Courrier de Smyrne

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Courrier de Smyrne ήταν γαλλόφωνη εφημερίδα της Σμύρνης που εκδιδόταν από το 1824 έως το 1905, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα. Διαδοχικοί εκδότες της υπήρξαν οι Αλεσάντρ Μπλακ (Alexandre Blacque) (1824)[1], ο Ρετζιό Γκαστόν (Reggio Gaston) το 1893 και αργότερο ο Ζυλ Ρεζιό (Jules Regio) το 1905[2]. Εκτός από πολιτική, η εφημερίδα περιείχε εμπορικά και φιλολογικά θέματα, ορισμένα από τα οποία μπορούν να αναζητηθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας[3].

Κριτική στον Καποδίστρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Courrier de Smyrne καθοδηγούμενη από τον Αλεσάντρ Μπλακ, που αφιέρωσε στη ζωή του προσπαθώντας να αναστρέψει τη κάθοδο της ρωσικής αυτοκρατορίας στα Δαρδανέλια, ασκούσε εχθρική κριτική στον Ιωάννη Καποδίστρια, θεωρώντας τον ουσιαστικά εκπρόσωπο ρωσικών συμφερόντων και κατηγορώντας τον ότι δεν αναζητούσε το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας, ότι ήθελε να γίνει βασιλιάς, ότι φυλάκιζε ανθρώπους χωρίς αιτία κ.ά.[4].

Ρωσικές και γαλλικές αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ο Μπλακ χρησιμοποιούσε σχετικά συγκρατημένη διατύπωση για τις ξένες χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν απέφυγε τη διαρκή και έντονη επίκριση του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Η Ρωσία, που θορυβήθηκε από τις δημοσιεύσεις της Courrier de Smyrne κινήθηκε και διαμαρτυρήθηκε επίμονα για την εφημερίδα στην Υψηλή Πύλη. Κάτω από αυτές τις πιέσεις ο Ομέρ Λουτφί Εφέντη, μουτεσελήμ ή μουτεσελίμης[5] του σαντζακίου της Σμύρνης (Ömer Lütfi Efendi, Ismir Mütesellim), διέταξε να διερευνηθούν τα παράπονα του Ρώσου διπλωμάτη[6].

Η Ρωσία δεν έμεινε ικανοποιημένη από το γεγονός και ο Ομέρ Λουτφί Εφέντη κάλεσε πάλι τον Μπλακ και τού συνέστησε «να εφαρμόσει ρητορική που δεν στρεβλώνει την πολιτική της Γαλλίας για την Ανατολή και να χρησιμοποιεί προσεκτική διατύπωση, εναρμονισμένη με τις ευαισθησίες της Γαλλικής και της Ρωσικής πρεσβείας». Παρόλα αυτά, ο Ρώσος πρεσβευτής M. De Ribaupierre επέμεινε στην τιμωρία του ιδιοκτήτη της εφημερίδας και ζήτησε το κλείσιμό της. Σε απάντηση. ο Ομέρ Λουτφί Εφέντη συνέστησε στον πρέσβη να συνεννοηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν να εκδώσει ο Ομέρ ειδοποίηση, στην οποία αναφερόταν ότι η εφημερίδα θα έκλεινε, εάν επέμεινε στη ρητορική της ενάντια στη ρωσογαλλοβρετανική συμμαχία, στις 31 Αυγούστου 1828. Ο Μπλακ γνώριζε ότι η Υψηλή Πύλη υποστήριζε και τον ίδιο και την εφημερίδα του, αλλά ήξερε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την υπεράσπιση της Τουρκίας εναντίον της Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνέχισε μέχρι τον Ιούνιο του 1829 και κατόπιν εγκατέλειψε τη δημοσίευση και την εφημερίδα σε διάδοχο εκδότη[7]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gilles Kraemer, Trois siècles de presse francophone dans le monde, l'Harmattan, 1995, σ. 72
  2. «Courrier de Smyrne». Levantine Heritage. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016. 
  3. «Le Courrier de Smyrne». BNF. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016. 
  4. Courrier de Smyrne, Smyrna, 29 March 1829, ii, no.58, επίσης 23 August 1829, ii, no. 78, επίσης 15 October 1829, iii, no. 85. Αναφέρεται στο Frazeeμ Charles A. (1969) The Orthodox Church and Independent Greece 1821-1852, CUP Archive, σ. 79.
  5. Αναπληρωτής ή αντιπρόσωπος Τούρκου διοικητή περιφέρειας σαντζακίου, το οποίο ονομάζονταν μουτεσελιμλίκι.
  6. Budak, Ali. (2012). The French Revolution’s Gift to the Ottomans: The Newspaper, International Journal of Humanities and Social Science Vol. 2 No. 19 [Special Issue – October 2012]
  7. Lagarde, L. (1950) Note Sur Le Journaux Français de Smyrne a L’époque de Mahmud II, Journal Asiatique, Paris, σσ. 103-144

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

΄