Balkan News

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Balkan News
Τύποςεφημερίδα
Ίδρυση1915
ΓλώσσαΑγγλικά
Διακοπή έκδοσης1919
ΈδραΘεσσαλονίκη

Η Balkan News (Βαλκανικά Νέα) ήταν καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης για την Βρετανική Δύναμη Θεσσαλονίκης που πολεμούσε στο μακεδονικό Μέτωπο.

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1915 και η αποχαιρετιστήρια, τελευταία έκδοση της δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 1919. Περιείχε ειδήσεις για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από όλα τα μέτωπα, με βάση κυρίως τις ραδιοφωνικές ειδήσεις. Κυρίαρχη θέση στην εφημερίδα είχαν τα νέα που αφορούσαν τα Βαλκάνια, την Αυστρία και τη Ρωσία. Επίσης υπήρχε διαφήμιση από ντόπιους και μια στήλη που έγραφε κάθε εβδομάδα ο Χάρι Κόλινσον Όουεν με το ψευδώνυμο "Κομιτατζί".

Αρχικά η εφημερίδα είχε 4 σελίδες. Στα μέσα του 1918 η εφημερίδα είχε μειωθεί σε 2 σελίδες ανά τεύχος και περιείχε σχεδόν αποκλειστικά τα νέα του πολέμου, με λίγες διαφημίσεις. Η εφημερίδα τυπωνόταν σε χαρτί κακής ποιότητας. Τα αντίγραφα είναι πλέον σπάνια, και τα αντίγραφα που φυλάσσονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο είναι ανολοκλήρωτα.

Αναφορές στα απομνημονεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Balkan News αναφέρεται συχνά στο έργο "Θεσσαλονίκη και Μετά",[1] του συγγραφέα της εφημερίδας Χάρι Κόλινσον Όουεν.

Σύμφωνα με τον Σάιριλ Φωλς,[2] ήταν μια "από τις καλύτερες στρατιωτικές εφημερίδες της εποχής του πολέμου"

Στη "μακεδονική Εκστρατεία",[3] ο Λουίτζι Βιλάρι, ιταλός αξιωματικός επίτροπος που συνεργάστηκε με τις διάφορες σχετικές Εντολές στην Ανατολή, έγραψε ότι ""Οι Βρετανοί είχαν μόνο μια εφημερίδα, τα Βαλκανικά Νέα (Balkan News), σε αρχισυνταξία του Κ. Κόλινσον Όουεν. Ήταν καθαρά στρατιωτική εφημερίδα, περιέχοντας τα νέα της ημέρας και μερικά ειδικά άρθρα. Ήταν καλογραμμένη, φωτεινή, γεμάτη από υγιεινό κέφι και πνεύμα και εντελώς ελεύθερη από τις τοπικές πολιτικές τάσεις — σε αντίθεση με τις γαλλικές εφημερίδες, ποτέ δεν προσπάθησε να δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα μεταξύ των Συμμάχων".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Owen, H. Collinson. Salonica and After: the Sideshow that Ended the War, Hodder and Stoughton, London,1919
  2. Falls, Cyril. Military Operations - Macedonia: Vol II. From the Spring of 1917 to the end of the war (Historical Section, Committee of Imperial Defence, London, 1933)
  3. Villari, Luigi. The Macedonian Campaign”, T. Fisher Unwin Ltd., London, 1922