Atenistas

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Atenistas είναι μια κίνηση Αθηναίων πολιτών με στόχο την ενεργό συνεισφορά τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas αποτελούν μια ανοιχτή ομάδα Αθηναίων που με κριτήριο την αγάπη για την πόλη τους και το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον τους δραστηριοποιούνται οργανώνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών με γνώμονα τη βελτίωση της Αθήνας. Δεν αποτελούν κάποια κομματική ή πολιτική οργάνωση. Το σύνθημά τους είναι δράση, θετική ενέργεια και δημιουργικότητα. Είναι άνθρωποι που βαρέθηκαν τη γκρίνια, τον ωχαδερφισμό και τη ρήψη ευθυνών στους άλλους. Είναι συνειδητοποιημένοι για το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί ζώντας στην Αθήνα και πιστεύουν ότι με τις πράξεις τους μπορούν να βελτιώσουν εικόνα της Αθήνας του σήμερα και του αύριο.

Οι Atenistas δρουν και αντιδρούν σε όσους θεωρούν την Αθήνα μια τελειωμένη υπόθεση. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα απεριόριστο πλήθος ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που μπορούν να αναδείξουν την Αθήνα ως μητροπολιτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Atenistas είναι ακούραστοι «δουλεύουν» άνευ αποδοχών και λειτουργούν 365 το χρόνο.

Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσβαση στους δημόσιους χώρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas δίνουν προτεραιότητα σε δράσεις που αφορούν την ελεύθερη πρσβασιμότητα στους δημόσιο χώρο όπως τα ελεύθερα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες.

Η δύναμη της μικρής κλίμακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas αναγνωρίζουν ότι δεν είναι οι αρμόδιοι φορείς για τη συνολική αναμόρφωση της Αθήνας, όμως δίνουν εξαιρετική σημασία στη δύναμη της ομάδας ειδικά σε μικρή κλίμακα. Με αυτό το σκεπτικό δρουν από κοινού ξεκινώντας από απλά καθημερινά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της γειτονιάς.

Δράσεις με συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δράσεις των Atenistas θα είναι συνεχείς με συνέπεια στις ανάγκες που δημιουργούνται δεν είναι διαφημιστικό κόλπο. Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα και για να επιτευχθεί κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής στην Αθήνα πρέπει να έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με στόχο την εδραίωση μόνιμων θετικών αποτελεσμάτων.

Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Επικαλούμαστε τη νομιμότητα», αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του κινήματός τους. Οι Atenistas θεωρούν ότι μεγάλο τμήμα των προβλημάτων της πόλης μας προέρχεται από τη συχνή ανυπακοή μας απέναντι στους κανόνες. Οι Atenistas θέλουν και σέβονται τους κανόνες διότι έτσι έμμεσα σέβονται το συνάνθρωπο και το περιβάλλον τους.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas βλέποντας την Αθήνα να έχει «παραμορφωθεί» από τους ρύπους δεν προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη στους άλλους. Αποδέχονται το μερίδιο της ευθύνης τους και εστιάζουν στη λύση, δηλαδή στην καθαριότητα.
Αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και καθαρίζουν ως ομάδα όποιο χώρο ή περιοχή κρίνουν απαραίτητο.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την πόλη της Αθήνας και οραματίζονται μια πιο φιλόξενη και ευγενική αντιμετώπιση προς τους επισκέπτες της. Μια προσέγγιση ανθρώπινη με σεβασμό και εξυπηρέτηση προς τον άνθρωπο.

Μέσα μεταφοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas οραματίζονται ότι στην Αθήνα και την περιφέρειά της στα κλασσικά μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, λεωφορείο, μετρό, τραμ) θα συμπεριληφθεί και το ποδήλατο.
Έτσι οι άνθρωποί θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους ποδηλατόδρομους χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον δίνοντας μιο πιο ανθρώπινη χροιά στο κέντρο της Αθήνας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas είναι περήφανοι για την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδος και της Αθήνας ειδικότερα. Εστιάζουν όμως στο παρόν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της Αθήνας.

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλανθρωπία σημαίνει ενισχύω με πράξεις αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι Atenistas κινητοποιούνται και προτρέπουν τους πολίτες της Αθήνας να κινητοποιοηθούν, ώστε να ολοκληρωιθούν δράσεις βοήθειας προς τους συμπολίτες τους. Επίσης στις δράσεις τους για την βελτίωση της Αθήνας αναζητούν χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολίτες.

Θετική πλευρά της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas αναγνωρίζουν τις θετικές πλευρές της πόλης. Διότι είναι καλό να πρσπαθείς να βελτιώσεις τα κακώς κείμενα, αλλά εξίσου επικοδομητικό να αναγνωρίζεις τα θετικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν όσες ενέργειες προέρχονται και από άλλους φορείς ή άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη της Αθήνας.

Πίστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas αναγνωρίζουν την αξία της προσπάθειας και την επίτευξη μικρών καθημερινών στόχων. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και μια μικρή νίκη είναι το βήμα για μια επόμενη. Αντλούν δύναμη από την πορεία τους και κίνητρο από την ανάγκη τους για το ταξίδι της αναζήτησης.#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [2]

Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Atenistas προχωρούν σε κοινωνικές δράσεις, όπως η συλλογή τροφίμων και η προσφορά τους σε άλλες κοινωνικές οργανωσεις.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Αρχειοθετήθηκε 2011-11-21 στο Wayback Machine., Άρθρο στο Αθηνόραμα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Atenistas