Χρήστης:Stellaavramidou

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιβλιοθήκη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, όπως το γνωρίζουμε σήμερα και στην συγκεκριμένη τοποθεσία, ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στην περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. . Από το 1997 αποτελεί αυτοτελή περιφερειακή μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με δική του διεύθυνση.

Η βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του μουσείου αποτελούσε αρχικά τμήμα της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στεγαζόταν στην περιοχή του Επταπυργίου, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η Εφορία. Το 1994, με την ίδρυση του μουσείου, η βιβλιοθήκη έγινε μέρος του, διοικητικά και κτιριακά.

Χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα χώρο 100 τ.μ. στον 1ο όροφο του μουσείου. Περιλαμβάνει ένα μικρό χώρο που λειτουργεί ως αναγνωστήριο. Η επίσκεψη επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό του μουσείου και σε ερευνητές κατόπιν αιτήσεως, π.χ. αρχαιολόγους, ιστορικούς, φοιτητές.

Η συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την μεταφορά της βιβλιοθήκης από την περιοχή του Επταπυργίου στο μουσείο, μεγάλο μέρος της συλλογής κρατήθηκε από την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Παρόλα αυτά, η βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα 8.500 τίτλους, μεταξύ των οποίων περιοδικά, CD, ημερολόγια, καταλόγους, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, πρακτικά συνεδρίων. Τα τεκμήρια είναι σε πολλές γλώσσες, κυρίως βαλκανικές, Ρουμάνικα και Βουλγάρικα, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά. Λόγω της σπανιότητας των τεκμηρίων, το υλικό δεν δανείζεται και δεν βγαίνει από τον χώρο της βιβλιοθήκης, με μόνη εξαίρεση την διαδικασία συντήρησης. Η χρήση τους γίνεται μέσα στον χώρο της βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο. Η συλλογή εμπλουτίζεται κυρίως από δωρεές, και λιγότερο από αγορές λόγω απουσίας χρηματοδοτήσεων.  Οι κυριότερες δωρεές είναι 3 και έχουν δημιουργηθεί ειδικά τμήματα για αυτές: 

-«Βιβλιοθήκη Ντ. Παπασταύρου» με βιβλία που δώρισε από την προσωπική του συλλογή ο γνωστός καπνοβιομήχανος. -«Βιβλιοθήκη Φ. Μαλιγκούδη» με βιβλία που δώρισε από την προσωπική του συλλογή ο καθηγητής Φιλοσοφίας. -«Βιβλιοθήκη Δ. Ναλμπάντη» με βιβλία που δώρισε από την προσωπική του συλλογή ο αρχαιολόγος.

[1]