Χρήστος Γεωργίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χρήστος Γεωργίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1893
Πάτρα
Θάνατος1966
Αθήνα
ΠαρατσούκλιΜώρος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑ΄ Γυμνάσιο Πατρών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής
πολιτικός μηχανικός

Ο Χρήστος Σπυρίδωνος Γεωργίου ή Μώρος ήταν Έλληνας πρώτος πανελληνιονίκης στους πρώτους πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1893 και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Ήταν αθλητής, σκοπευτής, του Παναχαϊκού και είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Ο Γεωργίου συμμετείχε στο πρώτο πανελλήνιο σκοπευτικό πρωτάθλημα, τα Ελευθέρια, που έγινε στο Ρίο της Πάτρας τον Φεβρουάριο του 1910. Ήταν πρώτος στην γενική βαθμολογία , 29 στις 30 βολές, με 182 βαθμούς με όπλο γκρά και οκλαδόν, αφού επιτρεπόταν ο σκοπευτής να κάνει βολή από όποια θέση επιθυμεί. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο κέρδισε και το έπαθλο των 10.000 δραχμών. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής στον αγώνα πήραν μέρος 361 αθλητές , ο Γεωργίου σκόπευσε από την 5η σκοπιά.

Ο Παναχαϊκός τίμησε τον Γεωργίου με γιορτή ενώ ο αθλητής συνοδεύτηκε μέχρι το σπίτι του με το λάβαρο του συλλόγου αλλά και του Α΄γυμνασίου όπου φοιτούσε στην Δ΄τάξη. Η πομπή πέρασε πρώτα από το δημαρχείο όπου έβγαλαν λόγους ο νικητής υπουργοί ο νομάρχης και ο δήμαρχος.

Ο Γεωργίου είχε ασχοληθεί με την σκοποβολή από πολύ μικρή ηλικία , ασκούνταν στο σκοπευτήριο του Παναχαϊκού και στο σχολικό σκοπευτήριο . Στους σχολικούς σκοπευτικούς αγώνες της ίδια χρονιάς είχε έλθει δεύτερος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεολόγος, φύλλο 30 Ιουνίου 1910.
  • Νίκος Ε. Πολίτης, Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Β΄, Από την εποχή του Τόφαλου ως την ίδρυση της Παναχαϊκής, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1997, σελ. 140, ISBN 960716492X.