Ψηφιακή Σήμανση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ψηφιακή σήμανση σε αεροδρόμιο.

Η ψηφιακή σήμανση (Digital Signage) είναι διαφημιστική και ενημερωτική μέθοδος που χρησιμοποιεί από απλές τηλεοράσεις μέχρι και πολλαπλές οθόνες υψηλής ευκρίνειας σε διάφορους σχηματισμούς και μεγέθη (video wall). Οι οθόνες αυτές μπορούν να βρεθούν σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, μουσεία, στάδια, καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρικά κτίρια κ.λπ., για να παρέχουν εύρεση τοποθεσίας, εκθέσεις, μάρκετινγκ και υπαίθρια διαφήμιση. Χρησιμοποιούνται ως ένα δίκτυο ηλεκτρονικών οθονών που διαχειρίζονται κεντρικά και μπορούν να απευθύνονται μεμονωμένα για την εμφάνιση μηνυμάτων, κινούμενων εικόνων ή βίντεο για διαφήμιση, πληροφορίες, ψυχαγωγία και εμπορική διάθεση σε στοχευμένο κοινό.

Digital Out Of Home, η εξέλιξη του Digital Signage[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Digital out-of-home (DOOH) αναφέρεται σε δυναμικά μέσα που διανέμονται σε δίκτυα που βασίζονται σε μέρη και χώρους, όπως, καφετέριες, παντοπωλεία, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα υγείας, κολέγια, αρένες, βενζινάδικα, καταστήματα ψιλικών, κουρεία, αεροδρόμια και δημόσιους χώρους. Τα δίκτυα DOOH διαθέτουν συνήθως οθόνες ή και κιόσκια με δυνατότητα ανεξάρτητης διεύθυνσης. Τα μέσα DOOH ωφελούν τόσο τους ιδιοκτήτες τοποθεσιών όσο και τους διαφημιστές καθώς μπορούν να προσελκύσουν πελάτες ώστε να επεκτείνουν την προσέγγιση και την αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων μάρκετινγκ.

Στις ΗΠΑ η βιομηχανία DOOH αναμένεται να αυξηθεί σε 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 36% των συνολικών δαπανών OOH.[1]

Η παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα, η ύφεση, η φθίνουσα κερδοφορία των επιχειρήσεων και τα προβλήματα του παραδοσιακού Digital Marketing (ad-blockers, bot traffic, cookie bombed μοντέλα, αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα των banners, εκρηκτικό όγκος καναλιών και δεδομένων) έχει στρέψει το ενδιαφέρον της αγοράς στο ψηφιακό out-of-home. Σύμφωνα με τα Outdoor Media Associations, το DOOH γνωρίζει μια συνεχόμενη γενική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας μια στροφή από τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και marketing σε νεότερα καινοτόμα δυναμικά κανάλια.[2] Το κόστος του εξοπλισμού έχει γίνει πιο προσιτό για τις επιχειρήσεις, ενώ και οι καταναλωτές είναι πλέον απόλυτα εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες αυτές.

Στην πραγματικότητα οι στόχοι για το ψηφιακό DOOH είναι τόσο διαφορετικοί όσο και οι οργανισμοί που τις χρησιμοποιούν και αφορούν κυρίως:

- τη μείωση του συνολικού κόστους της διάχυσης της πληροφορίας

- την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης στα έντυπα υλικά για συχνή και έγκαιρη επικαιροποίηση

- την αύξηση της αποτελεσματικότητας (conversion) και της αξιοπιστίας των μηνυμάτων

- την διεύρυνση του “Reach” και την αύξηση του awareness σε καμπάνιες, προϊόντα & υπηρεσίες

- την αύξηση της κερδοφορίας των πωλήσεων, την βελτίωση του cross-selling ή και της συλλογής διαφημιστικών εσόδων

- της καλύτερη εξυπηρέτησης των πελατών με την βελτίωση των διαδικασιών και την μείωση των χρόνων αναμονής επιταχύνοντας τις συναλλαγές και αλληλοεπιδρώντας με τα on-line μέσα

- την ανάδειξη του «digital» και «smart» χαρακτήρα των brands, προϊόντων και υπηρεσιών

Με τους στόχους να έχουν οροθετηθεί, οι οργανισμοί καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξουν το DOOH στο media πλάνο τους:

- Τι είδους περιεχόμενο θα παρουσιάσουν στις Retail-Promo, InfoChannel, Welcome Screens, Artistic Video Wall και Corporate Communication οθόνες τους.

- Η επιλογή της κατάλληλης customer-facing τεχνολογικής λύσης (indoor/outdoor, interactive/non-interactive, πολυπλοκότητα κλπ.) αναλόγως των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Σε αντίθεση με το παρελθόν, το προβαλλόμενο περιεχόμενο δεν αποτελείται από στατικές εικόνες, μηνύματα και video. Το DOOH σήμερα είναι always-connected και λαμβάνει διαρκώς data από πολλαπλές πηγές. Τα data οπτικοποιούνται και ανανεώνονται στις οθόνες σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να καθορίζουν και το περιεχόμενο που κάθε στιγμή προβάλλεται.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, το προβαλλόμενο περιεχόμενο δεν αποτελείται από στατικές εικόνες, μηνύματα και video. Το DOOH σήμερα είναι always-connected και λαμβάνει διαρκώς δεδομένα από πολλαπλές πηγές. Τα δεδομένα οπτικοποιούνται και ανανεώνονται στις οθόνες σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να καθορίζουν και το περιεχόμενο που κάθε στιγμή προβάλλεται.

Data-driven DOOH συναντάμε σε:

- Διαδραστικές εφαρμογές για Audience Aware Campaigns που αναγνωρίζουν πρόσωπα και συναισθήματα (sentiment analysis) και σερβίρουν σε πραγματικό χρόνο εξατομικευμένο περιεχόμενο ενώ καταγράφονται ανώνυμα Analytics.

- Mobile Connected Screens με εξατομικευμένα call to actions που προτρέπουν το κοινό να αλληλοεπιδράσουν με την οθόνη ή την φορητή τους συσκευή – επίσκεψη URL, σάρωση QR code, προβολή coupon, loyally programs κ.α.

- Informative screens που προβάλλουν χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με τις επιθυμίες του καταναλωτή (π.χ. τύποι, χαρακτηριστικά και απόθεμα επιλεγμένου προϊόντος στην αποθήκη ενός καταστήματος).

- Συνεργατικά Multi-Touch Tables και επαγγελματικά tablets με δυνατότητα καταγραφής της συμπεριφορά του χρήστη.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Out-of-Home Advertising Is Becoming More Digitally Driven». Insider Intelligence. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Out of Home poised to rebound in Q4 - OMA». www.oma.org.au. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «Το μέλλον του Digital Out Of Home (DOOH) είναι ήδη εδώ». Panel TV Digital Signage Greece. 23 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022.