Five Nights at Freddy's (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Five Nights at Freddy's
ΔημιουργόςScott Cawthon
ΕκδότηςScott Cawthon
ΠλατφόρμαAndroid, Microsoft Windows, Xbox One, Nintendo Switch, Playstation 4 και iOS
Ημ/νία κυκλοφορίας8  Αυγούστου 2014
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Five Nights at Freddy's είναι point and click βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης τρόμου πρώτου προσώπου που αναπτύχθηκε από τον Scott Cawthon. Το παιχνίδι επικεντρώνεται στην Πιτσαρία με το όνομα "Freddy Fazbear's Pizza" όπου ο παίκτης πρέπει να δράσει ως ο νυχτοφύλακας με σκοπό να αποφύγει τα animatronics της πιτσαρίας τα οποία τη νύχτα ζωντανεύουν, με μοναδική άμυνα προς αυτά κάμερες ασφαλείας και δυο ηλεκτρονικές πόρτες.

Το Five Nights at Freddy's κυκλοφόρησε πρώτη φορά μέσω της Desura στις 8 Αυγούστου του 2014. Στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους, μετά την έγκριση από την πλατφόρμα crowdsourcing Greenlight της υπηρεσίας, το παιχνίδι κυκλοφόρησε επίσης μέσω Steam. Βγήκε επίσης για Android και iOS.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει τη βάρδια του που είναι από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί (περίπου 8 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα σε πραγματικό χρόνο, 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα στο κινητό και tablet), χωρίς να δεχθεί επίθεση από τα ρομποτικά ζώα που τριγυρίζουν το κατάστημα. Ο παίκτης, ο οποίος κάθεται σε ένα γραφείο και δεν είναι σε θέση να κινηθεί, έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο από κάμερες ασφαλείας σε όλη την εγκατάσταση για να παρακολουθεί τις κινήσεις των ρομποτικών ζώων. Οι τέσσερις από τους πέντε ρομποτικούς χαρακτήρες έχουν διαφορετικά πρότυπα κίνησης, ενώ ο πέμπτος ο "Golden Freddy", εμφανίζεται μόνο όταν έχουν ληφθεί ορισμένες ενέργειες. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις κινήσεις των χαρακτήρων λαμβάνουν χώρα εκτός οθόνης. Οι κάμερες φορτίζονται από αμυδρή ενέργεια, έχουν παραμορφωμένη εικόνα και δεν καλύπτουν ορισμένες περιοχές του κτιρίου, κυρίως τους δύο διαδρόμους ακριβώς αριστερά και δεξιά του παίκτη. Ο παίκτης δεν μπορεί να αφήσει το δωμάτιο αλλά μπορεί να κλείσει τις πόρτες και να ανάψει εν συντομία τα φώτα στους διαδρόμους για να ελέγξει για τα κουκλάκια. Η συνεχής χρήση αυτών των δράσεων όμως καταναλώνουν την περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια. Αν τελειώσει η ενέργεια οι κάμερες παύουν να λειτουργούν οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν όλα τα φώτα, αφήνοντας τον παίκτη χωρίς άμυνα απέναντι σε μια επίθεση. Εκείνη τη στιγμή θα επικρατήσει σκοτάδι και μουσική θα αρχίζει να παίζει μαζί με ένα ζευγάρι από φωσφορίζοντα μάτια που ανήκουν στον Φρέντυ τον Αρκούδο. Αν ο παίκτης είναι άτυχος και η ώρα δεν πάει 6 τότε ο Φρέντυ θα σκοτώσει τον παίκτη.

Το παιχνίδι έχει πέντε επίπεδα που αποτελούνται από πέντε "νύχτες", οι οποίες αυξάνονται σε δυσκολία. Η ολοκλήρωση του παιχνιδιού ξεκλειδώνει το ακόμα πιο δύσκολο 6ο επίπεδο, και με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου ανοίγει μια "Custom Νύχτα", όπου ο παίκτης μπορεί να προσαρμόσει την δυσκολία των μεμονωμένων χαρακτήρων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάικ Σχμιντ πιάνει δουλεία ως νυχτοφύλακας στην πιτσαρία "Freddy Fazbear's Pizza". Ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή που άφησε ο προκάτοχος του Μάικ εξηγεί ότι τα ρομποτικά ζώα του εστιατορίου ο Φρέντυ, ο Μπόνι, η Τσίκα και ο εγκαταλελειμμένος Φόξυ είναι σε θέση να περιφέρονται ελεύθερα το βράδυ, γιατί αν είχαν παραμείνει εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σερβοκινητήρες τους θα είχαν κλειδώσει. Προσθέτει επίσης ότι τα ρομπότ δεν είναι πια ελεύθερα να κυκλοφορούν τη μέρα μετά από ένα επεισόδιο που αναφέρεται ως το "δάγκωμα του '87", στην οποία κάποιος έχασε το μετωπιαίο λοβό του. Ο υπάλληλος προειδοποιεί τον Μάικ ότι αν ένα από τα ρομπότ συναντήσει έναν άνθρωπο, που θα νομίσει ότι είναι ενδοσκελετός χωρίς κοστούμι και θα προσπαθήσουν να τον βάλουν σε μια εφεδρική στολή του Φρέντυ σκοτώνοντας τον άνθρωπο.

Αποκόμματα εφημερίδων στο φόντο μιας από τις σκηνές αποκαλύπτουν ότι το εστιατόριο ήταν μέρος εξαφανίσεων πέντε παιδιών των οποίων τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, αφού ένας άνδρας ντυμένος ως ένα από τα ρομπότ (Purple Guy) παρέσυρε τα παιδιά σε ένα δωμάτιο και τα σκότωσε. Το εστιατόριο έγινε τόπος κι άλλων εξαφανίσεων ανθρώπων. Αργότερα, το εστιατόριο έλαβε καταγγελίες ότι τα ρομπότ άρχισαν να βάφονται με αίμα και βλέννα γύρω από τα μάτια και το στόμα, με έναν πελάτη να τα αποκαλεί "νεκροζώντανα κουφάρια".

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κριτικές. Έγινε το αντικείμενο πολλών δημοφιλών "Let's play" βίντεο στο YouTube. Το Five Nights at Freddy's είχε αρκετή επιτυχία ώστε να το ακολουθήσουν τέσσερις συνέχειες. Το παιχνίδι αγαπήθηκε από τους κριτικούς και θεωρήθηκε μια ξεχωριστή εκδοχή του τρόμου. Με ιδιαίτερη έμφαση στην απλοϊκή σχεδίαση του, το gameplay και την αισθητική συνέβαλαν σε μια συνολική αίσθηση του φόβου και της παράνοιας. Ο δημιουργός του, ο Scott Cawthon έχει γράψει βιβλία, όπως το «Survival Logbook», μία τριλογία με τα βιβλία «The Silver Eyes», «The Tuisted Ones» και το «The Fourth Closet».Το Five Nights at Freddy's ήταν το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Desura για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου 2014. Τρεις συνέχειες κυκλοφόρησαν: το Five Nights at Freddy's 2, το Five Nights at Freddy's 3, το Five Nights at Freddy's 4 και το Five Nights at Freddys's: Sister Location.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]