DQS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
DQS
Νομική μορφήGesellschaft mit beschränkter Haftung
Ίδρυση1985
ΈδραΦραγκφούρτη, Γερμανία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η DQS Holding GmbH με έδρα τη Φραγκφούρτη είναι η Εταιρεία χαρτοφυλακίου του διεθνούς ομίλου DQS-Group που προσφέρει αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των συστημάτων διαχείρισης (management) και διεργασιών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η DQS ιδρύθηκε το 1985 στη Φραγκφούρτη και αποτέλεσε τον πρώτο γερμανικό Φορέα Πιστοποίησης.[1][2] Ο κύριος στόχος των ιδρυτικών εταίρων DGQ (Γερμανική Εταιρεία για την Ποιότητα) και DIN (Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης) ήταν κυρίως να προωθήσουν τη Γερμανική οικονομία. Η ίδρυσή της συνέπεσε με την έκδοση των πρώτων σχεδίων της σειράς προτύπων ISO 9000, η οποία περιλαμβάνει και το πιο δημοφιλές πρότυπο διεθνώς: το ISO 9001. Μετά τη συγχώνευση της DQS με το τμήμα Management Systems Solutions (MSS) της αμερικάνικης εταιρείας American Underwriters Laboratories Inc., τον Μάρτιο του 2008, ο όμιλος DQS Group UL αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης παγκοσμίως. Από τον Ιούνιο 2015, η εταιρεία άλλαξε την επωνυμία της σε DQS Group.

Εταιρική Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η DQS Holding GmbH διατηρεί περισσότερα από 80 γραφεία και υποκαταστήματα σε πάνω από 60 χώρες, διατηρώντας έτσι ένα δίκτυο για τη διαχείριση έργων και λογαριασμών σε διεθνές επίπεδο. Ο Όμιλος DQS αριθμεί αυτήν τη στιγμή περίπου 20.000 πιστοποιημένες εταιρείες με ενεργά πιστοποιητικά από όλους τους κλάδους της οικονομίας, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 58.000 πιστοποιημένους τόπους εγκατάστασης σε περισσότερες από 130 χώρες. Ο Όμιλος απασχολεί περίπου 2.800 άτομα συνολικά, εκ των οποίων οι 2.500 είναι επιθεωρητές. Οι πιο ισχυρές εταιρείες του Ομίλου είναι η DQS Inc. (Η.Π.Α.), η DQS do Brasil Ltd. (Βραζιλία), η DQS Japan (Ιαπωνία), η DQS Medical Devices GmbH και ηDQS GmbH (οι τελευταίες δύο είναι γερμανικές).

Εταιρικές Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος DQS παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης και επιθεώρησης σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας / οικονομίας σύμφωνα με ειδικές για κάθε κλάδο (κλαδικές) απαιτήσεις , αλλά και υπηρεσίες πιστοποίησης σύμφωνα με 100 εθνικά και διεθνή πρότυπα ή προδιαγραφές. Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι: ISO 9001 (Ποιότητα)

ISO 14001 (Περιβάλλον)

BS OHSAS 18001/ISO 45001 (Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία)

ISO 22000, IFS, BRC (Ασφάλεια Τροφίμων)

IATF 16949 (Αυτοκινητοβιομηχανία)

ISO 50001 (Διαχείριση Ενέργειας)

ISO 27001 (Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων)

ISO 13485 (Ιατροτεχνολογικά προϊόντα & συσκευές)

ISO/TS 22163:2017/IRIS (Βιομηχανία Σιδηροδρόμων)

EN 9100ff (Αεροδιαστημική)

SA 8000 - Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας (μέσω διαπίστευσης του IQNet)

Συμπληρωματικά, η DQS προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης και πιστοποίησης σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνου, Αειφορίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Εκπαίδευσης, Επιχειρηματικής Αριστείας, Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών, καθώς και Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης.

Προσέγγιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσέγγιση του Ομίλου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες επιθεώρησης είναι η εξής: οι υπηρεσίες παρέχονται κυρίως από εξωτερικούς επιθεωρητές που πληρώνονται ανά ανθρωποημέρα εργασίας. Οι επιθεωρητές αυτοί εργάζονται κατά κανόνα στον κλάδο της βιομηχανίας τον οποίο και μπορούν να επιθεωρούν. Αυτός ο συνδυασμός της πιστοποίησης με την ουσιαστική γνώση του αντικειμένου μέσω πρακτικής εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των επιθεωρητών έχει σαν στόχο τη διασφάλιση ότι η επιθεώρηση διεξάγεται σύμφωνα λαμβάνοντας υπόψη τα πιο σύγχρονα δεδομένα που ισχύουν σε έναν κλάδο.

Η DQS στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η DQS ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ έχει έδρα στην Αθήνα και διατηρεί υποκατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης. Προσφέρει υπηρεσίες επιθεώρησης στην Κύπρο, τη Σερβία, την Αλβανία & το FYROM. Δραστηριοποιείται στην επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης, Θερμομονωτικών Προϊόντων, Ηλιακών Συλλεκτών, Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων και Προσώπων / Επαγγελματικών Ικανοτήτων.

Δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η DQS είναι πλήρες μέλος του διεθνούς δικτύου πιστοποίησης IQNet Association, το οποίο ιδρύθηκε το 1990. Κύριος στόχος των 36 περίπου μελών του δικτύου είναι η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιήσεων που διενεργούνται από τις εταιρίες - μέλη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DQS GmbH, Michael Drechsel, είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος και του δικτύου IQNet.

Σχετικά links[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20150830011931/http://www.dqs-holding.com/en/ DQS International

http://www.dqscert.com/ Αρχειοθετήθηκε 2009-04-29 στο Wayback Machine. DQS Germany

http://www.dqshellas.gr/ Αρχειοθετήθηκε 2012-04-23 στο Wayback Machine.

https://www.facebook.com/pages/DQS-Hellas/104262756321254?fref=ts

Αναφορές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wolfgang Hansen: Zertifizierung und Akkreditierung von Produkten und Leistungen der Wirtschaft, Carl Hanser Verlag München Wien, 1993, 155, ISBN 3-446-17108-8.
  2. Walter Masing: Handbuch der Qualitätssicherung, Carl Hanser Verlag, 1988, 972, ISBN 3-446-15172-9.