Πλυντήριο ρούχων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικιακό Πλυντήριο Ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων είναι ηλεκτρική (επαγγελματική ή οικιακή) συσέσο καθαρισμού (π.χ. πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο αυτοκινήτων), σε αντίθεση με το στεγνό καθαρισμό (που χρησιμοποιεί εναλλακτικά υγρά καθαρισμού και εκτελείται κατά κύριο λόγο από ειδικές επιχειρήσεις).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατηγορία πλυσίματος και στυψίματος μηχανών εκδόθηκε το 1691. Ένα σχέδιο ενός πρόωρου πλυντηρίου ρούχων εμφανίστηκε σε μία έκδοση τον Ιανουάριο του 1752 σε μια αγγλική δημοσίευση στο The Gentleman's Magazine. Το 1782, εκδόθηκε ένα βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα πλυντήριο περιστρεφόμενων τυμπάνων στον Henry Sidgier. Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες κατοχυρώνουν, με τον τίτλο "ενδύματα που πλένονται, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας" στον Nathaniel Briggs από το Νιου Χάμπσαϊρ. Σε μια πυρκαγιά το 1797 καταστράφηκε το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δεν σώθηκε καμία περιγραφή της συσκευής και έτσι δεν είναι γνωστό πως λειτουργούσε η συσκευή που είχε "εφεύρει" ο Briggs.

Ο James King το 1851 δημιούργησε το πρώτο πλυντήριο ρούχων που είχε τύμπανο, ο Hamilton Smith το 1858 κατοχύρωσε μια περιστροφική έκδοση και το 1868 ο Thomas Bradford, ένας Βρετανός εφευρέτης, δημιούργησε ένα εμπορικά επιτυχημένο μηχάνημα που μοιάζει με τις σύγχρονες συσκευές.[1]

Η Bendix Home Appliances, θυγατρική της Avco, παρουσίασε το πρώτο οικιακό αυτόματο πλυντήριο ρούχων το 1937,[2] έχοντας υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ίδια χρονιά.[3] Η Avco είχε αδειοδοτήσει το όνομα από την Bendix Corporation, μια κατά τα άλλα άσχετη εταιρεία. Στην εμφάνιση και στις μηχανικές λεπτομέρειες, αυτό το πρώτο μηχάνημα δεν έμοιαζε με τα αυτόματα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης που παράγονται σήμερα.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πλυντήριο της Bosch που φαίνονται τα εξαρτήματά του - στο IFA 2010 του Βερολίνου

Τα πλυντήρια ρούχων είναι διαθέσιμα σε δύο κύριες μορφές: επάνω φόρτωσης και μπροστινής φόρτωσης. Το σχέδιο επάνω φόρτωσης είναι δημοφιλέστερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και μερικά μέρη της Ευρώπης: τοποθετεί τα ενδύματα σε έναν κάθετα τοποθετημένο κύλινδρο με έναν αναδευτήρα στο κέντρο του κυλίνδρου. Τα πλυντήρια "επάνω φόρτωσης" στην Ασία χρησιμοποιούν στροφεία αντί αναδευτήρων. Τα στροφεία είναι παρόμοια με τους αναδευτήρες εκτός από το ότι δεν έχουν την κεντρική θέση που επεκτείνεται επάνω και στη μέση του καλαθιού της σκάφης πλυσίματος. Τα ρούχα εισάγονται στον κάδο του πλυντηρίου από πάνω και καλύπτονται με δεύτερη μεταλλική πόρτα εκτός της κυρίας πόρτας στην οροφή του πλυντηρίου.

Το σχέδιο μπροστινής φόρτωσης, το δημοφιλέστερο στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τοποθετεί τον κύλινδρο οριζόντια, και η τοποθέτηση των ρούχων γίνεται από την είσοδο που βρίσκεται στην πρόσοψη της συσκευής, η οποία κλείνει με πόρτα από ανθεκτικό γυαλί κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες. Ο κύλινδρος καλείται επίσης τύμπανο. Η ανάδευση γίνεται με την πίσω -και- εμπρός περιστροφή του κυλίνδρου. Τα ρούχα περιστρέφονται μέσα στο τύμπανο κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η κίνηση λυγίζει την ύφανση του υφάσματος και ο συνδυασμός νερού και απορρυπαντικού καθαρίζει τα ρούχα. Τα πλυντήρια έχουν ηλεκτρικά στοιχεία θέρμανσης για να θερμαίνουν το νερό.

Συγκριτικές δοκιμές πλυντηρίων με μπροστινή φόρτωση και επάνω φόρτωση έχουν δείξει ότι γενικά τα πρώτα πλένουν τα ρούχα καλύτερα, προκαλούν τη λιγότερη φθορά,[4] καταναλώνουν λιγότερο νερό,[5] θορυβούν λιγότερο και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε αντίθεση με τα πλυντήρια επάνω φόρτωσης.

Προς το τέλος της δεκαετίας του '90, ο Βρετανός εφευρέτης James Dyson προώθησε έναν νέο τύπο πλυντηρίου ρούχων με δύο κυλίνδρους που περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, μειώνοντας το χρόνο πλυσίματος και δίνοντας καθαρότερα αποτελέσματα, αλλά δεν έχει διατεθεί στην παραγωγή έως και σήμερα.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη λειτουργία του πλυντηρίου, ο σωλήνας νερού της συσκευής συνδέεται με την παροχή νερού. Από εκεί, διέρχεται νερό, το οποίο θερμαίνεται μέσα στο πλυντήριο ρούχων. Ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα πλυσίματος, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 90 βαθμούς Κελσίου. Το νερό πέφτει πάνω στα ρούχα, καθώς πλένονται. Μετά το ξέπλυμά τους, τα νερά αποβάλλονται από το πλυντήριο, μέσω του σωλήνα αποχέτευσης της συσκευής.

Ο σωλήνας αυτός συνηθίζεται να τοποθετείται μέσα σε κάποιο σιφόνι ή σε μπανιέρα, για να αδειάσει τα νερά, χωρίς να λερωθεί το μπάνιο. Αυτός είναι ο γενικός τρόπος, για το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων. Φυσικά, για κάθε πρόγραμμα πλυσίματος μπορεί η διαδικασία να διαφέρει λίγο από τις άλλες. Η εγκατάσταση και σύνδεση πλυντηρίου ρούχων, για καινούργια πλυντήρια, έχει γίνει αρκετά εύκολη.

Αποτελούμενα μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλαίσιο είναι λαμαρίνες με προσαρμοσμένα βαρίδια από τσιμέντο που κρατάνε τη συσκευή στη θέση της κατά τη διάρκεια της πλύσης και του στυψίματος.

Τύμπανο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τύμπανο ενός πλυντηρίου

Μέσα στο τύμπανο (και πιο συγκεκριμένα στον κάδο) τοποθετούνται τα ρούχα.

Τα οικιακά πλυντήρια σχεδόν όλων των επωνυμιών είναι εξοπλισμένα με ανίχνευση ανισορροπίας.

Υπάρχουν τρεις τύποι τυμπάνων: οι πλαστικοί, οι ατσάλινοι και αυτοί που έχουν «δαμαντένιο σχεδιασμό» που είναι καθαρά ιδέα της Samsung.[6]

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν τον λεγόμενο αυτόματο έλεγχο ποσότητας. Αυτό ελέγχει τη δόση του απαιτούμενου νερού καθώς και του απορρυπαντικού και του μαλακτικού υφασμάτων, εάν τα τελευταία τροφοδοτούνται μέσω του δοχείου απορρυπαντικού. Ο έλεγχος είναι ηλεκτρομηχανικός ή ηλεκτρονικός και εξαρτάται από την ποσότητα πλήρωσης και το επιλεγμένο πρόγραμμα πλύσης.

Τα μηχανήματα με αυτόματο έλεγχο ποσότητας αφήνουν αρχικά μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού να τρέξει μετά την έναρξη του προγράμματος πλύσης. Η στάθμη του νερού παρακολουθείται στενά με συσκευή παρακολούθησης πίεσης. Ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα των ρούχων που έχουν γεμίσει, απορροφά μέρος του νερού μέσα. Μετά από ορισμένο χρόνο λειτουργίας, συνήθως κατά τους χρόνους διαλείμματος μεταξύ της αντιστροφής της φοράς περιστροφής του τυμπάνου πλύσης, παρέχεται επιπλέον νερό μέχρι που το επίπεδο στόχου επιτευχθεί. Συγκρίνοντας την ποσότητα του νερού που παρέχεται ανά χρονική περίοδο με την αντίστοιχη αύξηση της στάθμης του νερού, ο ελεγκτής μπορεί να εκτιμήσει την ποσότητα των ρούχων.

Σαπουνοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην σαπουνοθήκη τοποθετούνται το απορρυπαντικό και το μαλακτικό.

Πόρτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόρτα κλείνει ερμητικά προς αποφυγή διαρροών.

Συνήθως έχει μεντεσέ στα αριστερά, κάτι που δεν αρέσει σε όλους βέβαια. Μόνο η Miele τον έχει τοποθετημένο, σταθερά, στα δεξιά.[7]

Πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (PCB)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και τα κυκλώματα βρίσκονται στην πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος ή στο PCB. Είναι η μητρική πλακέτα ενός πλυντηρίου. Ενώ επιλέγεις τη ρύθμιση ενός κύκλου καθαρισμού για πλύσιμο, το PCB λαμβάνει τις πληροφορίες και τις στέλνει σε διάφορα μέρη για εκτέλεση.[8][9]

Πάνελ και κουμπιά χειρισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Adora SQL WP της V-Zug έχει περιστρεφόμενο πάνελ χειρισμού

Βρίσκονται στο εξωτερικό του πλυντηρίου, είτε στο επάνω είτε στο μπροστινό μέρος.

Όλες οι ρυθμίσεις και οι κύκλοι πλύσης ελέγχονται σε αυτό το πλαίσιο.

Φίλτρο νερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα περισσότερα από τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, το νερό τροφοδοτείται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα εισαγωγής από τη βρύση εισόδου στο πλυντήριο. Ο εύκαμπτος σωλήνας έχει μήκος 1,5 – 2 μέτρα. Σε περίπτωση που η βρύση του νερού δεν βρίσκεται πιο μακριά, τότε κυκλοφορούν σωλήνες έως και 5 μέτρων.[9][8]

Χρονόμετρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρονόμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε χειροκίνητη όσο και σε αυτόματη λειτουργία. Μπορείτε να ρυθμίσετε το χρονόμετρο μόνοι σας, ενώ η συσκευή πλένει, χειροκίνητα. Επίσης, στην αυτόματη λειτουργία, η ώρα ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με τον αριθμό των ρούχων που έχετε φορτώσει και τον τύπο του κύκλου πλύσης.[8][9]

Θερμικό στοιχείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θερμικό στοιχείο θερμαίνει το νερό μετατρέποντας το ηλεκτρικό ρεύμα σε θερμότητα με τη μέθοδο του Νόμου του Τζάουλ.[10][8][9]

Ηλεκτρικός κινητήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ηλεκτρικός κινητήρας κινεί το τύμπανο. Βοηθά τον αναδευτήρα -όταν υπάρχει- να παράγει την περιστροφή που χρειάζεται για να αφαιρέσει τη βρωμιά από τα ρούχα. Η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να αλλάξει ή να προσδιοριστεί από τη ρύθμιση που επιλέγετε πριν ξεκινήσετε ένα πλύσιμο ρούχων.[8]

Σωλήνας αποχέτευσης νερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εύκαμπτος σωλήνας αποχέτευσης αντλεί το νερό μετά από κάθε κύκλο καθαρισμού. Ύστερα, στέλνει το νερό από τον κάδο στην αποχέτευση. Το μήκος αυτού του σωλήνα αποστράγγισης είναι μικρότερο από τον εύκαμπτο σωλήνα εισαγωγής νερού. Εάν χρειάζεστε για κάποιον λόγο μεγαλύτερο σωλήνα, τότε πρέπει να τον αγοράσετε ξεχωριστά από την αγορά.

Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ικανότητα πλυσίματος και το κόστος είναι οι κύριες εκτιμήσεις για την αγορά ενός πλυντηρίου ρούχων. Στα πλυντήρια ρούχων δίνονται οι βαθμοί Eurobell για την απόδοση πλύσης, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αποδοτικότητα περιστροφής. Οι βαθμοί ξεκινούν από το Α μέχρι το Ε (από το καλύτερο προς το χειρότερο), και παρέχουν μια απλή μέθοδο για την οικονομία και την απόδοση. Μια συσκευή Α+++ δηλώνει κορυφαία απόδοση και στις τρεις κατηγορίες.

Σύμβολα πλυσίματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεκάνη με νερό αντιπροσωπεύει το πλύσιμο. Ο αριθμός στο Zuber είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία πλύσης (σε βαθμούς Κελσίου). Ελλείψει ειδικής ένδειξης, επιτρέπεται ο κανονικός κύκλος πλύσης. Μία γραμμή κάτω από τη λεκάνη απαιτεί μια πιο ήπια μηχανική επεξεργασία, π.χ. αυξημένη στάθμη νερού, απαλό στύψιμο. Δύο γραμμές απαιτούν ιδιαίτερα ήπια επεξεργασία, όπως πρόγραμμα πλυσίματος μάλλινων ή ήπιο κύκλο (τύμπανο μόνο 1/3 γεμάτη ρούχα, αυξημένη στάθμη νερού, πολύ μειωμένη κίνηση, στύψιμο ή καθόλου στύψιμο του μαλλιού). Το χέρι στο Zuber επιτρέπει μόνο (φιλικό) πλύσιμο με το χέρι (όχι πάνω από 40 °C) και το χι σημαίνει ότι το ύφασμα δεν πρέπει να πλένεται καθόλου υπό κανονικές οικιακές συνθήκες. Όταν δεν υπάρχει αριθμός, ούτε χέρι επιτρέπεται το χειροκίνητο και το πλύσιμο στο πλυντήριο εξίσου.[11][12][13]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The greatest invention of the industrial revolution?». Electrolux Group (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Inc, Time (24 Απριλίου 1950). LIFE. Time Inc. 
  3. Chamberlin, John W. (1939-07-11), Cleaning textile and similar materials, https://patents.google.com/patent/US2165884/en, ανακτήθηκε στις 2022-01-07 
  4. «Washing machines». www.lanfaxlabs.com.au. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  5. «The 10 Best Washing Machines of 2022». The Spruce (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  6. «Everything You Want to Know About a Washing Machine Drum | Onsitego Blog» (στα Αγγλικά). 30 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  7. «Washing Machine Door Hinged on the Right | Whitegoodshelp». www.whitegoodshelp.co.uk (στα Αγγλικά). 11 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 «Parts of a Washing Machine: A Quick Guide | Whirlpool». www.whirlpool.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 «Washing Machine Parts and Its Functions (August 2021)». Reviews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022. 
  10. «Heating Element: What Is It? How Does It Work? Materials». www.iqsdirectory.com. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. 
  11. «Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων; | Candy». www.candy-home.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  12. «Σύμβολα φροντίδας». www.miele.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. 
  13. Wilkens, Stefanie (2 Ιανουαρίου 2020). «Waschsymbole & Pflegesymbole erklärt: Das bedeuten die Symbole». haushalt-aktuell.com (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022.