ASAΤ (Aristotle Space & Aeronautics Team)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Aristotle Space & Aeronautics Team
Νομική μορφήΦοιτητική Ομάδα
ΚλάδοςΤμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Ίδρυση13 Νοεμβρίου 2015
ΈδραΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη
Ιστότοποςhttps://asat.gr/el/

Η ASAΤ (Aristotle Space & Aeronautics Team) είναι μία φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, ο στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων.{

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νοέμβριος 13, 2015: Η A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) πρόκειται για την πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα για τη συμμετοχή του στο Air Cargo Challenge 2017, έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πτήσεως βαρέος φορτίου.
  • Μάρτιος 8, 2016: Από το Μάρτιο του 2016, η A.S.A.T. είναι επίσημο μέλος της Euroavia. Η Euroavia είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φοιτητών Αεροδιαστημικής, και αποτελείται από περισσότερους από 2000 φοιτητές από 38 πανεπιστήμια σε 19 διαφορετικές χώρες. Η επίσημη ενσωμάτωση της ομάδας στη Euroavia ολοκληρώθηκε με το International Event. Ήταν ένα 5-ήμερο συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη, οργανωμένο από μέλη της A.S.A.T. με θέμα "UAV: μία αναδυόμενη αγορά στη βιομηχανία της αεροδιαστημικής". Οι συμμετέχοντες ήταν μέλη της Euroavia από ολόκληρο τον κόσμο, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να επισκεφτούν ελληνικές εταιρείες αεροδιαστημικής, να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια, και επίσης να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης μαζί με τα μέλη της A.S.A.T. Από το 2016 μέχρι σήμερα, τα μέλη της ομάδας διαρκώς ασχολούνται με δράσεις της Euroavia, ενισχύοντας τη διεθνή δραστηριότητα της ομάδας.
  • Αύγουστος 19, 2016: Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη της ομάδας, δημιουργήθηκε η φιλοδοξία να κατασκευαστεί ο πρώτος νανοδορυφόρος στη Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό να εισάγει τη διαστημική τεχνολογία στους φοιτητές. Έτσι, ιδρύθηκε η υποομάδα AcubeSAT, με σκοπό την μελέτη του νανοδορυφόρου και την εξέταση των ερευνητικών εναλλακτικών που μπορεί να προσφέρει.
  • Οκτώβριος 12, 2016 Τον Οκτώβριο του 2016, η A.S.A.T. ίδρυσε την πρώτη ομάδα Rocketry στην Ελλάδα. Αρχικοί στόχοι ήταν η έρευνα και η μελέτη πάνω στο άγνωστο, για τα ελληνικά δεδομένα, τομέα της πυραυλικής επιστήμης. Έπειτα, βασικός στόχος τέθηκε η συμμετοχή στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πυραύλων Spaceport America Cup, το 2019 στις ΗΠΑ.
  • Σεπτέμβριος 27, 2018: Πλέον, η ομάδα αριθμεί πάνω από 50 μέλη από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων αλλά και Δημοσιογραφίας. Έχει τρία ερευνητικά project, το Aeronautics, το CubeSat και το Rocketry, ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα Δημοσίων Σχέσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση συνεργασιών εταιρειών με την ASAT, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία. Η A.S.A.T. πλέον αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και εκπληρώνοντας τους παλιούς, θέτει συνεχώς νέους στόχους. Κύριος της σκοπός όμως, είναι να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές γνωρίσουν τον ερευνητικό τομέα της Αεροναυτικής και να ασχοληθούν έμπρακτα με αυτόν.

Projects[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASAT στην ΔΕΘ

Aeronautics[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το project του Aeronautics ασχολείται με την σχεδιομελέτη μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Αποτελείται από τις εξής υποομάδες:

  • Aerodynamics:

Η υποομάδα είναι υπεύθυνη για το βέλτιστο αεροδυναμικό σχεδιασμό του αεροπλάνου, στοχεύοντας στην κάλυψη των περιορισμών της αποστολής, την μείωση της συνολικής οπισθέλκουσας του αεροπλάνου καθώς και στην επίτευξη στατικής ευστάθειας. Για την επίτευξη των παραπάνω και την ορθή μελέτη, η υποομάδα χρησιμοποιεί εργαλεία προγραμματισμένα σε MATLAB καθώς και διενεργεί αναλύσεις σε CFD.

  • Structural:

Αυτή η υποομάδα έχει αναλάβει τη δομική μελέτη της πλατφόρμας και την υλοποίηση του αεροχήματος. Συγκεκριμένα, τα μέλη είναι υπεύθυνα για την εύρεση των κατάλληλων μηχανισμών, τη σύνδεση των μεμονωμένων τμημάτων και τις λειτουργίες των συστημάτων, όπως το σύστημα προσγείωσης. Τέλος τα μέλη της υποομάδας επιλέγουν τα υλικά με τα οποία θα γίνει η κατασκευή και μελετάνε την αντοχή της στα φορτία που θα παραληφθούν.

  • Stability & Control:

Στόχος της υποομάδας αυτής είναι η  μελέτη της δυναμικής συμπεριφοράς του αεροχήματος, καθώς και για το σύνολο των ηλεκτρολογικών συνδέσεων του. Συγκεκριμένα, γίνεται η διαστασιολόγηση των επιφανειών ελέγχου μελετάται η συμπεριφορά του αεροσκάφους στην αντιμετώπιση ρευμάτων αέρα κατά την διάρκεια της πτήσης. Τέλος, τα μέλη της είναι υπεύθυνα για την δημιουργία των κατάλληλων μέσων έτσι για την συλλογή των απαραίτητων δεδομένων από τις πτήσεις.

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Air Cargo Challenge 2017

Το Project του Aeronautics ξεκίνησε με τη γέννηση της ASAT, τον Οκτώβριο του 2015. Σκοπός του ήταν να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2017, τον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό αεροναυπηγικής. Οι προσπάθειες άρχισαν με την ιδέα του πρώτου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), της Νεφέλης I, της πειραματικής μας διάταξης, μέσω της οποίας η ομάδα εξέτασε τις ικανότητές της στον υπολογισμό καθώς και στην κατασκευή ενός UAV. Μετά τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις, οι μαθητές πέρασαν με το σχεδιασμό της Νεφέλης II, ενός υβριδικού αεροσκάφους από balsa / carbon fiber. Η συμμετοχή μας στο ACC Zagreb το 2017 σηματοδότησε την πρώτη τεράστια επιτυχία της ASAT. Η ομάδα μας εμφανίστηκε ως 12η μεταξύ 36 συμμετοχών και κέρδισε την 1η  θέση μεταξύ των νέων. Στοχεύοντας την ανάπτυξη των τεχνικών και θεωρητικών γνώσεων των μελών του το project αποφάσισε στο ACC 2019 να συμμετάσχει με δύο διαφορετικά αεροπλάνα. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική στην κατασκευή και την σχεδίαση, αναπτύχθηκε η Νεφέλη ΙΙΙ η οποία εμφάνιζε βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τον προκάτοχό της. Αξιοποιώντας νέες τεχνικές κατασκευής με σύνθετα υλικά, δημιουργήθηκε η Aurora, η οποία αποτελεί το γρηγορότερο και μεγαλύτερο αερόχημα που έχει κατασκευάσει ποτέ η ομάδα. Συμμετέχοντας στο ACC 2019 στην Στουτγάρδη, η Aurora κατάφερε να κατακτήσει την 10η θέση με την Νεφέλη ΙΙΙ να καταλαμβάνει την 12η, μεταξύ 30 ομάδων, αποσπώντας θετικά σχόλια για τον διαφορετικό σχεδιασμό των αεροσκαφών και για την αφοσίωση των μελών της. Πλέον η ομάδα, έχοντας αναδειχθεί στις 10 καλύτερες ομάδες αεροναυτικής στον κόσμο, στοχεύει στην βελτιστοποίηση των κατασκευαστικών μεθόδων της, στην σχεδίαση καλύτερων και βελτιωμένων αεροχημάτων, καθώς και στην ανάπτυξη αυτόνομων αεροχημάτων.

Rocketry[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το project του Rocketry είναι το πρώτο φοιτητικό project στην Ελλάδα που επεκτείνεται σε πυραύλους υψηλής ισχύος. Σκοπός του είναι να χτίσει έναν πύραυλο και να συμμετάσχει στο Αμερικανικό Κύπελλο Διαστημικών Αγώνων του 2019 στις ΗΠΑ.

Η αεροδιαστημική ομάδα του ΑΠΘ έχει αναλάβει το σχεδιασμό πέντε πυραύλων - με εμβέλεια τρία χιλιόμετρα ύψος - έχει υλοποιήσει τρεις και έχει εκτοξεύσει δύο πυραύλους, ενώ ετοιμάζει τη σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος που θα κινείται με ηλιακή ακτινοβολία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ που σχεδιάζει αερόχημα ετοιμάζει εκτόξευση πυραύλων | ipaidia.gr». www.iPaidia.gr. 25 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]