Χρηματιστήριο ναύλων Λονδίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Το Χρηματιστήριο ναύλων Λονδίνου (Baltic Mercantile and Shipping Exchange), το κοινώς λεγόμενο Μπάλτικ ή Μπόλτικ, θεωρείται ως η βασική παγκόσμια οργανωμένη αγορά ναύλων με τόσο ανεπτυγμένο κύρος ώστε να συγκεντρώνει το 90% των δια θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων.

Το Μπόλτικ ιδρύθηκε το 1903 στο Λονδίνο και σήμερα αριθμεί περί τα 2.800 μέλη, ναυλομεσίτες (brokers) που διατηρούν ως έμβλημά τους την αρχή:«ο λόγος μας - συμβόλαιο» ('our word is our bond").
Στη μεγάλη αίθουσα, την γνωστή ως φλορ (floor) του τεράστιου αυτού κτιρίου του Σίτυ, και που λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (10.00-16.30), συναντιώνται μεσίτες που εκπροσωπούν φορτωτές - ναυλωτές και τους πλοιοκτήτες - εκαναυλωτές για την διαπραγμάτευση ναυλώσεων που μ΄ αυτό τον τρόπο καθίσταται απλή και γρήγορη.

Το Μπόλτικ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι άτομα με υπηκοότητα ενός από τα κράτη της Κοινοπολιτείας ή και ξένοι μετά όμως ελάχιστης παραμονής 3 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σ΄ αυτό. Τα δε μέλη του διακρίνονται σε ενεργά, επίτιμα, συνταξιούχα, δόκιμα και πρόσεδρα (με ξένη υπηκοότητα). Η είσοδος στο Χρηματιστήριο αυτό επιτρέπεται σε όλες τις κατηγορίες των μελών του, οι υπάλληλοι και αντιπρόσωποί τους καθώς και οι νόμιμα προσκαλούμενοι.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη το γεγονός ότι μέσα στο "Baltic" συνάπτεται ακόμη και πέραν του 90% των ναυλώσεων παγκοσμίως, τούτο και μόνο, επιτρέπει στο Λονδίνο να διατηρεί τον ρόλο του σημαντικότερου ναυτιλιακού κέντρου του κόσμου.