Χριστίνα Ροκιτσάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστίνα Ροκiτσάνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1330
Πράγα[1][2]
Θάνατος1365
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαζιμίρ Γ΄ ο Μέγας

Η Χριστίνα, πολων. Krystyna Rokiczana (απεβ. μετά το 1365) έγινε με τους γάμους της πρώτα σύζυγος του Ροκιτσάνα, εμπόρου από την Πράγα και μετά βασίλισσα της Πολωνίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται σε μερικές ιστορικές πηγές, όπως το Αναφορές για τον ευγενή Οίκο Τσιόλεκ του 1518 και σε έγγραφα που αφορούν την ακύρωση του 2ου γάμου του Καζιμίρ Γ΄ με την Αδελαΐδα της Έσσης. Όταν απεβίωσε ο πρώτος σύζυγος της Χριστίνας, αυτή κληρονόμησε μεγάλη περιουσία. Έγιεν κυρία των τιμών στην Αυλή του Καρόλου Δ΄ της Βοημίας & Γερμανίας.

Το 1356 ο ΚΑζιμίρ Γ΄ ήρθε στην Πράγα, όπου τη συνάντησε και μάλλον μνηστεύθηκαν. Ο γάμος έγινε σύντομα μετά στην Κρακοβία. Πιστεύεται ότι ο γάμος δεν κράτησε πολύ: ο Γιαν Ντλούγκος αναφέρει ότι την έδιωξε ο βασιλιάς σύντομα μετά τον γάμο, όταν ανακάλυψε κρυμμένα ελαττώματα: η Χριστίνα υπέφερε από απώλεια μαλλιών και ψώρα. Είναι δυνατό πάντως η σχέση να κράτησε λίγο περισσότερο, καθώς μία έρευνα ανακάλυψε ότι η Χριστίνα ζούσε στην Πολωνία το 1365. Δεν απέκτησαν τέκνα. Ο Καζιμίρ Γ΄, θέλοντας διάδοχο, έκανε 4ο γάμο με τη Χέντβιχ του Ζάγκαν το 1365. Με αυτόν τον γάμο ο βασιλιάς θεωρήθηκε δίγαμος, καθώς η Αδελαΐδα -και ίσως και η Χριστίνα- ήταν εν ζωή. Ο Καζιμίρ Γ΄ και η Χέντβιχ έκαναν τέσσερις κόρες, αλλά όλες ιεωρήθηκαν νόθες, ώσπου ο βασιλιάς τις νομιμοποίησε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον Μικουλάς Ροκιτσάν, έμπορο από την Πράγα.

Όταν αυτός απεβίωσε, η Χριστίνα έκανε δεύτερο γάμο το 1356 (ή λίγο μετά) με τον Καζιμίρ Γ΄ των Πιαστ τον Μεγάλο, βασιλιά της Πολωνίας. Δεν απέκτησαν απογόνους. Διαζεύχθηκαν πριν το 1365.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Δεκεμβρίου 2017.
  2. dw.1636.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, POLAND, Medieval Lands, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy,[self-published source][better source needed]
  • History- Person Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine