Demonaz Doom Occulta

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Demonaz)
Demonaz
Όνομα γέννησηςΧάραλντ Νέιβνταλ
ΨευδώνυμοDemonaz Doom Occulta, Demonaz
Γέννηση6  Ιουλίου 1970
Μπέργκεν
ΚαταγωγήΜπέργκεν, Νορβηγία
Eίδοςblack metal, Viking Metal, Death Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, συνθέτης
Μουσικά όργαναΚιθάρα, φωνητικά
Παρουσία1989-
ΣυμμετοχέςImmortal, I, Old Funeral

Ο Χάραλντ Νέιβνταλ (Harald Nævdal), περισσότερο γνωστός με το ψευδόνυμο Demonaz Doom Occulta ή απλώς Demonaz, είναι Νορβηγός μουσικός. Απέσπασε φήμη ως κιθαρίστας του Νορβηγικού black metal συγκροτήματος Immortal έως το 1997. Πλέον έχει επιστρέψει στο συγκρότημα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας.

Μουσικά σχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Immortal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού αποχώρησε από τους Old Funeral το 1989, ο Χάραλντ Νέιβνταλ σχημάτισε το death metal γκρουπ Amputation. Το 1991, έχοντας αλλάξει το στυλ τους σε black metal και έχοντας πλέον σχηματίσει τους Immortal ο τραγουδιστής και μπασίστας Abbath, ο κιθαρίστας Demonaz και ο ντράμερ Armagedda κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP και το 1992 το πρώτο τους άλμπουμ, Diabolical Fullmoon Mysticism. Μετά την αποχώρηση του Armagedda ο Abbath ανέλαβε και τα ντραμς μέχρι το άλμπουμ Blizzard Beasts του 1997, το οποίο παρουσίασε τον ντράμερ Horgh-ο οποίος παραμένει στο γκρουπ μέχρι και σήμερα. Αυτό ήταν και το τελευταίο άλμπουμ με τον Νέιβνταλ, καθώς η τενοντίτιδά του δεν του επέτρεπε να παίξει κιθάρα στην ταχύτητα που χρειαζόταν η μουσική των Immortal.[1] Συνέχισε, ωστόσο, να γράφει τους στίχους για όλα τα άλμπουμ της μπάντας και έχει εμφανιστεί σε όλα τα μουσικά βίντεο.

Το 2015 ο Abbath αποχώρησε έπειτα από δικαστική μάχη για τα δικαιώματα της μπάντας και δήλωσε τη διάλυση του συγκροτήματος. Οι Immortal, ωστόσο, αποφάσισαν να συνεχίσουν χωρίς αυτόν. Ο ντράμερ Horgh και ο μπασίστας Apollyon, μαζί με τον Νέιβνταλ που επέστρεψε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής, ετοιμάζουν τον νέο τους δίσκο.

Σόλο καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νέιβνταλ έχει το προσωπικό του σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη των I. Αυτός παρέχει τα κύρια φωνητικά. Ο πρώτος του δίσκος, March of the Norse, κυκλοφόρησε το 2011.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νέιβνταλ είναι στιχουργός για τα συγκροτήματα Immortal, I και για το προσωπικό του σχήμα.

Θέματα στίχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα από συνηθισμένα black metal θέματα, οι στίχοι του Νέινταλ επικεντρώνονται σε θέματα όπως παγωμένα τοπία. Για έμπνευση κάνει περίπατους στην εξοχή, κοντά στο Μπέργκεν.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Immortal:

Σόλο:

  • March of the Norse (2011)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Immortal band members line-up and biography». immortal. battlegrim.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2012.