Ωοθυλάκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ωοθυλάκιο είναι η βασική μονάδα του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος και αποτελείται από σχεδόν σφαιρικά συσσωματώματα κυττάρων που βρίσκονται στην ωοθήκη. Τα ωοθυλάκια περιέχουν ένα ωοκύτταρο. Αυτές οι δομές τίθενται περιοδικά σε διαδικασίες αύξησης και ανάπτυξης με τελικό αποτέλεσμα την ωογένεση συνήθως ενός λειτουργικού ωοκυττάρου.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύτταρα που απαρτίζουν το ωοθυλάκιο είναι το ωοκύτταρο, τα κοκκιώδη κύτταρα και τα κύτταρα των εσωτερικών και εξωτερικών στοιβάδων της ωοθήκης.

Ωοκύτταρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ωοκύτταρο όταν βρίσκεται στην ωοθήκη παραμένει στο στάδιο του πρωτογενούς ωοκυττάρου. Ο πυρήνας ενός τέτοιου ωοκυττάρου καλείται βλαστικό κυστίδιο[1].

Κοκκιώδης στοιβάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ωοκύτταρο περιβάλλεται από μία γλυκοπρωτεϊνική στοιβάδα, τη διαφανή ζώνη (zona pellucida). Αυτή με τη σειρά της είναι "φασκιωμένη" σε μία στοιβάδα κοκκιοκυττάρων. Κατά τα πρώιμα τριτοτενή θυλάκια, τα κοκκιοκύτταρα. Νωρίς τριτογενή θυλάκια, τα κύτταρα granulosa που συνδέουν το ωοκύτταρο με το υπόλοιπο των κυττάρων granulosa (' ' membrana granulosa' ') είναι τα ' ' discus proligerus' ' ή oophorus cumulus.

Theca[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύτταρα granulosa, στη συνέχεια, εσωκλείονται σε ένα λεπτό στρώμα extracellular μήτρα - η θυλακοειδής μεμβράνη υπογείων ή το βασικό έλασμα (fibro-vascular coat(στην εικόνα). Έξω από το βασικό έλασμα, τα στρώματα interna theca και externa theca βρίσκονται.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Folliculogenesis


Τα αρχέγονα θυλάκια είναι αδιόρατα στο γυμνό μάτι. Εντούτοις, αναπτύσσονται στα αρχικά, δευτεροβάθμια και τελικά ώριμα κυστοειδή θυλάκια. Τα ώριμα κυστοειδή θυλάκια καλούνται μερικές φορές ' ' ' Graafian follicles' ' ' (μετά από Regnier de Graaf).

Στους ανθρώπους τα ωοκύτταρα εγκαθίστανται στην ωοθήκη πριν τη γέννηση και δύναται να παραμείνουν αδρανή περιμένοντας την ενεργοποίησή τους μέχρι και 50 χρόνια[2].

Μετά σπάει και το θυλάκιο μετατρέπεται σε luteum σωμάτων.

Παθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οποιοδήποτε ωοθηκικό θυλάκιο που είναι μεγαλύτερο από περίπου δύο εκατοστόμετρα καλούται ωοθηκική κύστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Biology-online
  2. McGee, E. A., and Hsueh, A. J. (2000). Initial and cyclic recruitment of ovarian follicles. Endocrine Reviews 21, 200-14.

Additional images[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτειρικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]