Χρυσά Όρη των Αλτάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 50°28′00″N 86°00′00″E / 50.46667°N 86.00000°E / 50.46667; 86.00000

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Χρυσά Όρη των Αλτάι
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Altai Mountains
Χώρα μέλος Flag of Russia.svg Ρωσία
Τύπος Φυσικό
Κριτήρια x
Ταυτότητα 768
Περιοχή Ευρώπη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή 1998 (22η συνεδρίαση)

Τα Χρυσά Όρη των Αλτάι είναι όνομα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς στο οποίο περιλαβάνονται τα όρη Αλτάι και το Προστατευόμενο πάρκο του Κατούν, η λίμνη Τελέτσκογιε, το όρος Μπελούκα και το Υψίπεδο Ουκόκ.

Η περιγραφή της UNESCO[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της UNESCO "η περιοχή αντιπροσωπεύει την πληρέστερη αλληλουχία υψομετρικών ζωνών βλάστησης στην κεντρική Σιβηρία, από στέπες, στέπες-δάση, μεικτά δάση, υποαλπική έως αλπική βλάστηση"[1]. Λαμβάνοντας την απόφασή της, η UNESCO ανέφερε επίσης τη σημασία των ρωσικών Αλτάι για τη διατήρηση θηλαστικών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού και το αργκάλι των Αλτάι. Η τοποθεσία καλύπτει περιοχή με έκταση 16.175 χλμ².[2]

Πολιτισμική κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το φυσικό κάλλος, η περιοχή διακρίνεται και για την ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά της, καθώς στην ευρύτερη περιποχή εμφανίστηκαν ανθρωπίδες πριν από 1 εκατ. χρόνια, όπως φαίνεται από εγκαταστάσεις της παλαιολιθικής, ειδικότερα στο Ουστ-Κάνσκαγια, την αρχαιότερη παλαιολιθική αρχαιολογική θέση στα Αλτάι[3].

Η ευρύτερη περιοχή υπήρξε επίσης το πεδίο συνάντησης φυλών, χανάτων και αυτοκρατοριών έως ότου έγιναν κατά τον 18ο αιώνα τμήμα της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη με ντόπιους πληθυσμούς Ρώσων και Αλταΐσκι τουρκόφωνης φυλής, που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους κτηνοτροφίας και μικρής έντασης γεωργία, κυνήγι και τροφοσυλλογή, όντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα δεμένοι με το φυσικό περιβάλλον[4].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Golden Mountains of Altai». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 2007-07-31. 
  2. «Greater Altai – Altai Krai, Republic of Altai, Tyva (Tuva), and Novosibirsk - Crossroads». Ανακτήθηκε στις 2006-11-30. 
  3. Zwyns, N. (2014). «Altai». Στο: Claire Smith, επιμ. Encyclopedia of Global Archaeology. 1 (A). New York: Springer-Verlag, σσ. 148–158 (149). 
  4. «Golden Mountains of Altai». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]