Blue Condominium

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Blue Condominium
Χάρτης
Είδοςκτήριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°43′6″N 73°59′15″W
Διοικητική υπαγωγήΝέα Υόρκη
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έναρξη κατασκευής2007
Όροφοι16
ΑρχιτέκτοναςΜπερνάρ Τσουμί
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Blue Condominium, γνωστό και ως Blue Tower, είναι κτίριο που βρίσκεται στη γειτονιά Λόουερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης στην οδό Νόρφολκ 105. Είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών που σχεδίασε ο Μπέρναρντ Τσούμι. Έχει 16 ορόφους και άνοιξε για τους πρώτους της ενοίκους το 2007 διαθέτοντας 32 διαμερίσματα και έναν εμπορικό κέντρο. Έχει μια βεράντα στον τρίτο όροφο για τους ενοίκους. Το εμπορικό κέντρο στον πρώτο όροφο και ο οικιστικός χώρος πάνω είναι μια κοινή μέθοδος χωροταξικού σχεδιασμού σε έργα αστικών κατοικιών. Η πολύπλευρη, εικονογραφημένη μορφή, που ανταποκρίνεται στους κανονισμούς χωροθέτησης και τις απαιτούμενες αποστάσεις, είναι ντυμένη με μπλε παράθυρα και πάνελ. Το κτίριο έρχεται σε αντίθεση με τα χαμηλά τούβλινα κτίρια που είναι χαρακτηριστικά της γειτονιάς. [1]

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να οργανωθούν και να σχεδιαστούν οι λεπτομέρειες του κτιρίου και μετά να κατασκευαστεί. Άνοιξε τον Νοέμβριο του 2007.[2] Το έργο ανατέθηκε στους σχεδιαστές Άντζελο Κονσεντίνι και Τζον Κάρσον και η On the Level Enterprises υπηρέτησε ως γενικός ανάδοχος. [3]

Το Λόουερ Ιστ Σάιντ ήταν ιστορικά μια γειτονιά μεταναστών (κυρίως Γερμανών, Εβραίων, Ιρλανδών, Ιταλών και Ισπανόφωνων) αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχει υποστεί μια φάση εξευμενισμού, αύξησης των τιμών των ακινήτων και μετανάστευσης εύπορων κατοίκων.[4] Ως παράδειγμα του αυξανόμενου αριθμού των ολοκαίνουργιων πολυτελών κατοικιών που χτίζονται στην γειτονιά, η κατασκευή της Blue Condominium στο Λόουερ Ιστ Σάιντ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων, των ειδικών στο σχεδιασμό και την γενική κοινωνία. Το φαινόμενο αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για τη δημογραφική ισορροπία της γειτονιάς (δηλαδή, η διατήρηση των παλαιότερων κατοίκων και ο μη εκτοπισμός τους από τους ευπορότερους νέους) καθώς και για τη διατήρηση του χαρακτήρα της. [5]

Η κατασκευή του πύργου περιλάμβανε μια σειρά από επιτεύγματα. Ήταν τόσο το πρώτο κτίριο κατοικιών αλλά και ο πρώτος ουρανοξύστης που σχεδίασε ο Τσουμί. Αυτή ήταν η πρώτη κατασκευή στο Λόουερ Ιστ Σάιντ που προσέφερε τόσο χώρους αποθήκευσης για παράδοση φαγητού όσο και εικοσιτετράωρο θυρωρό.[3]

Τοποθεσία και πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο βρίσκεται βρίσκεται στην περιοχή Έσεξ Κρόσινγκ που αναμένεται να κατασκευαστούν αρκετά υψηλής αξίας ακίνητα στα επόμενα χρόνια.

Ο πύργος βρίσκεται στην περιοχή Λόουερ Ιστ Σάιντ, η οποία είναι κατά κύριο λόγο οικιστική και έχει δει την κατασκευή διαφόρων πρωτοβουλιών πολεοδομικού σχεδιασμού. Η γέφυρα Ουίλιαμσμπεργκ, που άνοιξε το 1903, και η αγορά της οδού Έσεξ, που άνοιξε το 1940, είναι αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες. Στην περιοχή της "μπλε πολυκατοικίας", το θέμα του λήμματος, επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος που θα οδηγούσε στην κατεδάφιση πολλών κτιρίων κατά μήκος της οδούς Ντίλανσι αλλά και την πλήρωση της θέσης του Blue Condominium. Από τότε που κατασκευάστηκε το Blue Condominium, έχουν κατασκευαστεί πολλές ψηλές, σύγχρονες πολυκατοικίες και κτίρια, όπως το Essex Crossing και το κτίριο 100 Norfolk St.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Μανχάταν είδε μια έκρηξη στις κατασκευές και την οικοδόμηση νέων κτιρίων, με πολυώροφα συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων να χτίζονται στο Λόουερ Ιστ Σάιντ. Το ξενοδοχείο στο Ρίβινγκτον, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2005, ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο στην περιοχή . Το συγκρότημα Architects Switch, ένα άλλο πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, βρίσκεται κοντά στο Blue condominium. Στην περιοχή γύρω από το Blue Condominium έχουν χτιστεί πολλά συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών. στο εργοτάξιο και στη συνέχεια ανεγέρθηκαν εκεί. [6] Το σύστημα υαλοπετασμάτων αποτελείται από αδιαφανή πάνελ τύπου spandrel σε τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε, φιμέ μπλε τζάμι και διαφανή γυαλί.

Ανάλογα με το πού βρίσκονται, είτε σε βασικά διαμερίσματα, πολυτελή διαμερίσματα ή κοινόχρηστους χώρους, τα εσωτερικά φινιρίσματα διαφέρουν. Τα συνηθισμένα διαμερίσματα διαθέτουν μεταλλικά ντουλάπια, μπάνια με λευκά πλακάκια, πάγκους από λευκή πέτρα στην κουζίνα και δάπεδο από μπαμπού και πέτρα. Τα πολυτελή διαμερίσματα διαθέτουν κουζίνες Boffi, μπάνια με γυάλινο πλακάκι και δάπεδο από πέτρα και φοίνικα. Πέτρινα δάπεδα, επένδυση τοίχου από μπαμπού και λευκά γυάλινα πάνελ με οπίσθιο φωτισμό είναι μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στους κοινόχρηστους χώρους. [7] Οι οικιστικές κατασκευές υψηλών προδιαγραφών χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια δομικά και εσωτερικά υλικά, αλλά ο ασυνήθιστος σχεδιασμός απαιτούσε νέες τεχνικές δόμησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Blue Tower, Bernard Tschumi». MIMOA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2014. 
  2. Fairs, Marcus (7 Νοεμβρίου 2007). «Bernard Tschumi's Blue Tower opens». Dezeen. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2014. 
  3. 3,0 3,1 Gupte, Pranay (1 Δεκεμβρίου 2005). «Developer's Lower East Side Condo Is 'Blue'». New York Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  4. Mele, Christopher "Selling of the Lower East Side: Culture, Real Estate, and Resistance in New York City", Minneapolis, MN: University of Minnesota Press. Print. 2000.
  5. Huppatz, D.J. (18 Μαΐου 2007). «Critical Cities: Bernard Tschumi and the Death of the Avant-Garde». Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  6. Martyr, Harith (9 Φεβρουαρίου 2011). «Cladding Principle for HighRise Building - Blue Condo Tower, New York | The Metal Monkey». Monyetbesi.blogspot.com. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  7. «Blue by Bernard Tschumi opens on Manhattan's Lower East Side». Archinnovations.com. 27 Ιανουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. CS1 maint: Unfit url (link) . Archinnovations.com. January 27, 2008. Archived from the original Αρχειοθετήθηκε 2014-09-03 στο Wayback Machine. on September 3, 2014. Retrieved October 17, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Blue Condominium στο Wikimedia Commons