Dexter (1ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dexter (1ος κύκλος)
Εξώφυλλο DVD
Όνομα ΣειράςDexter
ΕίδοςΑστυνομικό δράμα
Ψυχολογικό θρίλερ
Μυστήριο
Μαύρη κωμωδία
ΗθοποιοίΜάικλ Κ. Χολ
Τζούλι Μπενζ
Τζένιφερ Κάρπεντερ
Έρικ Κινγκ
Λόρεν Βέλεζ
Νταβίντ Σάγιας
Τζέιμς Ρεμάρ
Αριθμός σεζόνΠρώτη
Αριθμός Επεισοδίων12 (52-58)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιShowtime
Προβολή1 Οκτωβρίου 2006– 17 Δεκεμβρίου 2006
Χρονολογική σειρά σεζόν
Έπεται →
2ος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος της σειράς Dexter αποτελεί προσαρμογή του μυθιστορήματος του Τζεφ Λίντσεϊ με τίτλο Darkly Dreaming Dexter, το οποίο αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημά της αστυνομικής σειράς βιβλίων με τον ομώνυμο χαρακτήρα. Οι μετέπειτα κύκλοι παρουσίασαν πρωτότυπες ιστορίες.

Ο πρώτος κύκλος ο οποίος έκανε πρεμιέρα την 1η Οκτωβρίου 2006[1] και ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2006,[2] ακολουθεί την έρευνα του Ντέξτερ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Μάικλ Κ. Χολ, να εντοπίσει τον «Δολοφόνο με το Φορτηγό». Ο δολοφόνος, ο οποίος εμφανίζεται από το πρώτο επεισόδιο του κύκλου, στοχεύει ιερόδουλες τις οποίες σκοτώνει και αφήνει τα σώματά τους διαμελισμένα και χωρίς καθόλου αίμα. Στο μεταξύ, η θετή αδελφή του Ντέξτερ, Ντέμπρα Μόργκαν (Τζένιφερ Κάρπεντερ), δουλεύει για το Τμήμα Ηθών και φιλοδοξεί να εργαστεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ενώ η σύντροφος του Ντέξτερ, Ρίτα Μπένετ (Τζούλι Μπενζ), θέλει να γίνει η σχέση τους πιο στενή.[3] Ο Κρίστιαν Καμάργκο εμφανίζεται σε αρκετά επεισόδια ως Ρούντι Κούπερ μέχρι το τέλος του κύκλου.[4]

Η τηλεθέαση του πρώτου κύκλου για το κανάλι ήταν υψηλή, με το πρώτο επεισόδιο να του προσφέρει τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης στα τελευταία δύο χρόνια περίπου, ενώ συνολικά ο πρώτος κύκλος έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση σε Η.Π.Α.
(εκατομ.)
11 "Dexter" Michael CuestaJames Manos, Jr.1 Οκτωβρίου 20060.60[5]
Ο Ντέξτερ Μόργκαν συστήνεται ως ένας κατα συρροή δολοφόνος, ο οποίος σκοτώνει άλλους δολοφόνους που έχουν ξεφύγει ή δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας εργάζεται στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Μαΐάμι ως ειδικός αναλυτής διασποράς αίματος. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει κανένα συναίσθημα και δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε είδους σωματική επαφή για αυτό και πιστεύει πως η Ρίτα Μπένετ είναι η κατάλληλη γυναίκα για εκείνον, αφού μόλις έχει βγει από έναν κακοποιητικό γάμο και μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της - αφού ο σύζυγός της είναι φυλακή - και δεν είναι έτοιμη για μία ολοκληρωμένη σχέση. Μια μέρα, ο Ντέξτερ καλείται σε μία σκηνή εγκλήματος όπου το πτώμα είναι διαμελισμένο και δεν υπάρχει ίχνος αίματος. Ο δολοφόνος, τον οποίο σύντομα ονομάζει «Δολοφόνος με το Φορτηγό» καθώς υποπτεύεται πως χρησιμοποιεί φορτηγό-ψυγείο, τραβά το ενδιαφέρον του Ντέξτερ με τη μεθοδολογία του αλλά κι από ένα προσωπικό μήνυμα που του αφήνει με τη μορφή μίας διαμελισμένης κούκλας. Στο μεταξύ, η αδελφή του Ντέξτερ, Ντέμπρα, η οποία δουλεύει ως αστυνομικός στο Ηθών, θέλει να κερδίσει μία θέση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ο Ντέξτερ προσπαθεί να τη βοηθήσει. 
22 "Crocodile" Michael CuestaClyde Phillips8 Οκτωβρίου 20060.72[6]
Ο Ντέξτερ βοηθάει τους ντετέκτιβ Μπατίστα και Ντόουκς στην έρευνα της δολοφονίας ενός αστυνομικού, ο οποίος δούλευε υπό κάλυψη ερευνώντας τον βαρώνο ναρκωτικών Κάρλος Γκερέρο. Ο Ντόουκς εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση καθώς είχε δεσμό με τη σύζυγο του θύματος, η οποία δέχτηκε επίσης επίθεση και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Ένας από τους άντρες του Γκερέρο συλλαμβάνεται για τις δολοφονίες αλλά πριν προλάβει να καταδώσει τον Γκερέρο, δολοφονείται στο κελί από αστυνομικό έπειτα από εντολή του Γκερέρο. Η Ντέμπρα ανακαλύπτει το φορτηγό-ψυγείο στο οποίο ο «Δολοφόνος με το Φορτηγό» διαμέλιζε τα θύματά του, κάτι που της χαρίζει την προαγωγή στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών που τόσο ήθελε. Μέσα στο φορτηγό, η Ντέμπρα, ο Μπατίστα και ο Ντέξτερ βρίσκουν ένα τεράστιο κομμάτι πάγου μέσα στο οποίο είναι «παγιδευμένα» τα αποτυπώματα ενός θύματος, τα οποία άφησε επίτηδες εκεί ο δολοφόνος. Στο μεταξύ, η Ρίτα, πιστεύοντας πως θα χάσει τον Ντέξτερ, προσπαθεί να ξεπεράσει το τραύμα της και να προχωρήσει μαζί του αλλά δεν μπορεί. 
33 "Popping Cherry" Michael CuestaDaniel Cerone15 Οκτωβρίου 2006
Μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη θύματος του «Δολοφόνου με το Φορτηγό» σε ένα γήπεδο χόκεϊ πάγου, ο εξαφανισμένος νυχτοφύλακας, Τόνι Τούτσι, γίνεται ο βασικός ύποπτος αφού φαίνεται σε βίντεο να τοποθετεί το πτώμα στον πάγο. Ωστόσο, η Ντέμπρα δεν πιστεύει πως ο νυχτοφύλακας είναι ο δολοφόνος, καθώς μέχρι τώρα ήταν πολύ προσεχτικός και αποκλείει το ενδεχόμενο να άφηνε να φανεί το πρόσωπό του σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Ο Ντέξτερ επιλέγει το επόμενο θύμα του, ενώ μέσα από αναδρομές βλέπουμε και την πρώτη δολοφονία που είχε κάνει—σκότωσε μία νοσοκόμα η οποία φρόντιζε τον άρρωστο πατέρα του, Χάρι Μόργκαν, αλλά του χορηγούσε υπερβολική δόση φαρμάκων για να τον σκοτώνει αργά αργά, όπως έκανε και με άλλους ασθενείς της. Στο μεταξύ, ο προμηθευτής νακρωτικών του πρώην συζύγου της Ρίτα την επισκέπτεται και παίρνει το αυτοκίνητό της για τα χρέη του συζύγου της, με αποτέλεσμα εκείνη να παίρνει το λεωφορείο για τη δουλειά της. Ο Ντόουκς συνεχίζει να ενοχλεί τον Γκερέρο για τη δολοφονία του συναδέλφου του, ενώ μία ομάδα αποστατών αστυνομικών αποφασίζει να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια της όσον αφορά τον Γκερέρο. 
44 "Let's Give the Boy a Hand" Robert LiebermanDrew Z. Greenberg22 Οκτωβρίου 2006
Μέλη σώματος βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία δείχνουν να αποτελούν την υπογραφή ενός ολοένα και πιο ανυπόμονου δολοφόνου. Όταν αυτά ταυτοποιούνται με τον μέχρι τώρα ύποπτο της υπόθεσης του «Δολοφόνου με το Φορτηγό», Τόνι Τούτσι, η αστυνομία αντιλαμβάνεται πως ο Τούτσι δεν είναι ο δολοφόνος αλλά χρησιμοποιείται από τον δολοφόνο για κάποιο μήνυμα. Ο Ντέξτερ αντιλαμβάνεται πως τα σημεία που επιλέγει ο δολοφόνος συνδέονται με την παιδική του ηλικία κι έτσι αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το σκοτεινό του παρελθόν. Ακολουθώντας τα στοιχεία, καταφέρνει να εντοπίσει τον Τούτσι ακρωτηριασμένο αλλά ζωντανό, δεμένο πάνω σε ένα τραπέζι έτοιμο για να τον σκοτώσει. Αντί όμως ο Ντέξτερ να το κάνει, αναφέρει ανώνυμα τον τόπο του εγκλήματος στην αδελφή του κι έτσι ο Τούτσι μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, η ΛαΓκουέρτα έρχεται κοντά με τη μητέρα του Τούτσι, ενώ οι άντρες του Γκερέρο αρχίζουν να παρακολουθούν τον Ντόουκς. Όταν τον απαγάγουν και τον πάνε στον Γκερέρο για να τον σκοτώσει, εμφανίζονται αστυνομικοί και τον σώζουν, ενώ συλλαμβάνουν τον Γκερέρο. Η Ρίτα απαγάγει τον σκύλο της γειτόνισσας, η οποία τον έχει όλη μέρα δεμένο να κλαίει χωρίς να νοιάζεται για εκείνον, κάτι που δεν αφήνει τα παιδιά της να κοιμηθούν. Η Ρίτα τον πηγαίνει σε μία νέα οικογένεια που θα τον φροντίζει. 
55 "Love American Style" Robert LiebermanMelissa Rosenberg29 Οκτωβρίου 2006
Η Ρίτα μαθαίνει πως ο αρραβωνιαστικός μιας συναδέλφου, ο οποίος ερχόταν ως παράνομος μετανάστης από την Κούβα, έχει εξαφανιστεί και ζητάει από τον Ντέξτερ να ερευνήσει το θέμα χρησιμοποιώντας τις επαφές του στην αστυνομία. Η έρευνά του τον οδηγεί στον Χόρχε Καστίγιο και ανακαλύπτει πως ο Καστίγιο σκοτώνει όσους μετανάστες δεν μπορούν να πληρώσουν για την ελευθερία τους. Ανακαλύπτει επίσης πως στο κόλπο είναι μπλεγμένη και η σύζυγος του Καστίγιο, Βάλερι, κι έτσι τους σκοτώνει και τους δύο. Έπειτα, πετάει τα σώματά τους στον ωκεανό και απελευθερώνει τους Κουβανούς που το ζεύγος είχε κλειδωμένους, μη καταλαβαίνοντας όμως πως κάποιος τον παρακολουθεί από μακριά. Στο μεταξύ, η Ντέμπρα και ο Ντόουκς επισκέπτονται τον Τούτσι στο νοσοκομείο για να του πάρουν κατάθεση σχετικά με τον «Δολοφόνο με το Φορτηγό» κι έπειτα από αρκετή προσπάθεια, καταφέρνουν να πάρουν ένα μικρό πρώτο απτό στοιχείο για εκείνον. Επίσης, η έρευνα του χώρου όπου βρέθηκε ο Τούτσι δεν τους δίνει πολλά στοιχεία, παρά μόνο ένα μισό αποτύπωμα. 
66 "Return to Sender" Tony GoldwynTim Schlattmann5 Νοεμβρίου 2006
Το σώμα ενός εκ των θυμάτων του Ντέξτερ, της Βάλερι Καστίγιο, ανευρίσκεται στον τόπο που τη σκότωσε το προηγούμενο βράδυ, παρά το ότι εκείνος το είχε πετάξει στον ωκεανό όπως έκανε με όλα τα θύματά του. Στο σημείο βρίσκουν κι ένα αγοράκι από την Κούβα να κρύβεται, το οποίο έχει δει τι έχει γίνει το προηγούμενο βράδυ και ο Ντέξτερ ανησυχεί πως θα τον αναγνωρίσει. Έτσι, αρχίζει να ξεφορτώνεται ό,τι ενοχοποιητικά στοιχεία έχει στο σπίτι του που θα δείχνουν πως είναι κατά συρροή δολοφόνος. Επίσης, για δικό του όφελος, απορρίπτει τις θεωρίες των συναδέλφων του που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκείνον και παγιδεύει τη σκηνή με στοιχεία και αποδείξεις που να δείχνουν πως αυτός που σκότωσε τη Βάλερι ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης αγνοείται. Τελικά, το αγοράκι περιγράφει τον Ιησού Χριστό κι όχι τον Ντέξτερ. Στο μεταξύ, η κόρη της Ρίτα έχει γενέθλια και προετοιμάζονται για το πάρτι. Ο πατέρας της, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος πρόωρα απο τη φυλακή, θέλει να παρευρεθεί αλλά η Ρίτα καταφέρνει να τον αποτρέψει. 
77 "Circle of Friends" Steve ShillDaniel Cerone12 Νοεμβρίου 2006
Η Ντέμπρα και ο Έιντζελ συνεχίζουν την έρευνά τους για τον «Δολοφόνο με το Φορτηγό» και εξετάζοντας πρόσφατες παραβιάσεις ορίου ταχύτητας, ανακαλύπτουν ένα οικείο όνομα ανάμεσα σε αυτές που βρισκόταν κοντά στο σημείο που βρέθηκε το τρίτο θύμα του δολοφόνου. Πεπεισμένοι πως πρόκειται για τον δολοφόνο που ψάχνουν, πηγαίνουν να τον βρουν στο μέρος που διαμένει και για να τον συλλάβουν. Όταν το καταφέρνουν, τον οδηγούν στο τμήμα και φαίνεται πως ομολογεί τις πράξεις του. Ο Ντέξτερ θέλοντας να τον γνωρίσει καλύτερα, ειδικά μετά τον τρόπο που εισέβαλε στη ζωή του, ζητάει να τον δει μόνο, αλλά όταν συναντιούνται, ο φερόμενος ως δολοφόνος δεν τον αναγνωρίζει, κάτι που πείθει τον Ντέξτερ πως έχουν τον λάθος άνθρωπο υπό κράτηση. Στο μεταξύ, ο πρώην της Ρίτα επανεφανίζεται και θέλει να βλέπει τα παιδιά ερχόμενος αντιμέτωπος τόσο με τη Ρίτα όσο και με τον Ντέξτερ, ενώ η Ντέμπρα βγαίνει ραντεβού με τον ειδικό στα προσθετικά μέλη που βοήθησε τον Τούτσι στο νοσοκομείο, Ρούντι Κούπερ. Επίσης, η εύρεση ενός νέου πτώματος οδηγεί τον Ντέξτερ να καταλάβει πως ο δράστης είναι κάποιος που άφησε λίγο καιρό πριν να ξεφύγει, δίνοντάς του δεύτερη ευκαιρία. Τώρα είναι αποφασισμένος να τον σκοτώσει αλλά, πριν προλάβει να τον παγιδέψει, ο Ντόουκς τον συλλαμβάνει. Έπειτα από μία κουβέντα που έχει ο Ντέξτερ μαζί του, ο δράστης αυτοκτονεί στο κελί του. 
88 "Shrink Wrap" Tony GoldwynLauren Gussis19 Νοεμβρίου 2006
Ο θάνατος μιας πλούσιας, ισχυρής γυναίκας που αποδίδεται σε αυτοκτονία δεν πείθει τον Ντέξτερ, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν ακόμα δύο «αυτοκτονίες» που έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Η έρευνά του τον οδηγεί στον Δρ. Έμετ Μερίντιαν, ο οποίος ήταν ψυχολόγος και των τριών γυναικών. Για να σιγουρευτεί για την ενοχή του, κλείνει ραντεβού για ψυχοθεραπεία όπου έκπληκτος συνειδητοποιεί πως του κάνει καλό και τον βοηθάει να αποδεχτεί το ποιος πραγματικά είναι. Η Ρίτα γίνεται πιο δεκτική απέναντι στο να βλέπει ο Πολ τα παιδιά, αφού εκείνος ισχυρίζεται πως έχει αλλάξει. Όσον αφορά τη σχέση με τον Ντέξτερ, λέει πως είναι έτοιμη να προχωρήσουν αλλά ο Ντέξτερ φοβάται πως αν βρεθεί μαζί της εκείνη θα καταλάβει τι είναι και θα τον παρατήσει. Τελικά κοιμούνται μαζί αλλά αυτό που φοβόταν ο Ντέξτερ δεν συμβαίνει. Έπειτα, επιστρέφει στον Δρ. Μερίντιαν και αφού του αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι και τι ανακάλυψε για εκείνον, τον σκοτώνει. Στο μεταξύ, η ΛαΓκουέρτα καταφέρνει να κάνει τον φερόμενο ως «Δολοφόνο με το Φορτηγό» που έχουν υπό κράτηση να ομολογήσει πως δεν είναι αυτός που ψάχνουν, αλλά ο Αρχηγός επιμένει πως πρέπει να πάνε σε δίκη. Η Ντέμπρα συνεχίζει να βλέπει τον Ρούντι, τον οποίο αρχίζει να ερωτεύεται, αλλά στο τέλος του επεισοδίου αποκαλύπτεται στους θεατές πως ο Ρούντι είναι ο πραγματικός «Δολοφόνος με το Φορτηγό». 
99 "Father Knows Best" Adam DavidsonMelissa Rosenberg26 Νοεμβρίου 2006
Ο Ντέξτερ μαθαίνει πως ο βιολογικός του πατέρας, Τζο Ντρίσκολ, για τον οποίο πίστευε πως είχε πεθάνει, ήταν τελικά ζωντανός και πέθανε πρόσφατα, αφήνοντάς του όλα όσα είχε, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού του. Ο Ντέξτερ αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το σπίτι μαζί με τη Ρίτα κι ενώ είναι εκεί, καταφτάνει και η Ντέμπρα με τον Ρούντι (έπειτα από προτροπή του Ρούντι), για να τους βοηθήσουν να καθαρίσουν. Ο Ντέξτερ υποψιάζεται πως ο θάνατος του Τζο ήταν δολοφονία και προσπαθεί να το επιβεβαιώσει, αλλά δεν το καταφέρνει γιατί το σώμα του έχει ήδη αποτεφρωθεί. Μέσω αναδρομών, βλέπουμε πως κάποια στιγμή στην παιδική του ηλικία ο Ντέξτερ έπρεπε να κάνει μία επέμβαση και ο Χάρι φρόντισε να δωρίσει ο Τζο αίμα για το χειρουργίο, κάτι που ο Ντέξτερ δεν γνώριζε μέχρι τώρα. Φεύγοντας από το σπίτι, μία ηλικιωμένη γειτόνισσα αναγνωρίζει τον Ρούντι ως τον υπάλληλο της καλωδιακής που είχε έρθει πρόσφατα και ήταν και ο τελευταίος επισκέπτης του Τζο. Αργότερα, ο Ρούντι επιστρέφει ως υπάλληλος καλωδιακής κι επισκέπτεται τη γυναίκα. Στο μεταξύ, ο Πολ γίνεται πάλι βίαιος όταν η Ρίτα δεν τον αφήνει να δει τα παιδιά μεθυσμένος, ενώ ο Ντόουκς περνάει από έρευνα όταν πυροβολεί και σκοτώνει κάποιον που είχε τραπεί σε φυγή όταν επιχείρησε να του κάνει έλεγχο. Ο Μπατίστα, ο οποίος ήταν μαζί του αλλά δεν πρόλαβε να δει τι συνέβη, παλεύει με τη συνείδησή του για το αν πρέπει να πει την αλήθεια όταν βλέπει πως τα στοιχεία της έρευνας δε συμβαδίζουν με όσα λέει ο Ντόουκς. 
1010 "Seeing Red" Michael CuestaKevin R. Maynard3 Δεκεμβρίου 2006
Ο Ντέξτερ καλείτε να ερευνήσει μία φρικιαστική σκηνή εγκλήματος γεμάτη, κυριολεκτικά, με αίμα. Αν και αρχικά απολαμβάνει την ιδέα, μόλις μπαίνει στο δωμάτιο η όλη σκηνή του επαναφέρει στη μνήμη μία καταπιεσμένη για καιρό ανάμνηση ξυπνώντας ένα παιδικό τραύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Μέσω DNA επιβεβαιώνουν τις υποψίες τους πως το αίμα προέρχεται από τα πέντε θύματα του «Δολοφόνου με το Φορτηγό» κι έτσι η υπόθεση ξανανοίγει, μιας και ο άντρας που έχουν υπό κράτηση αποκλείεται να είναι ο δολοφόνος. Ο Πολ καταθέτει μήνυση κατά της Ρίτα για επίθεση, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει να χάσει τα παιδιά της. Ωστόσο, ο Ντέξτερ αποφασίζει να τη βοηθήσει με τον δικό του τρόπο και παγιδεύει τον Πολ με αποτέλεσμα να τον ξανακλείσουν φυλακή. Στο μεταξύ, ο Ρούντι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να γνωρίσει καλύτερα τον Ντέξτερ, ειδικά μετά το ξύπνημα του παλιού τραύματος, ενώ ο Έιντζελ ακολουθεί ένα προαίσθημα που έχει σχετικά με τον «Δολοφόνο με το Φορτηγό» πως μπορεί να έχει φετίχ με τα ακρωτηριασμένα άκρα και στρέφεται στον Ρούντι για βοήθεια και πληροφορίες. Λίγο αργότερα όμως δέχεται επίθεση σε έναν χώρο παρκαρίσματος, όπου ένας άγνωστος άντρας τον μαχαιρώνει. 
1111 "Truth Be Told" Keith GordonDrew Z. Greenberg
και Tim Schlattmann
10 Δεκεμβρίου 20060.76[7]
Ο «Δολοφόνος με το Φορτηγό» αφήνει ένα ακόμα θύμα του, αυτή τη φορά ως δώρα Χριστουγέννων σε ένα στολισμένο εξοχικό του Άη Βασίλη. Ο Ντόουκς γίνεται ακόμα πιο καχύποπτος με τον Ντέξτερ όταν βλέπει την αμφιθυμία του σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε ο Έιντζελ όπου παραλίγο να πεθάνει. Ο Ντέξτερ συνεχίζει να προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα στοιχεία που του αφήνει ο δολοφόνος και ανακαλύπτει πως αυτό που τους συνδέει είναι μια σκηνή εγκλήματος του 1973 στην οποία ενεπλάκη η βιολογική μητέρα του Ντέξτερ αλλά και ο Χάρι. Ο Αρχηγός Μάθιους κατηγορεί τη ΛαΓκουέρτα για την αποτυχία του Τμήματος μέχρι στιγμής να βρει τον «Δολοφόνο με το Φορτηγό» κι έτσι την αντικαθιστά, παρά τις αντιρρήσεις της. Στο μεταξύ, η Ρίτα αποφασίζει να πάει τα παιδιά, Άστορ και Κόντι, στη φυλακή για να επισκεφτούν τον Πολ, ενώ ο Ρούντι έχει κανονίσει ρομαντική συνάντηση με τη Ντέμπρα σε ένα σκάφος. Όταν η Ντέμπρα φτάνει εκεί, της κάνει πρόταση γάμου την οποία και αποδέχεται, ενώ λίγο αργότερα της ομολογεί πως αυτός είναι ο «Δολοφόνος με το Φορτηγό» και της επιτίθεται. Ο Ντέξτερ, που έχει συνδυάσει την επίθεση του Έιντζελ με τον Ρούντι, ψάχνει να βρει πανικόβλητος τη Ντέμπρα αλλά μάταια, αφού είναι ήδη μαζί με τον Ρούντι. 
1212 "Born Free" Michael CuestaDaniel Cerone και Melissa Rosenberg17 Δεκεμβρίου 20061.08[8]
Βάζοντας όλα τα στοιχεία που έχουν στη σειρά, ο Ντόουκς και η ΛαΓκουέρτα αρχίζουν να υποψιάζονται πως ο «Δολοφόνος με το Φορτηγό» είναι ο Ρούντι, ενώ ο Ντέξτερ βρίσκει μία εικόνα του κοντέινερ όπου δολοφονήθηκε η μητέρα του. Καθώς οι καχυποψίες του Ντόουκς για τον Ντέξτερ μεγαλώνουν, αρχίζει να τον παρακολουθεί και όταν ο Ντέξτερ φτάνει στο κοντέινερ, ο Ντόουκς είναι πεπεισμένος πως με κάποιο τρόπο ο Ντέξτερ συνδέεται με τον δολοφόνο. Πίσω στο Τμήμα, η αντικαταστάτρια της ΛαΓκουέρτα, Έσμε Πασκάλ, καταφτάνει και αναλαμβάνει επικεφαλής της έρευνας του «Δολοφόνου με το Φοργηγό». Ο Ντέξτερ συνεχίζει να ακολουθεί τα στοιχεία που του αφήνει ο Ρούντι και φτάνει στο πατρικό του σπίτι. Εκεί επανέρχονται οι παιδικές του μνήμες και καταλαβαίνει πως ο Ρούντι είναι ο βιολογικός του αδελφός, Μπράιαν Μόσερ. Ο Μπράιαν θέλει να επανενωθεί με τον αδελφό του - ειδικά αφού είναι ίδιοι - και του προτείνει να σκοτώσουν μαζί τη Ντέμπρα αλλά ο Ντέξτερ τον σταματάει. Η αστυνομία, που έχει ήδη ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Ρούντι, καταφτάνει στο σπίτι. Ο Μπράιαν όμως το σκάει και ο Ντέξτερ μένει με τη Ντέμπρα, η οποία πιστεύει πως της έσωσε τη ζωή. Το ίδιο βράδυ, ο Μπράιαν μπαίνει στο σπίτι του Ντέξτερ και επιχειρεί να σκοτώσει εκ νέου τη Ντέμπρα, αλλά ο Ντέξτερ τον ναρκώνει. Έπειτα από μία φορτισμένη συζήτηση, ο Ντέξτερ σκοτώνει τον Μπράιαν και στήνει το σκηνικό ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία, ενώ αναρωτιέται τι θα γινόταν αν όλοι ήξεραν την αλήθεια για τον ίδιο. Στο μεταξύ, ο Πολ αρχίζει να βρίσκει τη συμπεριφορά του Ντέξτερ παράξενη και πεπεισμένος πως εκείνος τον παγίδεψε, προσπαθεί να πείσει τη Ρίτα πως ο Ντέξτερ δεν είναι αυτός που δείχνει. Αν και η Ρίτα αρχικά αρνείται να πιστέψει τις κατηγορέιες του, φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις όταν βρίσκει στον κήπο ένα στοιχείο που ίσως δίνει βάση στα λεγόμενα του Πολ. 

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος έλαβε υψηλή τηλεθέαση για το Showtime. Το πρώτο επεισόδιο είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, δίνοντας στο κανάλι τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης στα τελευταία δύο χρόνια περίπου,[9] ενώ το τελευταίο επεισόδιο παρακολούθησαν 1.1 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ.[10] Κατά μέσο όρο, τον πρώτο κύκλο παρακολούθησαν δύο εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής των επεισοδίων, μετά τον συνυπολογισμό και τον τηλεθεατών από DVR.[11]

Εξαιτίας της απεργίας των σεναριογράφων την περίοδο 2007-2008 και ενθαρρυμένο από την κριτική επιτυχία και τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης της σειράς, το CBS ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2007 πως μελετούσε το ενδεχόμενο να προβάλει μία επεξεργασμένη εκδοχή του πρώτου κύκλου της σειράς Dexter ελεύθερα, χωρίς κάποιου είδους συνδρομή.[12] Αυτή η προβολή ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2008[13] κι έτσι, ο Dexter έγινε το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε είκοσι χρόνια που προβλήθηκε σε ένα ανοικτό δίκτυο μετά την προβολή του σε ένα συνδρομητικό κανάλι.[14] Κατά τη διάρκεια προβολής της από το CBS το 2008, τα νούμερα τηλεθέασης της σειράς ήταν πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά του Showtime, φτάνοντας τα 8.2 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά την πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο,[15] προσφέροντας στο κανάλι τα καλύτερα νούμερα τηλεθέασης για τη συγκεκριμένη ώρα προβολής από τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.[16] Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων προβολής από το CBS, η τηλεθέαση έπεσε στα 7.1 εκατομμύρια στις αρχές Απριλίου[17] και στα 6.6 εκατομμύρια στο τελευταίο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε στις 6 Μαΐου.[18]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς έλαβε θετικές κριτικές και στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 82%, βασισμένο σε 34 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Είναι σκοτεινός και η καινοτόμα υπόθεση μπορεί να είναι πολύ γκροτέσκα για κάποιους, αλλά ο Dexter είναι ένα συναρπαστικό, κομψά κατασκευασμένο δράμα-τρόμου».[19]

Η Χάνα Πουλ από τη σελίδα The Guardian αναφέρει: «Η σειρά Dexter δεν είναι απλά έξυπνη και πρωτότυπη, είναι επίσης απίστευτα αστεία, κάτι το οποίο αποτελεί επίτευγμα δεδομένου του φρικιαστικού θέματός της».[20] Ο Πολ Κατζ από το περιοδικό Entertainment Weekly βαθμολογεί τον κύκλο με Β και λέει πως η σειρά «παρέχει έναν από τους πιο ελκυστικούς αντι-ήρωες της μικρής οθόνης»,[21] ενώ ο Έρικ Γκόλντμαν από τη σελίδα IGN, βαθμολογώντας με 9/10, αναφέρει: «Οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι ένα σύνηθες θέμα στη μυθοπλασία, αλλά ο Ντέξτερ Μόργκαν κατέχει ήδη μία θέση στην κορυφή των πιο αξιομνημόνευτων».[22] Η εφημερίδα New York Daily News επαινεί τη σειρά ως «τολμηρή, διαφορετική και συναρπαστική, με τον κεντρικό χαρακτήρα και τις ερμηνείες να σου κόβουν την ανάσα».[23]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
Έμμυ Δημιουργικών Τεχνών[24] Καλύτερο Πρωτότυπο Μουσικό Θέμα σε Τίτλους Αρχής Ρολφ Κεντ Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ Εικόνας (Μονοκάμερα) σε Δραματική Σειρά Έλενα Μαγκανίνι
(για επεισόδιο «Dexter»)
Νίκη
Καλύτερος Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής Έρικ Σ. Άντερσον, Τζος Μπόνταρ,
Λίντσεϊ Ντάνιελς, Κόλιν Ντέιβις
Νίκη
Χρυσές Σφαίρες[25] Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά Μάικλ Κ. Χολ Υποψηφιότητα
Βραβεία Satellite[26] Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα Dexter Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα Μάικλ Κ. Χολ Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείος Ρόλος - Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία Τζούλι Μπενζ Νίκη
Βραβεία Saturn[27] Καλύτερη σειρά (Syndicated/Cable Television) Dexter Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Τηλεοπτικός Ρόλος Μάικλ Κ. Χολ Νίκη
Β' Ανδρικός Τηλεοπτικός Ρόλος Τζέιμς Ρεμάρ Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείος Τηλεοπτικός Ρόλος Τζένιφερ Κάρπεντερ Υποψηφιότητα
Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών[28] Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά Μάικλ Κ. Χολ Υποψηφιότητα
Βραβεία TCA[29]
(Television Critics Association)
Καλύτερο Νέο Πρόγραμμα της Χρονιάς Dexter Υποψηφιότητα
Ατομικό Επίτευγμα σε Δράμα Μάικλ Κ. Χολ Νίκη
Βραβεία AFI[30] Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Dexter Νίκη
Βραβεία ALMA[31]
(American Latino Media Arts Award)
Β' Γυναικείος Ρόλος - Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία Λόρεν Βέλεζ Υποψηφιότητα
Βραβεία Artios[32]
(Casting Society of America)
Καλύτερο Κάστινγκ σε Δραματική Σειρά Σον Ντόνσον, Λόρι Σ. Γουίμαν Υποψηφιότητα
Καλύτερο Κάστινγκ σε Πιλοτικό Επεισόδιο Δραματικής Σειράς
(για επεισόδιο «Dexter»)
Ντέμπορα Ακουίλα, Μαίρη Τρίσια Γουντ,
Τζένιφερ Λ. Σμιθ, Τζούλι Τακερ, Λόρι Γουίμαν
Υποψηφιότητα
Βραβεία Edgar[33] Καλύτερο Επεισόδιο Τηλεοπτικής Σειράς Κλάιντ Φίλιπς
(για επεισόδιο «Crocodile»)
Υποψηφιότητα
Βραβεία IGN[34] Καλύτερο Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Dexter Υποψηφιότητα
Καλύτερη Νέα Σειρά Dexter Νίκη
Καλύτερος Ηθοποιός Μάικλ Κ. Χολ Νίκη
Καλύτερος Κακός - The Ice Truck Killer Κρίστιαν Καμάργκο Νίκη
Καλύτερος Χαρακτήρας - Dexter Morgan Μάικλ Κ. Χολ Νίκη
Βραβεία Imagen[35] Β' Αντρικός Ρόλος - Τηλεόραση Νταβίντ Σάγιας Υποψηφιότητα
Βραβεία NAMIC Vision[36][37] Καλύτερη Ηθοποιός - Δράμα Λόρεν Βέλεζ Νίκη
Δραματική Σειρά Dexter Υποψηφιότητα
Βραβεία Peabody[38] Αριστείο στην Τηλεόραση Dexter Νίκη
Βραβεία Young Artist[39] Καλύτερη Ερμηνεία σε Τηλεοπτική Σειρά (Κωμωδία ή Δράμα)
- Επαναλαμβανόμενος Νεαρός Ηθοποιός
Ντάνιελ Γκόλντμαν Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Adam Sternbergh (21 Σεπτεμβρίου 2006). «A Killer Role». New York Mag. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Eric Goldman (18 Δεκεμβρίου 2006). «Dexter: "Born Free" Review». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2008. 
  3. «Dexter—Episode Guide > Season 1, Episode 1». TV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2009. 
  4. Claire Zulkey (2007-12-16). «Dexter: Doakes is gone in a bang». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-04-20. https://web.archive.org/web/20080420135515/http://latimesblogs.latimes.com/showtracker/2007/12/dexter-doakes-i.html. Ανακτήθηκε στις 2021-11-10. 
  5. Ed Robertson (3 Νοεμβρίου 2006). «Programming notes: Showtime wants more 'Dexter'». Media Life Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2015. 
  6. John Dempsey (10 Απριλίου 2007). «'Sopranos' takes a hit». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  7. Gary Levin (13 Δεκεμβρίου 2006). «TV heats up for holidays». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  8. Anne Becker (2 Οκτωβρίου 2007). «Cable Ratings: Showtime's Dexter Carves Way Past 1M Mark». Next TV. Broadcasting & Cable. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  9. Matt Mitovich (2006-10-04). «Short Cuts: Dexter Slays the Ratings, and More!». TV Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-12-02. https://web.archive.org/web/20101202075413/https://www.tvguide.com/news/Short-Cuts-Dexter-15508.aspx. Ανακτήθηκε στις 2009-01-16. 
  10. «Dexter Slays Showtime Records». Zap2it. Tribune Media Services. 20 Δεκεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2009. 
  11. Kimberly Nordyke; Paul Gough (2007-12-19). «Dexter kills in second-season finale». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-07. https://web.archive.org/web/20160307103755/http://www.reuters.com/article/television-ratings-dc-idUSN1954618820071221. Ανακτήθηκε στις 2021-11-14. 
  12. Georg Szalai· Nellie Andreeva (5 Δεκεμβρίου 2007). «CBS eyes Dexter for edited broadcast». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021. 
  13. Lynn Smith (17 Φεβρουαρίου 2008). «The slicing and dicing of Dexter». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009. 
  14. Brian Stelter (2008-02-20). «Dexter Gains a Wider Audience». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-30. https://web.archive.org/web/20081030083955/http://tvdecoder.blogs.nytimes.com/2008/02/20/dexter-gains-a-wider-audience/. Ανακτήθηκε στις 2021-11-14. 
  15. ABC Medianet (2008-02-20). Weekly Primetime Ratings (Wk OF 2/11). Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2009-08-15.
  16. Rick Kissell (18 Φεβρουαρίου 2008). «'Knight' rides back to success». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2009. 
  17. ABC Medianet (2008-04-07). Fast Facts Overnight Ratings (for 4/6). Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2009-08-15.
  18. ABC Medianet (2008-05-05). Fast Facts Overnight Ratings (for 5/4). Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2009-08-15.
  19. «Dexter: Season 1». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  20. Hannah Pool (19 Ιουνίου 2009). «Your next box set: Dexter». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  21. Paul Katz (31 Αυγούστου 2007). «Dexter: Season 1». Entertianment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  22. Eric Goldman (14 Μαΐου 2012). «Dexter - The First Season». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  23. David Bianculli (29 Σεπτεμβρίου 2006). «Dexter is dead on target. An avenger - and a serial killer». New York Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021 – μέσω Press Reader. 
  24. «The 59th Primetime Emmy Awards and Creative Arts Emmy Awards Nominees are...». Academy of Television Arts & Sciences. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2009.  (Download the nominees file & the winners file)
  25. «Golden Globes: Winners & Nominees 2007». Golden Globe Awards. σελ. 6. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022. 
  26. «11th Annual Satellite Awards». International Press Academy. 2006-12-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-07. https://web.archive.org/web/20100107095753/http://pressacademy.com/satawards/awards2006.shtml. Ανακτήθηκε στις 2009-02-21.  (Check the Television Tab)
  27. Erin Martell (2006-02-20). «Lost receives seven Saturn Award nominations». TV Squad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-02-24. https://web.archive.org/web/20070224111706/http://www.tvsquad.com/2007/02/20/lost-receives-seven-saturn-award-nominations/. Ανακτήθηκε στις 2009-02-21. 
  28. «The 13th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022. 
  29. «2007 TCA Awards». Awards and Winners. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  30. «AFI Awards 2006». American Film Institude. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  31. «2007 ALMA Award». Awards & Winners. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  32. «2007 Artios Awards». Casting Society of America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  33. «2007 Edgar Award». Awards & Winners. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  34. Διαλέξτε παρακάτω την αντίστοιχη κατηγορία:
  35. «2007 Imagen Awards Nominees List». Imagen Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2009. 
  36. Jeff Sneider (24 Ιανουαρίου 2007). «NAMIC announces nominees». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  37. «NAMIC Vision Awards 2007». National Association for Multi-Ethnicity in Communications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2009. 
  38. «67th Annual Peabody Awards». Μάιος 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  39. «29th Annual Winners and Nominees». Young Artist Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]