AK Trolls

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AK Trolls ονομάζεται η διαδικτυακή ταξιαρχία που σχηματίστηκε το 2013 και συγκροτείται από ανώνυμους Τούρκους πολιτικούς σχολιαστές του διαδικτύου, στρατολογημένους από το AKP, το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν.

Διαδικτυακό τρολ


Έχει στόχο την επικοινωνιακή υποστήριξη των απόψεων και των αποφάσεών του και στρατολογεί άτομα ηλικίας 20 έως 25 ετών, με την νεολαία του κόμματος (AK Gençlik) να αναλαμβάνει την οργάνωση και την διαχείριση της αποκαλούμενης διαδικτυακής ταξιαρχίας.

Αυτή η ψηφιακή ταξιαρχία αξιοποιεί κυρίως μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, πλαστογραφημένες φωτογραφίες και σκηνοθετημένα βίντεο, για να προωθήσει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του AKP και του Ερντογάν. [1].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί στις 31 Μαίου

Το AK Trolls δημιουργήθηκε το 2013[2] μετά τις διαμαρτυρίες του Gezi Park όπου οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να οργανώσουν και να διαδώσουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και τις αυταρχικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως αντίδραση, το ΑΚΡ στρατολόγησε 6.000 ανθρώπους σε μια νέα ομάδα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, γνωστή ως ψηφιακό γραφείο της Νέας Τουρκίας, για να προωθήσει την κρατική προπαγάνδα και να ενορχηστρώσει εκστρατείες εναντίον ατόμων που χαρακτηρίζονται ως αντίπαλοι του AKP [3] Τα μέσα του Διαδικτύου χρησιμοποιούνται εκτενώς από την κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιώντας πληρωμένα άτομα για να κάνουν προπαγάνδα.[4] Το AK Trolls απευθύνεται κυρίως σε όποιον αντιτίθεται στις πολιτικές του κατεστημένου του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από κουρδικούς εθνικιστές έως κεμαλίστες[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mapping Turkey's Twitter-troll lynch mobs». The Daily Dot. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017. 
  2. Jonathan Okun (31 Ιανουαρίου 2017). «Cybersecurity Strategy Advice for the Trump Administration: US-Turkey Relations - The Henry M. Jackson School of International Studies». Jsis.washington.edu. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017. 
  3. «Turkish journalists face abuse and threats online as trolls step up attacks | World news». The Guardian. 2016-04-23. https://www.theguardian.com/world/2016/nov/01/turkish-journalists-face-abuse-threats-online-trolls-attacks. Ανακτήθηκε στις 2017-03-12. 
  4. Mert Taşçılar. «Odatv AKTroller'i açığa çıkaran o raporu yayımlıyor». Odatv.com. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017. 
  5. «Aktroller ne kadar maaş alıyor? – Sözcü Gazetesi». Sozcu.com.tr. 29 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017.