Five Nights at Freddy's

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ είναι σειρά point and click βιντεοπαιχνιδιών επιβίωσης τρόμου που δημιουργήθηκε, σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και εκδόθηκε από τον Scott Cawthon. Μία κινηματογραφική του μεταφορά ετοιμάζεται από τη Blumhouse Productions.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχάλης Σχμίδης πιάνει δουλειά ως νυχτοφύλακας στην πιτσαρία "Η Πίτσα του Φρειδερίκου". Ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή που άφησε ο προκάτοχος του Μιχάλη εξηγεί ότι τα ρομποτικά ζώα του εστιατορίου είναι σε θέση να περιφέρονται ελεύθερα το βράδυ, γιατί αν είχαν παραμείνει εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σερβοκινητήρες τους θα είχαν κλειδώσει. Ο υπάλληλος προειδοποιεί τον Μιχάλη ότι αν ένα από τα ρομπότ συναντήσει έναν άνθρωπο, θα νομίσει ότι είναι ενδοσκελετός χωρίς κοστούμι και θα προσπαθήσει να τον βάλει σε μια εφεδρική στολή του Φρειδερίκου, σκοτώνοντας τον άνθρωπο.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ 2 (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Five Nights at Freddy's 2

Προοίμιο του πρώτου παιχνιδιού, όπου η παλιά πιτσαρία του Φρέντυ έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή. Ο νυχτοφύλακας Ιερεμίας Φιγεράλδος πρέπει να επιβιώσει πέντε νύχτες με τα αιμοβόρα ρομπότ για να πάρει την πληρωμή του και να φύγει από την φημισμένη πιτσαρία.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ 3 (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Five Nights at Freddy's 3

Τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμο της πιτσαρίας "Η Πίτσα του Φρειδερίκου ", τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί έχουν γίνει τίποτα περισσότερο από μια φήμη και μια παιδική ανάμνηση, αλλά οι ιδιοκτήτες του "Τρόμος της Αρκούδας" είναι αποφασισμένοι να αναβιώσουν τον μύθο και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να βρουν κάτι που θα μπορούσε να έχει επιζήσει μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και καταστροφής.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ 4 (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Five Nights at Freddy's 4

Το παιχνίδι ξεκινά με τον παίκτη στο ρόλο ενός νεαρού αγοριού κλειδωμένου στο δωμάτιό του, με τις εκδοχές αρκούδων των ρομπότ από την Πιτσαρία του Φρειδερίκου. Τον καθοδηγεί ένα αρκουδάκι Φρειδερίκος (το πρώτο ρομπότ μαζί με τον Λαγό). Κάθε νύχτα υποφέρει από εφιάλτες όπου του επιτίθενται τα ρομπότ, και πρέπει να προστατευθεί.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο παιχνίδι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κριτικές. Έγινε το αντικείμενο πολλών δημοφιλών "Ας παίξουμε" βίντεο στο YouTube και είχε αρκετή επιτυχία ώστε να το ακολουθήσουν τρεις συνέχειες. Το παιχνίδι αγαπήθηκε από τους κριτικούς και θεωρήθηκε μια ξεχωριστή εκδοχή του τρόμου. Με ιδιαίτερη έμφαση στην απλοϊκή σχεδίαση του, ο τρόπος παιχνιδιού και η αισθητική του συνέβαλαν σε μια συνολική αίσθηση του φόβου και της παράνοιας. Το Five Nights at Freddy's ήταν το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Desura για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου 2014. Τρεις συνέχειες κυκλοφόρησαν, το Five Nights at Freddy's 2, το Five Nights at Freddy's 3 και το Five Nights at Freddy's 4 και δέχθηκαν την ανάλογη αποδοχή.