EMBASE

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Embase
Περιεχόμενο
ΑντικείμενοΙατρική
ΟργανισμοίElsevier (Netherlands)
Επαφή
Πρώτη αναφοράPMID 16190167: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190167
Ημερομηνία έκδοσης1947 - σήμερα
Πρόσβαση
Μορφή δεδομένωνΆρθρα επιστημονικών περιοδικών
URL υπηρεσίας ιστούΠαγκόσμια
Εργαλεία
Διαδικτυακή εφαρμογήΕυρετήριο
Διάφορα
Διαχείριση εκδόσεων λογισμικούElsevier (Netherlands)
Συχνότητα έκδοσης δεδομένωνΚαθημερινή
ΈκδοσηExcerpta Medica (EM) Abstract Journals
Πολιτική επιμέλειαςElsevier (Netherlands)
Σελιδοδείκτες φορέωνhttp://www.elsevier.com/online-tools/embase
ΣυνδέσειςEmbase — description at Elsevier: http://www.elsevier.com/online-tools/embase/about

Homepage: http://www.elsevier.com/embase Dunikowski, Lynn G. (10 September 2005). "EMBASE and MEDLINE searches". Canadian Family Physician.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479462

PMC 1479462: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479462

Η Embase (αναλυτικότερα Excerpta Medica dataBASE) είναι βιοϊατρική και φαρμακολογική βιβλιογραφική βάση δεδομένων, δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, η οποία έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη  διευθυντών πληροφορίας και φαρμακοεπαγρύπνησης,  ως προς τη διαχείριση της συμμόρφωσης των κανονιστικών απαιτήσεων ενός αδειοδοτημένου φαρμάκου. Η Embase, όπου δημιουργήθηκε από τη βάση δεδομένων Elsevier, περιέχει σήμερα πάνω από 32 εκατομμύρια εγγραφές από περισσότερα από 8.500 δημοσιευμένα περιοδικά από το 1947[1] έως σήμερα. Μέσω της διεθνούς κάλυψης, των καθημερινών ενημερώσεων και της ευρετηρίασης φαρμάκων με το EMTREE, η Embase επιτρέπει την παρακολούθηση και την ανάκτηση πληροφοριών για τα φάρμακα από την δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Κάθε εγγραφή είναι πλήρως αναζητήσιμη, και τα άρθρα στον Τύπο είναι διαθέσιμα για ορισμένες εγγραφές, και στο In Process είναι διαθέσιμο για όλες τις εγγραφές, πριν από την πλήρη ευρετηρίαση. Η διεθνής κάλυψη της Embase επεκτείνεται σε βιοϊατολογικά περιοδικά από 95 χώρες, και είναι διαθέσιμη μέσω διαφόρων προμηθευτών βάσεων δεδομένων.   

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1946, οι απαρχές του Embase δημιουργήθηκαν ως Excerpta Medica (EM) Abstract Journals από μια ομάδα Ολλανδών γιατρών που προώθησαν την ιατρική γνώση και τις αναφορές, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο EM περιλαμβάνονταν 13 ενότητες περιοδικών που κατηγοριοποιούν το πρόγραμμα σπουδών της ιατρικής σχολής κατά ανατομία, παθολογία, φυσιολογία, εσωτερική παθολογία, και άλλες βασικές κλινικές ειδικότητες. Αυτή η βάση δεδομένων διήρκεσε μέχρι το 1972, όταν συγχωνεύθηκε με την Elsevier.

Το 1972, η EM ενώθηκε με την Elsevier, και αργότερα το1974, δημιούργησε το EMBASE (βάση δεδομένων Excerpta Medica) και εδωσε ηλεκτρονική πρόσβαση σε Δελτία Εκθέσεων (Συνόψεων). Από πληροφορίες της κοινότητας των χρηστών, η EMBASE Classic, δημιουργήθηκε ως ξεχωριστή βάση δεδομένων για να συμπληρώσει την EMBASE ως αρχείο των ιατρικών περιοδικών από το 1947-1973 που παρέχει πολύτιμη τεκμηρίωση των φαρμάκων, των ανεπιθύμητων ενεργειών, ενδογενών ενώσεων, κ.λπ.[2]

Το 2010, η Excerpta Medica, εξαιρουμένης της EMBASE, πωλήθηκε από την Elsevier στον όμιλο Omnicom.[3]

Τρέχουσα κατασταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τις 28 εκατομμύρια εκθέσεις(συνόψεις), η βάση δεδομένων της Embase αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο με ρυθμό άνω των 900.000 εγγραφών.[4] Αυτή η ευρεία έκταση πληροφοριών χρησιμοποιείται τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε εκπαιδευτικό περιβάλλον για την ανάκτηση οποιωνδήποτε δημοσιευμένων βιοϊατρικών πληροφοριών ή πληροφοριών που σχετίζονται με φάρμακα. Σήμερα, το Embase επιτρέπει περαιτέρω εξατομίκευση για καλύτερη προσωπική εμπειρία, όπως η εφαρμογή ενός συστήματος τροφοδοσίας RSS και ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Embase ενημερώνεται καθημερινά για να παρέχει  ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών με τις νέες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα και τις ασθένειες που επανειλημμένα δημοσιεύονται .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Elsevier. «Embase - A biomedical research database». Elsevier.com
  2. «Backfile reveals biomedical history | Research Information». www.researchinformation.info.
  3. «Omnicom acquires division of Reed Elsevier - BusinessWeek». web.archive.org.
  4. «SBBL» (PDF). www.sbbl.regione.lombardia.it.
  1. Elsevier. «Embase - A biomedical research database». Elsevier.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Backfile reveals biomedical history | Research Information». www.researchinformation.info. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «Omnicom acquires division of Reed Elsevier - BusinessWeek». web.archive.org. 23 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «SBBL» (PDF). www.sbbl.regione.lombardia.it. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022.