FKL

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυση1961, πριν 63 έτη (1961)
ΈδραΤεμερίν, Σερβία, Σερβία
Απόδοση παραγωγήςΕιδικεύεται στην κατασκευή ρουλεμάν και εδράνων
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η FKL είναι επιχείρηση κατασκευής ρουλεμάν και εδράνων υψηλών προδιαγραφών με έδρα τη Σερβία, με δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Νοεμβρίου 1961 ιδρύθηκε μια επιχείρηση με την επωνυμία "Συνεταιρισμός κατασκευαστών μετάλλων" - "METALUM", με στόχο την παραγωγή ανταλλακτικών για οχήματα και τρακτέρ και την εκτέλεση όλων των υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1965 το όνομα άλλαξε σε "Εργοστάσιο ρουλεμάν και εδράνων, Temerin" ή σε συντομογραφία "FKL". Από εδώ και πέρα, η κύρια κατεύθυνση της παραγωγής του εργοστασίου γίνεται η κατασκευή ρουλεμάν. Έτσι έγινε η αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Εισάγονται μηχανήματα περιστροφής, θερμικής επεξεργασίας, λείανσης και συναρμολόγησης ρουλεμάν τελευταίας τεχνολογίας. Μετά απο αυτό το βήμα η εταιρεία άρχισε να ασχολείται επίσης με την επισκευή, τη συντήρηση και τον έλεγχο των ρουλεμάν.

Από το 1975 το εργοστάσιο είναι πλήρως αφιερωμένο στην παραγωγή ρουλεμάν και εδράνων.

Μεταξύ 1980 - 1990 το εργοστάσιο γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και απέκτησε νέο, υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αγοράστηκαν μηχανήματα πολλαπλών αξόνων, καθώς και μηχανές περιστροφής και λείανσης CNC.

Το 1986 το εργοστάσιο μεταφέρθηκε σε μια νέα μονάδα παραγωγής στη βιομηχανική ζώνη Temerin, όπου κατασκευάστηκαν δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής, με συνολική έκταση 25000 m².

Από το 1987 έως το 1988 μπήκε σε λειτουργία ο φούρνος "AICHELIN", και λειτούργησε μία ειδική γραμμή για τη θερμική επεξεργασία των δακτυλιδιών των ρουλεμάν.

Το 1990 η FKL μετατράπηκε σε μετοχική εταιρεία.

Το 2009 ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. [2]

Το 2015, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σήμερα, η FKL είναι 100% ιδιωτική εταιρεία.

Το 2017, η FKL έγινε ο κύριος προμηθευτής ρουλεμάν για το εργοστάσιο "Κατασκευαστής θεριστικών μηχανών Rostselmash, Llc ", Ρωσία.

Το 2018, το νομικό καθεστώς της FKL αλλάζει από ανώνυμη εταιρεία σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (LLC).

Η FKL σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η FKL είναι ένα εργοστάσιο που ειδικεύεται στην παραγωγή ρουλεμάν και ρουλεμάν για γεωργικά μηχανήματα. Είναι ένα από τα λίγα εργοστάσια με έναν πλήρη κύκλο παραγωγής ρουλεμάν, συμπεριλαμβανομένων περιστροφής, θερμικής επεξεργασίας, κατασκευής εδράνων, λείανσης, περιτύλιξης και συναρμολόγησης ρουλεμάν. [3] Το εργοστάσιο απασχολεί περίπου 700 υπαλλήλους [4] και το 90% των προϊόντων του εξάγονται στην παγκόσμια αγορά, κυρίως σε χώρες της ΕΕ, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία και Αίγυπτο. Το πρόγραμμα παραγωγής FKL περιλαμβάνει περισσότερους από 5000 ρουλεμάν διαφορετικών τύπων, σκοπών και χαρακτηριστικών. Το εργοστάσιο είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015, BS OHSAS 18001: 2007. Η FKL αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, βελτιώνοντας τις τεχνολογικές διαδικασίες και τις πρώτες ύλες της. Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Δήμο Temerin, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας και το Γυμνάσιο «Lukijan Musicki», όπου, στο πλαίσιο του προγράμματος διπλής εκπαίδευσης, οι μαθητές εκπαιδεύονται και πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν «χειριστές επεξεργασίας μετάλλων».[5] Η FKL συμμετέχει επίσης στο έργο" Tempus "σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Βελιγράδι.[6]Επίσης έχει δημοσιεύσει ένα εγχειρίδιο με τίτλο" Τεχνολογία επεξεργασίας και συστήματα επεξεργασίας, περιστροφής και άλεσης " το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με καθηγητές της Σχολή Τεχνικών Επιστημών στο Νόβι Σαντ. [7]

Πρόγραμμα παραγωγής FKL[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1) Βασικό πρόγραμμα παραγωγής:

  • διάφορα ρουλεμάν μονόσφαιρα δύσφαιρα κ.α.;
  • έδρανα μαντεμένια και όλκιμος σίδηρος (κράμα σιδήρου ειδικών προδιαγραφών);
  • ρουλεμάν εδράνων.

2) Ειδικών προγράμματα γεωργικών μηχανημάτων:

  • ρουλεμάν για δίσκοσβάρνας;
  • ρουλεμάν συσκευαστικών μηχανών;
  • ρουλεμάν θεριστικώς μηχανώς. ;
  • ρουλεμάν ώθησης;
  • ρουλεμάν ειδικών προδιαγραφών.

3) Άξονες Cardan και τα μέρη του

  • γεωργικά μηχανήματα;
  • βιομηχανία;
  • γεωργικά μηχανήματα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]