De gustibus non est disputandum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το De gustibus non est disputandum, ή de gustibus non disputandum est είναι λατινικό ρητό που σημαίνει «Σε θέματα γούστου, δεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες» (κυριολεκτικά «σε θέματα γεύσης και χρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει αντιδικία»).[1][2] Το συμπέρασμα είναι ότι η προσωπική προτίμηση του καθενός είναι μια απλώς υποκειμενική γνώμη που δεν μπορεί να είναι σωστή ή λάθος, επομένως δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν. Μερικές φορές η φράση επεκτείνεται ως De gustibus et coloribus... αναφερόμενη σε γεύσεις και χρώματα. Το ρητό είναι αρχαία ρωμαϊκή παροιμία. Η κειμενική προέλευση του είναι άγνωστη και αποτελεί θέμα συζήτησης.

Η φράση αναφέρεται λανθασμένα στην Πράξη Ι του έργου του Άντον Τσέχοφ, Ο Γλάρος. Ο χαρακτήρας Σαμράγιεφ το συνδυάζει με τη φράση de mortuis nil nisi bonum (στην εναλλακτική μορφή: de mortuis, aut bene aut nihil: «για τους νεκρούς να μην λες τίποτα, αν δεν είναι καλό»), με αποτέλεσμα το «de gustibus aut bene, aut nihil», «ας μην ειπωθεί τίποτα για τη γεύση παρά μόνο το καλό».[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραμπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "De gustibus non est disputandum". The New Dictionary of Cultural Literacy, Third Edition. 2002
  2. "de gustibus non est disputandum". Merriam-Webster Online Dictionary.
  3. Chekhov, Anton (1997). «Introduction». The Seagull. trans. by Stephen Mulrine. London: Nick Hern Books Ltd. σελίδες xvii. ISBN 1-85459-193-2.