Χόλμγκερ Κνούτσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χόλμγκερ Κνούτσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Holmger Knutsson (Σουηδικά)
Γέννηση1210
Θάνατος1248[1]
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Τόπος ταφήςSkokloster Castle
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣουηδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΚνούτος Β΄ της Σουηδίας και Ελένα Πέντερσντατερ Στράνγκε
ΟικογένειαΟίκος του Έρικ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χόλμγκερ Κνούτσον, σουηδ.: Holmger Knutsson, (α' ήμισυ 13ου αι.) ήταν Σουηδός ευγενής και διεκδικητής του σουηδικού θρόνου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Έρικ ΙΑ΄ της Σουηδίας.

Το κάλυμμα του τάφου του έδειχνε δύο οικόσημα: το ένα ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε από τον πατέρα του, το άλλο είναι αυτό του Οίκου του Μπγιέλμπο. Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί πιθανό, ότι η μητέρα του καταγόταν από αυτή την οικογένεια, αν και έχει επίσης ισχυριστεί -ο Λάγκερκβιστ και άλλοι- ότι ήταν η Ελένα Πέντερσντατερ Στράνγκε.

Ο Χόλμγκερ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Κνούτου Β΄ της Σουηδίας. Μετά το τέλος του πατέρα του το 1234, ο Χόλμγκερ φαίνεται να ήταν καθ' οδόν για να γίνει ο νέος βασιλιάς, αλλά τον παρακολούθησαν ο jarl Ουλφ Φάσε και ο παλαιότερος βασιλιάς Έρικ ΙΔ', που είχε εξοριστεί στη Δανία από το 1229. Το πού βρισκόταν ο Χόλμγκερ μετά από αυτό, δεν είναι γνωστό, αλλά εικάζεται ότι κατείχε το Γκάστρικλαντ, βόρεια του Ούπλαντ, για τα επόμενα δεκατρία χρόνια.

Μαζί με τη μερίδα των Φόλκουνγκς (Folkungs), ο Χόλμγκερ έκανε μία ανεπιτυχή προσπάθεια για το στέμμα το 1247. Η μάχη της Σπαρσάτρα έλαβε χώρα στο Ούπλαντ βόρεια του Ένκεπινγκ, μεταξύ των δυνάμεων με επικεφαλής τον Μπίργκερ γιαρλ, και των επαναστατών με επικεφαλής τον Χόλμερ. Σύμφωνα με το Χρονικό του Έρικ (Erikskrönikan), μετά την ήττα στη μάχη, ο Χόλμγκερ κατέφυγε στο Γκάστικλαντ, αλλά αιχμαλωτίστηκε, προσήχθη γρήγορα σε δίκη και αποκεφαλίστηκε το 1248.

Φαίνεται ότι υπήρξε μία ευρέως διαδεδομένη προσπάθεια να καθιερωθεί ο Χόλμγκερ ως άγιος, αλλά αυτό τελικά έπαυσε. Τα μεταγενέστερα χειρόγραφα δείχνουν ότι κτίστηκε ένα ειδικό παρεκκλήσιο για τον καθαγιασμό του Χόλμγκερ Κνούτσον στο Μπγιέρκλινγκε, στον περίβολο (härad) Noρούντα, στο Ούπλαντ. Βρίσκεται θαμμένος δίπλα στον πατέρα του στην εκκλησία του αβαείου Σκο (Skokloster) στο Χόμπο (Håbo), κοντά στην Ουψάλα. Ο Χόλμγκερ ήταν νυμφευμένος με την Ελένα Φίλιπσντοτερ. Δεν είχαν γνωστά παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adolfsson, Mats När borgarna brann - svenska uppror (Στοκχόλμη: Natur & Kultur, 2007)
  • Gillingstam, Hans (1977). "Knut långe". Svenskt biografiskt lexikon (στα Σουηδικά)
  • Harrison, Dick Jarlens sekel - en berättelse om 1200-talets Sverige (Ordfront, Στοκχόλμη: 2002)(ISBN 91-7324-898-3)
  • Lagerqvist, Lars O. Sverige och dess regenter under 1000 år (Bonniers, Στοκχόλμη: 1982)(ISBN 91-0-075007-7)
  • Larsson, Mats G. Götarnas riken : Upptäcktsfärder till Sveriges enande (Bokförlaget Atlantis AB. 2002)(ISBN 978-91-7486-641-4)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]