Attack on Titan (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Attack on Titan
ΕίδοςAnime
ΔημιουργοίHajime Isayama Yasuko Kobayashi
ΣκηνοθεσίαTetsurō Araki
ΧώραΙαπωνία
Αριθμός κύκλων4
Αριθμός επεισοδίων87
Παραγωγή
ΠαραγωγήWit Studio (σεζόν 1-3) MAPPA (σεζόν 4)
Προβολή7 Απριλίου 2013

Το Attack on Titan (Ιαπωνικά:進撃の巨人 Ελληνικά:Επίθεση στον Τιτάνα) αποτελεί ιαπωνική σειρά anime, βασισμένη στο ομώνυμο manga του Hajime Isayama. Η πρεμιέρα της έγινε στις 7 Απριλίου του 2013, με σκηνοθέτη τον Tetsurō Araki και εταιρεία παραγωγής την Wit Studio. Μετράει συνολικά 4 σεζόν.[1] Η σειρά εξελίσσεται γύρω από τον Eren Jaeger, την θετή αδερφή του Mikasa Ackerman και τον φίλο τους Armin Arlert, σε έναν κόσμο όπου τρία τείχη είναι το μόνο που χωρίζει την ανθρωπότητα από γιγάντια ανθρωποειδή που τρώνε ανθρώπους. Όταν το εξωτερικό τείχος πέφτει, οι τρεις ήρωες κατατάσσονται στον στρατό ζητώντας εκδίκηση και τον αφανισμό των τιτάνων. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 100 χρόνια πριν την αρχή των γεγονότων της σειράς, σε έναν δυστοπικό κόσμο εμφανίστηκαν οι τιτάνες, γιγάντια ανθρωποειδή πλάσματα τα οποία τρέφονται με ανθρώπους, χωρίς όμως να έχουν κάποιο λόγο ή πραγματική ανάγκη για τροφή. Ότι απέμεινε από την ανθρωπότητα κλείστηκε μέσα σε τρία τείχη: το εξωτερικό (Wall Maria), το μεσαίο (Wall Rose) και το εσωτερικό (Wall Sina). Μέσα στα τείχη, η ανθρωπότητα έζησε έναν αιώνα με ασφάλεια, μέχρι που μια μέρα εμφανίζονται δυο τιτάνες που κάνουν μια τρύπα στο εξωτερικό τείχος, επιτρέποντας και σε άλλους να μπούνε μέσα. Μέσα σ'αυτά τα γεγονότα, ο Eren βλέπει την μητέρα του να τρώγεται και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση γι'αυτήν και την ανθρωπότητα. Έτσι, οι τρεις χαρακτήρες κατατάσσονται στον στρατό, σε μια μονάδα ανιχνευτών με αποστολή να ανακτήσουν τις χαμένες περιοχές από τους τιτάνες.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Επεισόδια Πρώτη Προβολή
1 25 7 Απριλίου 2013
2 12 1 Απριλίου 2017
3 22 23 Ιουλίου 2018
4 28 7 Δεκεμβρίου 2020

Ανταπόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία μέσα και έξω από την Ιαπωνία, κάνοντας την σειρά anime με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2013 στην Ιαπωνία[2], και την όγδοη σειρά anime με τις περισσότερες εισπράξεις για την δεκαετία του 2010[3].

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει δεχθεί ως επί το πλείστον θετικές κριτικές, με τους κριτικούς να επαινούν την ιστορία, το γράψιμο, το animation, τις σκηνές δράσης, τους χαρακτήρες και τη μεταγλώττιση, αν και κάποιοι επέκριναν την σκοτεινή θεματική.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3rd Newtype Anime Awards: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερο Soundtrack, Καλύτερο Theme Song, Top Θηλυκός Χαρακτήρας, Τίτλος της Χρονιάς.[4]
  • 2013 Animation Kobe Awards: Καλύτερη TV Animation.[5]
  • 2014 Tokyo Anime Award: Animation της χρονιάς, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Μουσική.[6]
  • Japan's 19th annual Association of Media in Digital (AMD) Awards: Digital Contents of the Year Award.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [「進撃の巨人」製作委員会. "放送情報" «[Broadcast Information]. shingeki.tv»] Check |url= value (βοήθεια). 
  2. «38.atwiki.jp». 
  3. «38.atwiki.jp». 
  4. «Anime News Network. October 13, 2013». 14 Οκτωβρίου 2013. 
  5. ["Attack on Titan Wins Top Prizes in Newtype Anime Awards – News" «Anime News Network»] Check |url= value (βοήθεια). 1 Φεβρουαρίου 2014. 
  6. «TOKYO ANIME AWARD FESTIVAL 2016». 
  7. «Anime News Network».