Ψήφισμα 1855 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1855 εγκρίθηκε ομόφωνα στις 19 Δεκεμβρίου 2008.

Ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα και να διεξαγάγει πρόσθετες δίκες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να εκπληρώσει τη στρατηγική ολοκλήρωσής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να διορίσει έως και τρεις επιπλέον ad litem δικαστές που, που κατά καιρούς, υπερβαίνουν προσωρινά το ανώτατο όριο των εννέα που προβλέπει το Καταστατικό του Δικαστηρίου.

Εγκρίνοντας ομόφωνα το ψήφισμα 1855 (2008) σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η ανωτέρω διάταξη θα ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει το άρθρο 11, παράγραφος 2, του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως ορίζεται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος.

(Το άρθρο 11, σχετικά με τη σύνθεση των τμημάτων, λέει ότι κάθε Δικαστικό Τμήμα μπορεί να χωριστεί σε τμήματα των τριών δικαστών το καθένα. Ένα τμήμα του Δικαστηρίου έχει τις ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες με το Δικαστικό Τμήμα σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό και εκδίδει σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες.)

Το Συμβούλιο σημείωσε την επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου που επισυνάπτει την επιστολή του Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της 10ης Δεκεμβρίου (έγγραφο S/2008/799) και εξέτασε τις προτάσεις για το θέμα που υπέβαλε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]