Χρηματιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χρηματιστής (broker) είναι ο επαγγελματίας ο οποίος δέχεται εντολές από πελάτες του και τις διαβιβάζει προς εκτέλεση στο Χρηματιστήριο παίρνοντας προμήθεια. Αυτό γίνεται μόνο για εκτέλεση εντολών προς χρηματοπιστωτικά μέσα. Βέβαια εξαρτάται και η θέση που έχει στην εταιρία καθώς και η πιστοποίηση που έχει πάρει από πτυχία και από πιστοποιήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Διαχειριστής διαθεσίμων (Trader)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαχειριστής διαθεσίμων είναι υπάλληλος μιας επενδυτικής εταιρίας όπου κάνει συναλλαγές για τον ίδιο της τον εαυτό με τα ίδια της τα χρήματα και όχι των πελατών της. Ο κάθε παραπάνω διαχειριστής θα πρέπει να έχει κάποιο διεθνές αναγνωρισμένο πτυχίο με σκοπό να κάνει τις συναλλαγές. Συνήθως, ο διαχειριστής διαθεσίμων είναι ο πρόεδρος ή ο CEO της εταιρίας και γνωρίζει να κάνει συναλλαγές για λογαριασμό της εταιρίας με τις σωστές επιλογές ανάλογα με το προφίλ της εκάστοτε φίρμας.

Χρηματιστής (Χρηματιστηριακός Σύμβουλος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χρηματιστής που ονομάζεται και χρηματιστηριακός σύμβουλος είναι το άτομο το οποίο μπορεί να κάνει και συναλλαγές για λογαριασμό της εταιρίας και να δίνει συμβουλές προς τους πελάτες αλλά και να δέχεται και να διαβιβάζει εντολές για χρηματοπιστωτικά μέσα. Ο χρηματιστής συζητάει με τους πελάτες του και τους προτείνει κάποια πράγματα. Μετά ο επενδυτής του δίνει την εντολή και ο χρηματιστής την διαβιβάζει στον εκτελεστή των εντολών. Ο χρηματιστής δίνει συμβουλές για την αγορά μετοχών ή άλλων μέσων.Ακόμη ένας χρηματιστής μπορεί, εάν έχει άδεια, να συναλλάσσεται και για την εταιρία του μέσω του λογαριασμού της. Συνήθως όμως δεν υπάρχουν πολλοί χρηματιστηριακοί σύμβουλοι που διαχειρίζονται χρήματα της εταιρίας.

Νέος Χρηματιστής (Junior Broker)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ο βοηθός του χρηματιστή που έχει τελειώσει τις όποιες σπουδές του και τώρα κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χρηματιστή και δουλεύει ως βοηθός του χρηματιστή. Συνήθως αυτοί παίρνουν τηλέφωνα που δεν έχουν συμβουλές αλλά και βοηθούν τον χρηματιστή να δίνει κάποιες συμβουλές αλλά και να διαμορφώσει ένα πεδίο για την τρέχουσα μέρα (πριν ανοίξει το χρηματιστήριο) αλλά και για την επόμενη μέρα (μετά το πέρας της συνεδρίασης).