El Cascabel (τραγούδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"El Cascabel"
Παραδοσιακό από Λορένθο Μπαρθελάτα Κάστρο
ΕίδοςΟυαπάνγκο
Γλώσσαισπανικά
ΣυνθέτηςΛορένθο Μπαρθελάτα Κάστρο
Cover versions
Αλεχάντρο Φερνάντες, Λίλα Ντάουνς, Πέπε Αγκιλάρ, Yanni κ.ά.

Το "El Cascabel" (μετάφραση: Η μικρή καμπάνα) είναι ένα παραδοσιακό μεξικανικό τραγούδι, το οποίο γράφτηκε, σε άνγωστο έτος, από τον Λορένθο Μπαρθελάτα, κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του το 1943. Οι στίχοι του κομματιού αφορούν μία μικρή καμπάνα, την οποία ο ήρωας τη δίνει στην αγαπημένη του, για να μπορεί να παίζει με αυτή όλη μέρα. Το κομμάτι εμπεριέχει διάφορα στοιχεία της μεξικανικής μουσικής και το είδος του ονομάζεται ουαπάνγκο.

Το εν λόγω τραγούδι είναι ένα από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα κομμάτιου, καθώς το 1977, ήταν το μοναδικό ισπανόφωνο τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στον χρυσό δίσκο του Βόγιατζερ και στάλθηκε μαζί με άλλα αρχεία στο διάστημα.[1][2] Το κομμάτι, επιβεβαιώνει τη δημοφιλία του, έχοντας διασκευαστεί έως και το 2019, 146 φορές. Μερικοί εκ των καλλιτεχνών που το διασκεύασαν είναι οι Γιώργος Νταλάρας, Αλεχάντρο Φερνάντες, Λίλα Ντάουνς, Πέπε Αγκιλάρ και Yanni.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. EDGAR OLIVARES (5 Σεπτεμβρίου 2017). «El Cascabel: la canción mexicana que enviamos al espacio exterior». Codigoespagueti.com. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. Carl Sagan. «una vida en el cosmos». Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]