Euranet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Euranet, (αγγλικά: European Radio Network, ελληνικά: Ευρωπαϊκό Ραδιοφωνικό Δίκτυο) είναι μια κοινοπραξία των διεθνών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών οργανισμών. Η Euranet καλύπτει τα γεγονότα στην Ευρώπη από μια διακρατική άποψη. Επίσης προσφέρει μια παν-Ευρωπαϊκή επεξεργασία των πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που καλύπτει τόσο τα όργανα της ΕΕ όσο και τα επιμέρους κράτη μέλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με πρωτοβουλία της Deutsche Welle (DW) και του Διεθνούς Ράδιο της Γαλλίας (RFI), 16 διεθνείς, εθνικοί, περιφεριακοί και τοπικοί Ευρωπαϊκοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από 13 χώρες της ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ομίλου μέσων ενημέρωσης στις 25 Ιουλίου 2007. Αυτός περιλαμβάνει τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς οργανισμούς. Ο στόχος της συνεργασίας είναι η βελτίωση της ποιότητας των εκθέσεων σχετικά και από την Ευρώπη, και να ενθαρρύνει τη συζήτηση για την συντροφικότητα στην Ευρώπη για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Η επίσημη παρουσίαση της Euranet έγινε από την Μαργκότ Γουάλστρομ, τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομμισιόν, και πήρε μέρος στις 26 Φεβρουαρίου 2008 στις Βρυξέλλες. Ως αρμόδια Επίτροπος για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική, η Μαργκότ Γουάλστρομ ανακάλυψε ότι η Euranet θα λάβει 5,8 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών, ενώ εξασφαλίζεται η πλήρη συντακτική συνεργασία των ραδιοφωνικών σταθμών.

Στα πρώτα χρόνια, η Euranet μετέδιδε προγράμματα σε πέντε βασικές γλώσσες – Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πολωνικά και Ισπανικά, καθώς και σε πέντε άλλες γλώσσες  – Βουλγαρικά, Ελληνικά, Πορτογαλικά, Ρουμανικά και Ουγγρικά.

Τον Ιούλιο του 2012, η Euranet αποτελούταν από 26 επαγγελματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που συμπληρώνονται από 10 ραδιόφωνα πανεπιστημιουπόλεων. Όλες αυτές οι συνεργασίες δημιουργούν μια κάλυψη που πρέπει να παραδοθεί σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ακροατές την ημέρα και στις 23 επίσημες γλώσσες της κοινότητας. Το δίκτυο της Euranet παράγει και εκπέμπει ετησίως πάνω από 2.000 ώρες που σχετίζονται με ειδήσεις από την ΕΕ και περιοδικά με τα μέλη του να θεσπίζουν τα συνεταιριστικά και συνεργατικά μοντέλα παραγωγής και φέρνει μια διακρατική θέα στους ακροατές του.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθοι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι μέλη της Euranet:

Χώρα Ραδιόφωνα
Βέλγιο RTBF
Βουλγαρία Βουλγαρική Ραδιοφωνία
Κροατία HRT
Τσεχία Τσεχικό Ράδιο
Κύπρος Κύπρος 107.6
Δανία Ράδιο Μαελκεμπότεν
Φινλανδία Ράδιο Μορεένι
Γαλλία Radio France Internationale

BFM Business
France Inter

Γερμανία AMS-NET

(Ράδιο Μπίλεφελντ, Ράδιο Γκούτερσλοχ, Ράδιο Χέρφορντ, Ράδιο Χόσχστιφτ, Ράδιο Λίππ, Ράδιο WAF, Ράδιο Γουεστφάλικα)

Ελλάδα ΣΚΑΪ 100.3
Ουγγαρία Ματζιάρ Ράδιο
Ιταλία Ράδιο24 – Ilsole24Ore
Λετονία Δημόσια Ραδιοφωνία της Λετονίας
Λιθουανία Ράδιο Ζινίου
Μάλτα Δημόσιες Υπηρεσίες Μεταδόσεων (PBS)
Ολλανδία Ράδιο Ολλανδίας 

Παγκόσμιο

Πολωνία Πολωνικό Ράδιο SA
Πορτογαλία  Ράδιο Νοσταλγία
Ρουμανία Διεθνές Ράδιο Ρουμανίας

(RFI Romania)

Σλοβακία Ράδιο ΣίΤι (Radio SiTy)
Σλοβενία Διεθνές Ράδιο Σλοβενίας
Ισπανία Ράδιο Castilla y León
Ηνωμένο Βασίλειο Κοινότητα Μέντια Σύνδεσμος

Μορφές ήχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκθέσεις της Euranet σχετικά με τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εκδηλώσεις στην ΕΕ αναφέρονται από μια πανευρωπαϊκή προοπτική. Τα προγράμματα γίνονται από τους Ευρωπαίους για τους Ευρωπαίους να τα απολαύσουν καθημερινά ζωντανά μεταξύ 30 και 60 λεπτά. Αυτά μεταδίδονται σε ιδιωτικό χρόνο και αναμεταδόθηκαν αρκετές φορές.

  • Ειδήσεις: Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις καθημερινές σημαντικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη.
  • Επικαιρότητα: Οι ημερήσιες αναφορές για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.
  • Περιοδικά: Καθημερινά στο βάθος παρασκήνια που διαθέτουν μια πανευρωπαϊκή προοπτική για τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.
  • Εγγραφές: Αφιερωμένη κάλυψη που εμφανίζεται αρκετές φορές το χρόνο σε όλες τις γλώσσες που επικεντρώνεται σε θέματα που κυμαίνονται από τη μετανάστευση, στην ενέργεια και το περιβάλλον μέσα από τον τρόπο ζωής.
  • Ζωντανά: Ζωντανή κάλυψη ειδικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη 3-4 φορές το χρόνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]