Μετάβαση στο περιεχόμενο

14 λέξεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι 14 λέξεις (αγγλικά: Fourteen Words) είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από Λευκούς εθνικιστές και ναζιστές. Χρησιμοποιείται σαν λέξη/κωδικός για την φράση We must secure the existence of our people and a future for White Children, (ελλ: Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά). Επίσης το 14 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φράση Because the beauty of the White Aryan women must not perish from the earth, δηλαδή (ελλ: επειδή η ομορφιά των λευκών αρίων γυναικών δεν πρέπει να χαθεί απ'τη Γη). Πιο γνωστή είναι η πρώτη εκδοχή. Και οι δύο φράσεις επινοήθηκαν από τον Ντέιβιντ Λέιν (David Lane)[1], μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης φυλετικού διαχωρισμού ονόματι The Order (Το Τάγμα). Το πρώτο σύνθημα ήταν εμπνευσμένο από μια δήλωση, 88 λέξεις σε μήκος από τον τόμο 1, κεφάλαιο 8 του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ στο Ο Αγών μου.

Αυτό για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και της αναπαραγωγής της φυλής μας και του λαού μας, τη διατροφή των παιδιών μας και την καθαρότητα του αίματος μας, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, έτσι ώστε οι άνθρωποι μας να μπορούν να είναι ώριμοι για να εκπληρώσουν την αποστολή που τους δόθηκε από τον δημιουργό του σύμπαντος. Κάθε σκέψη και κάθε ιδέα, κάθε δόγμα και όλη η γνώση, πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Και τα πάντα πρέπει χρησιμοποιούνται ή να απορρίπτονται βάσει της χρησιμότητας τους.

Συνδυάζεται επίσης, ο αριθμός 14 με τον αριθμό 88 π.χ 14/88 ή 1488. Το 8 είναι το όγδοο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου, το H, ενώ το διπλό 8, δηλαδή 88, σημαίνει HH (Heil Hitler).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. George, Michael (2009) [9 Ιουλίου 2009]. «"David Lane and the Fourteen Words". Totalitarian Movements and Political Religions. 10 (1): 43–61». www.tandfonline.com. Routledge. σελ. 43-61. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]