City Repair Project

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το CITY REPAIR PROJECT (CRP) είναι αστικό κίνημα το οποίο οργανώθηκε από εθελοντές στην περιοχή Πόρτλαντ του Όρεγκον στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα της κοινότητας και να δημιουργηθεί ένας κοινός αστικός χώρος συνεύρεσης και κοινωνικοποίησής[1]. Το CRP μέσα από τη δράση του προωθεί τις τέχνες, το φιλικό περιβάλλον και δημιουργεί παροδικές πλατείες σε διασταυρώσεις δρόμων. Οι κοινότητες που εξυπηρετούνται εκτός του Πόρτλαντ, περιλαμβάνουν τις περιοχές Γκρέσαμ, Μπίβερτον, Χίλσμπορο, Όρεγκον Σίτι και Βανκούβερ.

Το 1996, με πρωτοβουλία του Μαρκ Λέικμαν (Mark Lakeman)[2][3], πολίτες της γειτονιάς Sellwood μετασχημάτισαν τη διασταύρωση της Ninth Avenue και της Sherrett, σε ζωγραφισμένη πλατεία με παιδότοπο, 24ωρο[4], αυτοεξυπηρετούμενο ηλιακό περίπτερο με τσάι και δωρεάν κοινοτική βιβλιοθήκη[5]. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ο εθελοντικός οργανισμός CRP στον οποίο συμμετάσχουν χιλιάδες ακτιβιστές. Στόχος τους είναι η έμπνευση κοινοτήτων ώστε να αλλάξουν δημιουργικά το τόπο που ζουν[6], ενισχύοντας το κοινωνικό ιστό. Η λογική τους έρχεται ενάντια στις τάσεις αποξένωσης που έχουν δημιουργηθεί από την αστική και τεχνολογική ανάπτυξη[7] και αντί αυτού προσφέρουν υπηρεσίες δημιουργίας φυσικών κατασκευών, οικολογικού τοπίου και εικαστικές παρεμβάσεις δρόμων. Στην ουσία το project διαμορφώνει τους γείτονες σε “commoners”, ικανούς να αυτοδιαζειρίζονται και να οργανώνουν συλλογικά τις γειτονιές τους, χτίζοντας το μέλλον της κοινότητας[8].

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από επτά (07) άτομα, τα οποία έχουν καθορισμένους και ξεκάθαρους ρόλους. Πέραν όμως αυτών, υπάρχει και μια ομάδα εθελοντών ακτιβιστών οι οποίοι είναι αυτοί που τρέχουν τις καθημερινές διεργασίες και τα προγράμματα[9]. Είναι αυτοί που οργανώνουν όλο το εγχείρημα, διευθύνοντας τις επικοινωνιακές πολιτικές, διδάσκουν σε εργαστήρια και σεμινάρια και γενικά κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τον οργανισμό και να οδηγήσουν τον κόσμο μας προς μια δίκαιη και βιώσιμη κοινότητα.

Εικονογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζωγραφική στις διασταυρώσεις έχει σημαντικό χαρακτήρα καθώς τα μέλη μιας κοινότητάς αποκτούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Από το 2000, το project εξουσιοδοτήθηκε από το Δήμο Πόρτλαντ για την επισκευή των διασταυρώσεων σε όλη την πόλη[5]. Το σχέδιό επισκευής πρέπει να εγκριθεί από το Γραφείο Μεταφορών του Πόρτλαντ και να ληφθούν υπογραφές με 100% συγκατάθεση από κατοίκους που βρίσκονται δίπλα στη ζωγραφιά και 80% συγκατάθεση από ακτίνα δύο τετραγώνων. Στη συνέχεια, στο Πόρτλαντ κλείνουν το δρόμο με το πρόγραμμα Block Party, καθαρίζεται το σημείο ζωγραφιάς και συνήθως οι γείτονες σχεδιάζουν το δρόμο με κιμωλία. Η διατήρηση της ζωγραφιάς είναι θέμα της κοινότητας και χρειάζεται φρεσκάρισμα χρώματος κάθε 1-3 χρόνια[10].

Φυσικές κατασκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυσικές κατασκευές

Η δράση τους αφορά φυσικές κατασκευές που κάνουν πράξη τα οράματα των κοινοτήτων με βάση συμφωνίας και σύμβασης των εμπλεκόμενων.Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά και ανακυκλώσιμα όπως ο άργιλος, πηλός, άμμος και άχυρο. Οι κατασκευές δημιουργούνται από τοπικά διαθέσιμα υλικά, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής, είναι ανθεκτικές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα και υψηλής προσβασιμότητας στην κοινότητα[11].

Οικολογικό τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οικολογικά τοπία αναβιώνουν τους φυσικούς μας βιότοπους. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πρακτικές και προϊόντα διατροφικής, περιβαλλοντικής και “κοινωνικής” καλλιέργειας.Η ομάδα του Eco Land του project παρέχει συμβουλές για το σχεδιασμό του έργου και υποστήριξη για την υλοποίηση, ενώ για εξειδικευμένα έργα ή επαγγελματικές υπηρεσίες, η City Repair συνεργάζεται με σχεδιαστές και κατασκευαστές[12].

Οικολογικό τοπίο & Περματοκουλτούρα

Village Building Convergence[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CRP μια φορά το χρόνο διοργανώνει ένα 10ήμερο φεστιβάλ, το “Village Building Convergence”, το οποίο προσελκύει πλήθος κατοίκων και ακτιβιστών[13] προκειμένου να βοηθήσουν στον σχεδιασμό βιώσιμων πρακτικών στις γειτονιές. Τα έργα σχεδιάζονται βάση των αναγκών της κάθε γειτονιάς από ειδικευμένους εθελοντές, έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται πρακτικές όπως: κέντρα κομποστοποίησης, φυσικά ανακατασκευασμένο στούντιο κεραμικής, εξωτερικές αίθουσες διδασκαλίας, καλλιέργειες σε τοπικά σχολεία, χώροι δανεισμού εργαλείων και παιδότοπος. Το βράδυ, διοργανώνεται γιορτή με χορό, ζωντανή μουσική, τοπικά τρόφιμα ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις[3].

Επιπρόσθετα έργα του CRP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα έργα[14] είναι το T - Fleet[14], ένας στόλος κινητών χώρων συγκέντρωσης με στόχο την σύνδεση των ανθρώπων μέσω της έμπνευσης. Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό έργο είναι το Ephemeral placemaking[14], κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργούνται μαγικά εμπνευσμένα εφήμερα χωριά που εστιάζουν στον οικογενειακό και βιώσιμο προγραμματισμό. Ένα σημαντικό πρόγραμμα άξιο αναφοράς είναι το Earth Day PDX[14], ημέρα εορτασμού και δράσης για το City Repair Project, καθώς επικεντρώνεται στο περιβάλλον.

Στόχοι για τη φυλετική δικαιοσύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2020 το City Repair Project ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια εξάλειψης της φυλετικής ανισότητας[15]. Στα πλαίσια αυτής, το CRP προσπαθεί να γίνει ένας χώρος φιλόξενος στην εργασία και τον εθελοντισμό για έγχρωμους, αυτόχθονες και άλλου χρώματος ανθρώπους (BIPOC) υιοθετώντας μια σειρά από δράσεις όπως[15]:

  • Επενδύοντας χρόνο, χρήμα και άλλους πόρους για τα μέλη του BIPOC.
  • Δίνοντας προτεραιότητα στα προγράμματα που προτείνουν τα μέλη του BIPOC και προσφέροντας υποτροφίες σε αυτούς για τα προγράμματά μας.
  • Ενθαρρύνοντας τα μέλη του BIPOC να υποβάλλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στο λοιπό προσωπικό.
  • Προτρέποντας όλους μας να αποδεχτούμε περιπτώσεις ηγεσίας από τα μέλη του BIPOC λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ανησυχίες περί κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Διαθέτοντας εκπαιδευτικούς πόρους για την εξάλειψη του ρατσισμού με την προσδοκία ότι τόσο τα μέλη του οργανισμού μας όσο και αυτά του BIPOC, μπορούν αν το επιθυμούν να συμμετέχουν στην συνεχιζόμενη προσπάθεια καλλιέργειας της φυλετικής δικαιοσύνης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Green, Jared (21 Απριλίου 2015). Designed for the Future: 80 Practical Ideas for a Sustainable World. New York: Chronicle Books. σελ. 54. ISBN 978-1-61689-423-8. 
  2. «City Repair Project». Curry Stone Foundation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 海, Kai (4 Φεβρουαρίου 2017). «パーマカルチャー生活 Living Permaculture: 【ARTICLE】The City Repair Project and the Village Building Convergence». パーマカルチャー生活 Living Permaculture. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. Walljasper, Jay· Spaces, Project for Public (2007). The Great Neighborhood Book: A Do-it-Yourself Guide to Placemaking. Canada: New Society Publishers. σελ. 22. ISBN 978-1-55092-342-1. 
  5. 5,0 5,1 Παππά, Φωτεινή (2019). Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Τα Κοινά (PDF). Μεσολόγγι: ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. σελ. 51. 
  6. «about [The City Repair Project]». web.archive.org. 26 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. «Badass democracy - reclaiming the public commons: Mark Lakeman at TEDxSantaCruz». Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  8. Bollier, David· Helfrich, Silke (6 Νοεμβρίου 2015). Patterns of Commoning. Commons Strategy Group and Off the Common Press. ISBN 978-1-937146-83-2. 
  9. «Staff + Organizers». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
  10. «Street Painting FAQ». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  11. «Natural Building FAQ». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  12. «New Page». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  13. Bloom, Jessi· Boehnlein, Dave (2015). Practical Permaculture: for Home Landscapes, Your Community, and the Whole Earth. Portland: Timber Press. σελ. 302. ISBN 978-1-60469-742-1. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 «Our Programs». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2020. 
  15. 15,0 15,1 «Mission». The City Repair Project (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2020.