Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκος Ράρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χρήστης:Stamatella/πρόχειρο)
Νίκος Ράρρας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νίκος Ράρρας (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΝικόλαος Χαλιάσος
Γέννηση1935
Κατσικάς Ιωαννίνων
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακλαρινετίστας

Ο Νίκος Ράρρας (Νικόλαος Χαλιάσος, 1935-2002) ήταν Έλληνας μουσικός,  οργανοπαίκτης του κλαρίνου. Γεννήθηκε στον Κατσικά Ιωαννίνων το 1935.

Τα πρώτα του βήματα στο κλαρίνο τα κάνει σε ηλικία επτά (07) ετών, με τη βοήθεια του πατέρα του, Μιχάλη. Ο ίδιος του αγοράζει, μαζί με τη μητέρα του, το πρώτο του κλαρίνο, με στερήσεις και αγάπη. Μητέρα του ήταν η Αικατερίνη Χαρλά. Ο Νίκος Ράρρας είχε δύο αδελφές, την Αδαμαντία και τη Μαριάνθη. Σε ηλικία δέκα (10) ετών παίζει κλαρίνο και ντέφι μαζί με τον πατέρα του για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό, σε πανηγύρι σε διπλανό χωριό (Κολωνιάτι Ιωαννίνων).

Σε ηλικία δεκαοχτώ (18) ετών, νυμφεύεται τη Βασιλική Ζώτου (1933-2021) από τη Γορίτσα Ιωαννίνων, με την οποία αποκτούν δύο παιδιά, την Εριέττα (σύζυγο Θεοφάνη Καραγιάννη) και το Δημήτριο (Απόστρατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας). Συνοδοιπόρος μαζί της για τα υπόλοιπα πενήντα (50) χρόνια.

Επαγγελματική πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας, ο τρόπος παιξίματος, ερμηνείας και εκτέλεσης του κλαρίνου , ο τρόπος ζωής, η επαφή με τη συγκεκριμένη τέχνη του παραδοσιακού κλαρίνου, η ταυτότητά του και η προσωπική του σφραγίδα έμελλε να τον οδηγήσουν σε μια συνεργασία σταθμό στη μετέπειτα μουσική του πορεία με τον αείμνηστο Γεώργιο Γεροδήμο, από την Περιφέρεια των Τζουμέρκων. Το 1963 ηχογραφεί τα κομμάτια «Με μάραναν οι όμορφες» και «Ντικουνίκα» σε δισκάκι 33 στροφών της εταιρίας «ODEON”, με πολλές πωλήσεις για την εποχή, τα οποία γίνονται επιτυχίες. Οι συνεργασίες διαδέχονται η μία την άλλη και οι επιτυχίες πολλές. Αναρίθμητες συνεργασίες, σχήματα, ζωντανές εμφανίσεις, με ονόματα στο χώρο της δημοτικής μουσικής με πλήθος τραγουδιστών και τραγουδιστριών.

Έχει δώσει συναυλίες σχεδόν σε όλη την Ελληνική επικράτεια καθώς και στην Ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα αγαπητός στα Ιωάννινα και στα Τζουμέρκα, «Εκεί…», έλεγε ο ίδιος, «..παίζω και ευχαριστιέμαι κι εγώ και ο κόσμος».

Η Παλιά Ιτιά, ο Ήλιος, η Καραγκούνα, Καρακώστας, Άρτα, Καγκέλια, Παπαδιά, Κλάματα, Μαριόλα, σόλο Κουρδιστήρι (Νίκος Ράρρας) ήταν από τα οργανικά κομμάτια που ερμήνευσε με το δικό του τρόπο.

Η χρυσή εποχή της δεκαετίας του ΄80, τον βρίσκει στα νυχτερινά δημοτικά κέντρα των Αθηνών (Έλατος, Σκάρος, Ελληνικό Χωριό, Αγρίμια, Αηδόνια, Βελούχι).

Τα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν στο χειρισμό του κλαρίνου είναι το γρήγορο , στακάτο παίξιμο, η καθαρότητα, ο συγχρονισμός δαχτύλων και φυσήματος (φύσας), τα οποία δημιουργούν συναισθηματικές εναλλαγές, που καταλήγουν όλα στην τεχνική του απόδοση.

Ο Νίκος Ράρρας είχε εκτενές ρεπερτόριο και μεγάλο εύρος τεχνικών.

Με το έργο του συνέβαλε στη διάδοση και διατήρηση της ελληνικής ηπειρώτικης δημοτικής μουσικής η οποία αντιπροσωπεύει την κοσμική και ιερή παραδοσιακή μουσική στην Ελληνική κοινότητα, η οποία προβάλλει την ουσία της συνείδησης του Ελληνικού λαού. Καθοδήγησε πλήθος μουσικών και έπαιξε μουσική που συνόδευε τις τελετές και τα έθιμα της καθημερινής ζωής ( Γάμος, χαρά, γέννηση, μετανάστευση, θρήνος, θάνατος, γιορτές). Τιμήθηκε για την προσφορά του στο παραδοσιακό δημοτικό κλαρίνο το 1996 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη «Μέρα των Πνευστών» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρόωρο τέλος του έρχεται το 2002, οπότε και αφήνει πίσω του τον τρόπο παιξίματος και εκτέλεσης των δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών που ερμήνευε. Καλλιτέχνης και εκφραστής της δημοτικής μουσικής παράδοσης.

Απόγονος και συνεχιστής του έργου του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα συνεχιστής του έργου του είναι ο εγγονός του Γεώργιος, τον οποίον δίδαξε ο ίδιος την τέχνη του κλαρίνου και την τεχνική του σε αυτό, ξεκινώντας του την εκμάθηση από νεαρή ηλικία , ακολουθώντας τον σε πολλά πανηγύρια από τη σχολική του ηλικία παίζοντας ακόμη κιθάρα, λαούτο και ντέφι .

1.https://www.greekdiscography.gr/PersonInstrument.htm?Person=%CE%A1%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A3%20%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%9B&Instrument=%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF#results Greek Discography, Δίσκοι.

2.https://www.klarinogreek.com/forum2016/showthread.php?tid=695 Klarino Greek, Βιογραφικό.