Χρήστος Μίχαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρήστος Μίχαλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 5  Φεβρουαρίου 1931
Πάτρα
Θάνατος 7  Ιανουαρίου 2019
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Έλληνας υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ‎

Ο Χρήστος Μίχαλος (5 Φεβρουαρίου 1931-7 Ιανουαρίου 2019) ήταν Έλληνας πολιτικός και βιομήχανος, ο οποίος κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών ανέλαβε σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Ήταν βιομήχανος και ασχολήθηκε με την πολιτική ως πολιτευτής της ΕΡΕ στον νομό Αχαΐας. Επί Χούντας διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου γεωργίας και τον Ιανουάριο του 1972 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου.[1] Τον Ιούλιο του ίδιου έτους διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακού Διοικητού Θεσσαλίας ενώ υπηρέτησε από την ίδια θέση και στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη.[2][3] Επίσης κατά την περίοδο της επταετίας διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Γεωργίας και Βιομηχανίας, αντιπρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΒΕ), πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωγραφικών Ερευνών Υπεδάφους (ΙΓΕΥ) και πρόεδρος του Ιστιτούτου Ωκεανογραφικών Ερευνών (ΙΩΑΚΕ). Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το Χρυσό κλειδί της πόλεως των Αθηναίων, με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τον Σταυρό Αγιού Μάρκου Α΄ & Β΄ τάξεως καθώς και με το μετάλλιο του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Έχει συγγράψει πλήθος μελετών σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και τα εξής βιβλία: "Η επαρχιακή ανάπτυξις", "Κοινή Αγορά", "Η ελληνική βιομηχανία", "Δημόσιος υπάλληλος", "Διοίκησις" & "Ιστορία τεσσάρων επαναστάσεων". Γιος του είναι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκαίνια εργοστασίων κονσερβοποιίας, από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
  2. Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, από την Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης
  3. Κυβέρνηση Μαρκεζίνη, από την Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης