Bliss (εικόνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Bliss (ευτυχία) είναι το όνομα της προεπιλεγμένης ταπετσαρίας υπολογιστή του λειτουργικού συστήματος των Windows XP της Microsoft. Πρόκειται για μια μη επεξεργασμένη φωτογραφία ενός καταπράσινου λόφου και ενός μπλε ουρανού με σύννεφα στην αμερικανική αμπελουργική περιοχή Λος Καρνέρος (Los Carneros) της επαρχίας Σονόμα (Sonoma), στην Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Charles O'Rear έστειλε αρχικά την εικόνα στο πρακτορείο Corbis το 1996 και η Microsoft αγόρασε τα δικαιώματα το 2000.

Η περιοχή της φωτογραφίας το 2006

Ο πρώην φωτογράφος του National Geographic Charles O'Rear, κάτοικος της κοντινής κοιλάδας της Νάπα, τράβηξε τη φωτογραφία σε φιλμ με κάμερα μεσαίου φορμά ενώ βρισκόταν στο δρόμο να επισκεφθεί τη φίλη του το 1996. Αν και αργότερα θεωρήθηκε ευρέως ότι η εικόνα ήταν ψηφιακά επεξεργασμένη ή ακόμα και ότι δημιουργήθηκε με λογισμικό όπως το Adobe Photoshop, ο O'Rear λέει ότι ποτέ δεν ήταν.[1] Το πούλησε στο Corbis για χρήση ως φωτογραφία στοκ. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι μηχανικοί της Microsoft επέλεξαν μια ψηφιοποιημένη έκδοση της εικόνας και πήραν την άδεια από τον O'Rear.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας έχει υποστηριχθεί ότι είναι η πιο προβαλλόμενη φωτογραφία στον κόσμο εκείνη την εποχή.[2] Από τότε που έχει ληφθεί, το τοπίο σε αυτό έχει αλλάξει, με αμπέλια που φυτεύονται στο λόφο και το πεδίο στο προσκήνιο, καθιστώντας την εικόνα του O'Rear αδύνατη να αναπαραχθεί εκ νέου προς το παρόν. Αυτό δεν έχει σταματήσει άλλους φωτογράφους από την προσπάθεια, και μερικές από τις προσπάθειες τους έχουν συμπεριληφθεί σε εκθέσεις τέχνης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Taylor, Victoria (12 Απριλίου 2014). «The story behind the famous Windows XP 'Bliss' wallpaper». New York Daily News. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2014. 
  2. Sweeney, Cynthia (March 26, 2014). «Say goodbye to 'Bliss'». St. Helena Star. http://napavalleyregister.com/star/lifestyles/say-goodbye-to-bliss/article_2c485132-b504-11e3-85ef-0019bb2963f4.html. Ανακτήθηκε στις April 12, 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]