Ψευδοπαναθηναϊκός αμφορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αρ. 53.11.1)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψευδοπαναθηναϊκός αμφορέας
ΟνομασίαΨευδοπαναθηναϊκός αμφορέας
ΔημιουργόςQ583674
Έτος δημιουργίας550 - 540 π.Χ.
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις18,7 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου53.11.1
δεδομένα

Ο Ψευδοπαναθηναϊκός αμφορέας του αγγειογράφου Princeton που φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 53.11.1 είναι έργο αρχαίας αττικής αγγειογραφίας τύπου παναθηναϊκού αμφορέα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έμπροσθεν όψη εικονίζεται η θεά Αθηνά Πολιάς, ένας αυλιστής και μια γυναίκα. Μπροστά από την Αθηνά η φωτιά καίει επάνω σε ένα βωμό. Ο αυλιστής βρίσκεται πίσω από το βωμό. Η γυναίκα στα δεξιά φέρει ένα οριζόντιο αντικείμενο επάνω στο κεφάλι, ενώ κρατάει στο δεξί χέρι μία στεφάνη.

Στην όπισθεν όψη ένας άνδρας που κρατάει σκήπτρο εικονίζεται καθισμένος στη μέση μεταξύ δύο ανδρών και δύο γυναικών.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αμφορέας λέγεται ψευδοπαναθηναϊκός, διότι είναι κατασκευασμένος σε τύπο παναθηναϊκού αμφορέα. Σε αντίθεση όμως με τους γνήσιους παναθηναϊκούς αμφορείς, δεν είναι έπαθλο, αλλά εμπορικό είδος, πολύ δημοφιλές στην εποχή του. Η πολύτιμη σημασία του αμφορέα αυτού βρίσκεται στις αγγειογραφίες, οι οποίες μας μεταφέρουν διάφορες σκηνές γύρω από τα Παναθήναια. Η αγγειογραφία στην έμπροσθεν όψη πιθανόν να περιγράφει τους μουσικούς αγώνες των Παναθηναίων, ενώ η όπισθεν όψη εικονίζει κάποιο σημαντικό πρόσωπο, ίσως τον άρχοντα, βασιλιά, ή τον θεό Δία εν αναμονή της γέννησης της θεάς Αθηνάς. Το αγγείο είναι έργο του περίφημου αγγειογράφου Princeton και χρονολογείται λίγο μετά τα μέσα του 6ου αιώνα, το 550 - 560 π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]