Beko

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Beko (μερικές φορές στυλιζάρεται ως beko) είναι τουρκική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών και τηλεοράσεων, που ανήκει στην τουρκική Arçelik A.Ş.[1] της Koç Holding.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Beko Elektronik A.Ş. ιδρύθηκε από τον Vehbi Koç, τον ιδρυτή της Koç Holding (ο οποίος ίδρυσε επίσης την Arçelik A.Ş., τη μητρική εταιρεία της Beko το 1955) και τον Leon Bejerano στην Κωνσταντινούπολη, το 1967. Το όνομα της εταιρείας είναι ένας συνδυασμός του πρώτου δύο γράμματα των επωνύμων των ιδρυτών.

Το 2004, η Beko Elektronik αγόρασε τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Grundig και μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, η Beko και η ανταγωνιστική Vestel αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από τις μισές από όλες τις τηλεοράσεις που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο του 2008, το τμήμα ηλεκτρονικών ειδών του Beko μετονομάστηκε σε Grundig Elektronik A.Ş.

Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Arçelik A.Ş. στις 29 Ιουνίου 2009, αποφασίστηκε η συγχώνευση της Arçelik A.Ş. με τη θυγατρική εταιρεία της Grundig Elektronik A.Ş. (που θα διατεθεί απευθείας από την Arçelik A.Ş. της Koç Holding) με την ανάληψη όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Grundig στο σύνολό της.

Η Beko κατασκευάζει προϊόντα όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, κουζίνες και άλλες λευκές συσκευές. Η Beko άλλαξε το παλιό λογότυπό της για νέο, τον Ιούνιο του 2014[2].

Χορηγίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Beko είναι ο επίσημος χορηγός των πρωταθλημάτων μπάσκετ της Τουρκίας και της Λιθουανίας, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA ​​το 2014 στην Ισπανία[3]. Η Beko είναι εταίρος του ισπανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπαρτσελόνα από το 2014[4] και του τουρκικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπεσίκτας[5], του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΦΚ ΧΤΤΟΥ από το Τουρκμενιστάν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στην αγγλική Premier League από το 2008[6] και επίσημος χορηγός του Αγγλικού Κυπέλλου.[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Arçelik A.Ş.: Brands». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. FC Barcelona: "FC Barcelona and Beko sign global sponsorship agreement"
  3. «FIBA: "FIBA and Beko sign global partnership leading up to 2014 Basketball World Cup"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. «FC Barcelona extends sponsorship agreement with Beko | FC Barcelona». FC Barcelona (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2018. 
  5. Fanatik: "Beşiktaş Beko ile imzaladı"
  6. SportsPro: "Beko teams up with The Football League"
  7. «Arçelik A.Ş.: "Beko becomes a sponsor to the oldest football cup in the world"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018.