτερινού κέντρου. Σε κάποια φάση, όταν η οικογένεια είχε ένα σημαντικό δείπνο με τον θείο του Μάκατς, εισβάλει η Μίμι και προκαλεί σκάνδαλο. Τέλος, η Τέρκα, αποφασίζει να πάρει τον άντρα που αγαπά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκιούλα Σόρτος ως ο μπάτλερ ο Ιππόλυτος
  • Γκιούλα Κάμπος ως ο Ματίας Σνάιντερ
  • Μίσι Χαράστι ως η σύζυγος του Ματίας
  • Εύα Φενιβέσι ως Τέρκα, η κόρη του Ματίας
  • Γκιούλα Γκόζον ως ο Μάκατς
  • Μίσι Έρντελι ως Μιμί
  • Παλ Γιάβορ ως Ίστβαν Μπένεντεκ
  • Σάντορ Γκοθ ως ο θείος του Μάκατς
  • Έρνο Σένες ως Τομπίας
  • Μάρσα Σιμόν ως Γιούλσα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. http://www.imdb.com/title/tt0212233/
  3. Budapesti 12
  4. «Hungarian National Film Archive». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2017. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2017. 
  6. http://www.efgproject.eu/news.php?area=News&pag=46

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]