Aldi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aldi
Νομική μορφήσούπερ μάρκετ
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση23 Ιουνίου 1913
10 Ιουλίου 1946 (ως Aldi)
ΙδρυτήςΚαρλ Άλμπρεχτ
Τέο Άλμπρεχτ
ΈδραΈσση, Γερμανία (Aldi Nord)
Μούλχαϊμ, Γερμανία (Aldi Süd)
ΠροϊόνταΛιανική
Ιστότοποςwww.aldi.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα

Η Aldi είναι η κοινή μάρκα δύο κορυφαίων παγκόσμιων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με αριθμό καταστημάτων άνω των σε 18 χώρες και εκτιμάται ότι έχει συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 50 δισ €. Με έδρα τη Γερμανία, η αλυσίδα ιδρύθηκε από τους αδελφούς Καρλ και Τέο Άλμπρεχτ το 1946, όταν ανέλαβαν το κατάστημα της μητέρας τους στην Έσση, το οποίο λειτουργούσε από το 1913. Η επιχείρηση χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές ομάδες το 1960, που αργότερα έγινε Aldi Nord, με έδρα την Έσση και Aldi Süd, με έδρα το γειτονικό Μύλχαϊμ. Το 1962, εισήγαγε το όνομα Aldi (ακρωνύμιο των αρχικών των λέξεων Albrecht Diskont). Στη Γερμανία, η Aldi Nord και η Aldi Süd έχουν χωριστεί οικονομικά και νομικά από το 1966, παρόλο που τα ονόματα των δύο τμημάτων μπορεί να εμφανιστούν (σαν να ήταν μια ενιαία επιχείρηση) με ορισμένα σήματα καταστημάτων ή κατά τη διαπραγμάτευση με εταιρείες αναδόχων του σήματος της εταιρείας στο εξωτερικό. Η επίσημη επωνυμία είναι η Aldi Einkauf GmbH & Compagnie, oHG. Οι γερμανικές επιχειρήσεις της Aldi αποτελούνται από 35 μεμονωμένες περιφερειακές εταιρείες της Aldi Nord με περίπου 2.500 καταστήματα στη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Γερμανία και 32 περιφερειακές εταιρείες της Aldi Süd με 1.600 καταστήματα στη Δυτική και τη Νότια Γερμανία. Σε διεθνές επίπεδο, η Aldi Nord λειτουργεί στη Δανία, τη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσόνησου και την Πολωνία. Η Aldi Süd δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Αυστρία και τη Σλοβενία ​. Τόσο η Aldi Nord όσο και η Aldi Süd λειτουργούν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες με 1.600 καταστήματα από το 2017. Η Aldi Nord είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Trader Joe, ενώ η Aldi Süd λειτουργεί ως "Aldi".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο κατάστημα Aldi στην Έσση

Οι πρώτες ρίζες της εταιρείας εντοπίστηκαν πίσω στο 1913, όταν η μητέρα του Karl και Theo Albrecht άνοιξε ένα μικρό κατάστημα σε ένα προάστιο του Έσσεν. Ο πατέρας τους εργάστηκε ως ανθρακωρύχος και αργότερα ως βοηθός αρτοποιού. Ο Karl Albrecht γεννήθηκε το 1920, Theo Albrecht το 1922. Ο Theo Albrecht ολοκλήρωσε μια μαθητεία στο κατάστημα της μητέρας του, ενώ ο Karl Albrecht εργάστηκε σε ένα delicatessen. Ο Karl Albrecht ανέλαβε ένα κατάστημα τροφίμων που διευθύνθηκε προηγουμένως από τον F. W. Judt, ο οποίος έχει ήδη διαφημίσει ότι ήταν η «φθηνότερη πηγή τροφής». Ο Καρλ Αλμπρέχτ υπηρέτησε στο Γερμανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1946, οι αδελφοί ανέλαβαν τη δουλειά της μητέρας τους και σύντομα άνοιξαν ένα άλλο κατάστημα λιανικής πώλησης. Μέχρι το 1950, οι αδελφοί Albrecht είχαν 13 καταστήματα στην κοιλάδα του Ruhr. Η ιδέα των αδελφών, η οποία ήταν νέα εκείνη την εποχή, ήταν να αφαιρέσει τη νομική μέγιστη έκπτωση 3% πριν από την πώληση. Οι ηγέτες της αγοράς εκείνη την εποχή, οι οποίοι συχνά ήταν συνεταιρισμοί, απαιτούσαν από τους πελάτες τους να συλλέγουν τα γραμματόσημα εκπτώσεων και να τους στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ανακτήσουν τα χρήματά τους. Οι αδελφοί του Albrecht επίσης απέσυραν αυστηρά τα εμπορεύματα που δεν πουλούσαν από τα ράφια τους, μειώνοντας το κόστος ούτε από τη διαφήμιση ούτε από την πώληση φρέσκων προϊόντων και τη διατήρηση του μεγέθους των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Όταν οι αδελφοί χώρισαν την εταιρεία το 1960 λόγω διαφωνίας σχετικά με το αν έπρεπε να πουλήσουν τσιγάρα. Τους ανήκαν 300 καταστήματα με ταμειακή ροή 90 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων ετησίως. Το 1962, εισήγαγε το όνομα Aldi-short για Albrecht-Diskont. Η Aldi Nord και η Aldi Süd έχουν χωριστεί οικονομικά και νομικά από το 1966, αν και τα δύο ονόματα των τμημάτων μπορεί να εμφανίζονται σαν να ήταν μια ενιαία επιχείρηση με ορισμένα εμπορικά σήματα καταστημάτων ή κατά τη διαπραγμάτευση με εταιρείες ανάδοχου. Οι μεμονωμένες ομάδες είχαν αρχικά την κυριότητα και τη διαχείριση από κοινού από τους αδελφούς. Ο Karl Albrecht (έτος 2014) διατήρησε την κυριότητα του Aldi Süd και με προσωπικό πλούτο ύψους 17,2 δισ. Ευρώ, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γερμανία, ενώ οι συνιδιοκτήτες των Aldi Nord, Berthold και Theo Albrecht Jr. € 16 δισ. Ευρώ. Ο Dieter Schwarz, ιδιοκτήτης των Lidl και Kaufland, ήρθε στην τρίτη θέση, με περιουσία ύψους 11,5 δισ. Ευρώ. Η Aldi άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς το 1967, όταν η Aldi Süd εξαγόρασε την αλυσίδα τροφίμων Hofer στην Αυστρία. Η Aldi Nord άνοιξε τα πρώτα της καταστήματα στο εξωτερικό στις Κάτω Χώρες το 1973 και άλλες χώρες ακολούθησαν. Το 1976, η Aldi άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αϊόβα και, το 1979, ο Aldi Nord εξαγόρασε τον Trader Joes. Μετά την επανένωση της Γερμανίας και την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, η Aldi γνώρισε ταχεία επέκταση.

Επιχειρηματική οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επικράτεια των Aldi Nord και των Αldi Süd στη Γερμανία

Ο όμιλος Aldi Nord αποτελείται σήμερα από 35 ανεξάρτητα περιφερειακά υποκαταστήματα με περίπου 2.500 καταστήματα. Η Aldi Süd αποτελείται από 31 εταιρείες με 1.600 καταστήματα. Τα σύνορα μεταξύ των εδαφών τους είναι κοινώς γνωστά ως "Aldi-Äquator" (Ελληνικά:Aldi Ισημερινός) και εκτείνονται από το Ρήνο μέσω Μούλχαϊμ, Βουέρμεϊλσκρίχεν, Μάρμπουργκ, Ζίγκεν και Γκίσεν ανατολικά της Φούλντα.

Η πρώην Ανατολική Γερμανία εξυπηρετείται από την Aldi Nord, εκτός από ένα Aldi Süd στο Σόννεμπεργκ της Θουρίγγιας, του οποίου το περιφερειακό γραφείο βρίσκεται στη Βαυαρία. Τα περιφερειακά παραρτήματα οργανώνονται ως εταιρικές σχέσεις περιορισμένης ευθύνης με έναν περιφερειακό διευθυντή για κάθε υποκατάστημα που αναφέρεται απευθείας στο κεντρικό γραφείο της Έσσης (Aldi Nord) ή στο Μούλχαϊμ (Aldi Süd).

Στη διεθνή αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παγκόσμιος χάρτης με τοποθεσίες για το πού βρίσκονται τα καταστήματα Aldi: Aldi Nord με μπλε, Aldi Süd με πορτοκαλί

Ο όμιλος Aldi λειτουργεί πάνω από 8.000 καταστήματα παγκοσμίως. Η Aldi Nord είναι υπεύθυνη για τα καταστήματά της στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Δανία και την Πορτογαλία, ενώ ασχολείται επίσης με τις αγορές των Trader Joe στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρμοδιότητες της Aldi Süd είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες (που λειτουργούν με το όνομα Aldi), στην Αυστρία και στη Σλοβενία ​​(Hofer), στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στην Αυστραλία και στην Ελβετία. Το πρώτο εβραϊκό κατάστημα της Aldi Süd άνοιξε το 2005 ενώ λειτουργεί στην Ουγγαρία από το 2007. Η Aldi Süd είχε επενδύσει στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2008 εκτιμώμενα € 800 εκ, μέχρι την αποχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ενώ η Aldi Nord μετονομάστηκε σε θυγατρικές της Ολλανδίας και του Βελγίου Combi και Lansa στην Aldi Markt / Aldi Marché, η Aldi Süd προσπαθεί να διατηρήσει μια περιφερειακή εμφάνιση, γνωρίζοντας τα καταστήματα της Aldi Süd στη Γερμανία, την Aldi Suisse στην Ελβετία και την Hofer στην Αυστρία και τη Σλοβενία.

Η Aldi εγκαινιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο της κατάστημα, στις 5 Απριλίου 1990. Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Stechford του Μπέρμιγχαμ, χρησιμοποιώντας την κατά 100% εγγεγραμμένη αγγλική εταιρεία της ALDI Stores Limited και οι πωλήσεις της Aldi στη Βρετανία αυξάνονταν σταθερά. Τον Οκτώβριο του 2013, η Aldi άνοιξε το 300ο κατάστημα στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι το 2017 η Aldi είχε πάνω από 600 καταστήματα εκεί και είχε σχέδια να ανοίξει ακόμα νέα καταστήματα.

Η Aldi άνοιξε καταστήματα σε εύπορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Knutsford και Bury St Edmunds. Σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας, η Aldi κάλυψε ένα κενό στην επιχείρηση στα σούπερ μάρκετ τύπου discount που προέκυψε στη χρεοκοπία της Franklins. Η Aldi άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Σίδνεϊ το 2001. Το μερίδιό της στην αυστραλιανή αγορά έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2001 και διατηρεί μερίδιο αγοράς 12,6% στις αρχές του 2016.

Η Aldi Süd επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το σήμα Aldi, έχοντας επεκταθεί σε όλη την τη Μεσόγειο και τις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της οργανικής επέκτασης, αν και αγόρασε το Bottom Dollar Food στα τέλη του 2014 από τον όμιλο Delhaize. Η Aldi Süd αποκάλυψε σχέδια επέκτασης το 2015 και επεκτάθηκε στην αγορά της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου βασίζεται ο Trader Joe's της Aldi Nord. Στις 25 Νοεμβρίου 2016, η Aldi Süd επιβεβαίωσε ότι θα επεκταθεί στην Κίνα στα τέλη του 2017.

Το καινούριο στυλ καταστημάτων
Το παλιό στυλ καταστημάτων

Φήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, τα καταστήματα Aldi συχνά γελοιοποιούνταν ως φτηνά καταστήματα πώλησης προϊόντων χαμηλής ποιότητας, των οποίων οι πελάτες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίζουν αλλού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Aldi κέρδισε δύο χρόνια στη σειρά το βραβείο Supermarket of the Year (2012/13), και το 2013, επίσης κέρδισε το βραβείο Grocer of the Year. Τον Απρίλιο του 2015, η Aldi ξεπέρασε την Waitrose για να γίνει η έκτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Φεβρουάριο του 2017, η Aldi ξεπέρασε την Co-op για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιρλανδία, η Aldi κατηγορήθηκε για "έλλειψη εταιρικής ευθύνης" στους προμηθευτές αγρότες από την Ιρλανδική Ένωση Αγροτών.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2004, τα γερμανικά καταστήματα Aldi πωλούν έπιπλα κήπου κατασκευασμένα από ξύλο ινδονησίας Meranti. Επειδή δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι προέρχεται νόμιμα (70% της ινδονησιακής ξυλείας καταγράφεται παράνομα), οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί πιέζουν τον Aldi να σταματήσει να πωλεί τα έπιπλα. Μέσα σε λίγες μέρες η Aldi ανακοίνωσε ότι όλη η ξυλεία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της θα φέρει το πιστοποιητικό FSC, το οποίο προωθεί την αειφόρο δασοκομία.

Τον Ιανουάριο του 2013, η Aldi προκλήθηκε από σκάνδαλο με κρέας αλόγου μαζί με την Tesco. Στις 8 Φεβρουαρίου 2013, η ομάδα καταστημάτων παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα κατεψυγμένα προϊόντα της από λαζάνια και μακαρόνια περιείχαν 30% - 100% κρέας αλόγου αντί του διαφημιζόμενου βοείου κρέατος και ότι είχε τερματίσει τη σχέση της με τον προμηθευτή που ήταν υπεύθυνος για το νοθευμένο προϊόν.

Τον Ιανουάριο του 2014, ύστερα από λανθασμένη σήμανση του κρέατος γαλοπούλας ως halal, η Aldi ζήτησε συγγνώμη και είπε: «Η Aldi δεν χαρακτηρίζει κανένα προϊόν ως πιστοποιημένο με halal». Τον Μάιο του 2015, η Aldi ζήτησε συγγνώμη και πάλι αφού πώλησε προϊόντα χοιρινού κρέατος που φέρουν την ένδειξη halal.