Περιστατικό CSX 8888

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από CSX 8888 incident)
Η διαδρομή
CSX 8888:Μία CSX SD40-2 παρόμοια με αυτή που ενεπλάκη στο περιστατικό


Το περιστατικό CSX 8888, είναι γνωστό επίσης και ως "τρελά οκτάρια" Ήταν ατυχές περιστατικό μίας αμαξοστοιχίας ακυβέρνητου τρένου εμπορευματικής αμαξοστοιχίας CSX Transportation στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ στις 15 Μαΐου 2001. Η ντηζελομηχανή 8888, μία EMD SD40-2, είλκυε ένα τρένο 47 βαγονιών, συμπεριλαμβανομένων μερικών βαγονιών - βυτίων φορτωμένων με επικίνδυνα χημικά, το οποίο έτρεχε ανεξέλεγκτα και χωρίς μηχανοδηγό επί δύο ώρες με ταχύτητα έως 82 χλμ. [1] Σταμάτησε τελικά, όταν ένα άλλο πλήρωμα με μια δεύτερη ατμομηχανή, η οποία συζεύκτηκε από το πίσω μέρος της αμαξοστοιχίας την σταμάτησε. [2]

Η ντηζελομηχανή εξακολουθούσε να λειτουργεί, έχει ανακατασκευαστεί και αναβαθμιστεί σε SD40-3 ως μέρος ενός προγράμματος ανακαίνισης που πραγματοποίησε η CSX, αν και ο αριθμός της είναι τώρα # 4389. [3] Λειτουργούσε προηγουμένως ως Conrail # 6410, που παραδόθηκε στο CSX τον Σεπτέμβριο του 1987.

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας φορητός εκτροχιαστής

Στις 15 Μαΐου 2001, ένας μηχανικός ντιζελομηχανής CSX χρησιμοποίησε την 8888 για να μετακινήσει εμπορικά βαγόνια από την σιδηροτροχιά K12 στην D10 για αναχώρηση με άλλο τρένο στο αμαξοστάσιο Στάνλεϊ στο Γουόλμπριτζ (Walbridge) του Οχάιο, για το Τολέδο. [1] Η αμαξοστοιχία αποτελείτο από 47 εμπορικά βαγόνια απο τα οποία 25 από ήταν κενά, αλλά 22 από ήταν πλήρως φορτωμένα, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων δεξαμενών που περιείχαν χιλιάδες γαλόνια ρευστής φαινόλης, τοξικό υλικό που χρησιμοποιείται σε χρώματα, κόλλες και βαφές και είναι επιβλαβές όταν εισπνέεται, καταπίνεται ή έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Ο μηχανικός παρατήρησε έναν μη ευθυγραμμισμένο διακόπτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρένο του, αν και κινείται αργά, δεν θα μπορούσε να σταματήσει. Αποφάσισε να κατεβεί από το τρένο, να ευθυγραμμίσει σωστά τον διακόπτη και να επιστρέψει στη μηχανή ενόσω αυτή λειτουργούσε.

Πριν φύγει από την καμπίνα, ο μηχανικός ενεργοποίησε το ανεξάρτητο φρένο αέρα της μηχανής Κατά τη διάρκεια της κύριας λειτουργίας, θα είχε επίσης εφαρμόσει το αυτόματο φρένο αέρα, ρυθμίζοντας τα φρένα σε κάθε ένα από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας. Όμως, όπως είναι φυσιολογικό για τις κινήσεις εντός του αμαξοστασίου, τα φρένα αέρα της αμαξοστοιχίας αποσυνδέθηκαν από τη μηχανή, και επομένως δεν ήταν λειτουργικά. Επιπλέον, η εφαρμογή των φρένων της μηχανής απενεργοποίησε τον διακόπτη νεκρού σημείου της αμαξοστοιχίας, ο οποίος διαφορετικά θα είχε εφαρμόσει τα φρένα της αμαξοστοιχίας και θα μειώσει την ισχύ του κινητήρα.

Ο μηχανικός προσπάθησε επίσης να εφαρμόσει το δυναμικό φρένο της μηχανής για να επιβραδύνει το τρένο σε μια ανίχνευση. Τα δυναμικά φρένα ανακόπτουν την ορμή (κινητική ενέργεια) χρησιμοποιώντας την ορμή της αμαξοστοιχίας για να οδηγήσουν την κύρια γεννήτρια, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβώς όπως ένα αναγεννητικό σύστημα πέδησης σε υβριδικό αυτοκίνητο, το οποίο επιβραδύνει την αμαξοστοιχία. Ωστόσο, ο μηχανικός "κατά λάθος απέτυχε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής", που σημαίνει ότι η μηχανή της αμαξοστοιχίας ήταν έτοιμη να επιταχύνει και όχι να φρενάρει. Έπειτα έθεσε το γκάζι για τις μηχανές έλξης στην εγκοπή 8. Εάν τα δυναμικά φρένα είχαν εμπλακεί, όπως προβλεπόταν, αυτή η ρύθμιση πεταλούδας θα χρησιμοποιούσε τις μηχανές για να ανακόψει την ορμή της αμαξοστοιχίας, προκαλώντας επιβράδυνση. Αντ' αυτού, το τρένο άρχισε να επιταχύνει. Επομένως, το μόνο λειτουργικό φρένο ήταν το φρένο αέρα στη μηχανή και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την ισχύ των μηχανών. [4]

Ο μηχανικός κατέβηκε από την καμπίνα, ευθυγράμμισε τον διακόπτη και στη συνέχεια προσπάθησε να επιστρέψει στην επιταχυνόμενη μηχανή. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να το κάνει και σύρθηκε περίπου 80 feet (24 m), με μικρές αμυχές και εκδορές. Το τρένο όρμησε έξω από το αμαξοστάσιο και ξεκίνησε το ταξίδι των 105 χλμ. νότια μέσω βορειοδυτικού Οχάιο και χωρίς μηχανοδηγό.

Οι προσπάθειες εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας χρησιμοποιώντας φορητό εκτροχιαστή απέτυχαν, ο φορητός εκτροχιαστής εκτινάχτηκε μακριά από την γραμμή λόγω της δύναμης της αμαξοστοιχίας όταν πέρασε απο πάνω του. Η αστυνομία πυροβόλησε επίσης έναν διακόπτη διακοπής καυσίμου έκτακτης ανάγκης, ο οποίος δεν είχε αποτέλεσμα επειδή το κουμπί πρέπει να πατηθεί για αρκετά δευτερόλεπτα προτού ο κινητήρας σβήσει από έλλειψη τροφοδοσίας. Ένα τρένο εμπορευμάτων, το Q636-15, κατευθύνθηκε για να δέσει την μηχανή. Το πλήρωμα αποσυνδεσε την μηχανή, 8392 (ένα άλλο EMD SD40-2), και περίμενε το τραίνο "δραπέτη" για να περάσει. Η 8392 είχε πλήρωμα δύο ατόμων: Τον Jess Knowlton, μηχανικό με 31 χρόνια υπηρεσίας και τον Terry L. Forson, οδηγό με εμπειρία ενός έτους. [5] Μαζί κυνηγούσαν το τρένο. Μια μηχανή EMD GP40-2, η CSX 6008, προετοιμάστηκε για ζεύξη στο μπροστινό μέρος του "δραπέτη" για να την επιβραδύνει περαιτέρω, εάν είναι απαραίτητο.

Οι Knowlton και Forson συνδέθηκαν επιτυχώς με το πίσω όχημα και επιβράδυναν το τρένο εφαρμόζοντας τα δυναμικά φρένα στην ντιζελομηχανή. Μόλις ο "δραπέτης" επιβραδύνθηκε, ο εκπαιδευτής του CSX Jon Hosfeld οδήγησε παράλληλα με το τρένο, ανέβηκε στο επάνω και έκλεισε τον κινητήρα. Το τρένο σταμάτησε μόλις νοτιοανατολικά του Kenton. [4] Όλα φρένα στην 8888 είχαν καταστραφεί από τη ζέστη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Προσπάθειες διατήρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά μουσεία σιδηροδρόμων είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν την 8888, αλλά οι αξιωματούχοι της CSX απάντησαν ότι δεν ένιωθαν ότι η μηχανή ήταν άξια διατήρησης και ότι θα ανακατασκευαστεί ως τμήμα του προγράμματος ανοικοδόμησης SD40-3 στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015. Η μηχανή λειτουργεί ως CSX SD40-3 4389. [3]

Το περιστατικό ενέπνευσε την ταινία του 2010 Unstoppable (ασταμάτητο).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Station: Stanley Yard, Ohio». Michigan's Internet Railroad History Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. «Runaway train stopped after uncontrolled 2 hours». CNN. May 16, 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 11, 2006. https://web.archive.org/web/20060211030432/http://archives.cnn.com/2001/US/05/15/runaway.train.05/. Ανακτήθηκε στις February 24, 2007. 
  3. 3,0 3,1 Lambert, Jason (1 Ιουνίου 2016). «Canadian Railway Observations: South of the Border». canadianrailwayobservations.com. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2018. 
  4. 4,0 4,1 Kohlin, Ron. «CSX 8888 Runaway Investigation». Kohlin. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. Worden, Amy (November 12, 2010). «Pennsylvania man lived the drama that inspired 'Unstoppable'». The Philadelphia Inquirer. http://articles.philly.com/2010-11-12/news/24955089_1_rail-crossings-rail-yard-runaway-train. 
  6. David Patch (November 12, 2010). «At times, 'Unstoppable' goes off track from reality». Toledo Blade. http://www.post-gazette.com/pg/10316/1102603-60.stm. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]